reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Belinea 102035W - zlatá střední cesta?

6.6.2006, Pavel Kovač, recenze
Belinea 102035W - zlatá střední cesta?
Výrobci LCD panelů se stále více a více zaměřují na širokoúhlé monitory. Společnost Belinea má na trhu sice pouze jeden model a právě na něj jsme se podíváme. Uvidíme, jak si povede tento do nižší střední třídy patřící monitor.

Design a ergonomie


Co se týče designu, tak ten je zcela typický pro dnešní dobu. Stříbrno-černá barevná kombinace se v dnešní době vyskytuje až příliš často. Na druhou stranu je tvar monitoru velmi pěkně proveden. Ostré hrany jen s mírně zakulacenými rohy vytvářejí dojem opravdu kvalitního monitoru. Je jasné, že se panel nebude líbit všem, ale větší části potenciálních zákazníků jistě ano. Inu, udělejte si vlastní obrázek z následujících fotografií.


Základní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Pohled z levé strany prozrazuje hloubku monitoru. Ta je dosti malá a na první pohled by se mohlo zdát, že monitor bude potřebovat externí napájecí zdroj. Naštěstí tomu tak není a zdroj je zakomponován přímo v monitoru. Špatnou zprávou je absence výškového nastavení a pivotu, a tak jediné akrobatické kousky, které můžete s monitorem provádět, jsou omezeny na předklon a záklon. Promyslete si před koupí, jestli váš stůl vyhovuje správnému držení těla při práci s počítačem.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Čelní pohled pěkně vystihuje, jak velký prostor si ukrojí reproduktory. Prostor pro reproduktory přidává okraji 30mm a spodní okraj je dosahuje již celkem velké hodnoty 50mm. Strany monitoru jsou naopak pěkně úzké (18mm). V horní části je přidán stříbrný proužek, a tak je o něco větší než strany monitoru (21mm). Díky tomu, že je černý rám všude stejně široký a "přídavky" jsou provedeny ve stříbrné barvě, tak právě tyto přídavky prakticky nevadí a při práci si jich nevšimněte. Této koncepce by se mělo držet více výrobců.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Ze zadního pohledu je patrné, že kabely jsou uchyceny k monitoru pod víčkem, tudíž je možné provozovat monitor v prostoru. Kabely jsou navíc chyceny k noze pomocí jednoduchého úchytu. Je ovšem škoda, že při manipulaci s monitorem kabely z úchytu lehce vyklouznou. Navíc jsem měl při prvním uchycení kabelů pocit, že onen plastový úchyt ulomím. Víčko je uchyceno pomocí klasických klínových paciček. Při odstraňování víčka se ozve dosti nepříjemné "lup". Popravdě řečeno, poprvé jsem měl pocit, že se některá z paciček ulomila. Naštěstí se tak nestalo a víčko zůstalo v jednom kuse. Opětovné nasazení potřebuje nutnou dávku pevných nervů, protože nacvaknutí vyžaduje přesnou polohu a jakákoli, byť jen lehounce jiná, vás odmění nepříjemným prohýbáním víčka.
V místě pro kabely je umístěn i USB hub o čtyřech portech. Je škoda, že výrobce nevyvedl alespoň dva porty na levou stranu monitoru, jak tomu bývá zvykem u ostatních značek. Připojování USB flash disku se bez otočení monitoru či zásahu vyšší moci neobejde.


Pohled zezadu (Pro zvětšení klikněte)


Tlačítka na monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Pro ovládání OSD menu slouží čtyři tlačítka, páté je tlačítko power. Všechna jsou vyrobena z pochromovaného plastu a na první pohled jsou pěkně zpracována. Jejich stisk však tak kvalitní není - tlačítka se houpou a vyžadují silný tlak, který rozhoupe celý monitor. Diodka v zapnutém stavu svítí modře, její intenzita je příjemně nízká a při práci neoslňuje.

Podstavec monitoru má tvar prstence elipsy a zespodu obsahuje osm gumových podložek, díky nimž drží monitor na stole velmi pevně a nevadí mu ani prach.


Konektory na propojení monitoru (Pro zvětšení klikněte)




Dodávané příslušenství
  • Instalační příručka
  • CD s ovladači
  • D-Sub kabel
  • Napájecí kabel

Velmi nemilým překvapením je absence DVI kabelu. Myslím, že v dnešní době byl měl být automatickou součástí každého monitoru, a to bez ohledu na jeho velikost či rozlišení.


Belinea 102035W
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
20,1" (16:10)
Ideální odezva
8 ms
Jas
300 cd/m^2
Kontrast
800:1
Výrobní technologie
Prem.MVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,258mm
Nativní rozlišení
1680 x 1050
Vestavěné reproduktory
ANO (2x1W)
USB HUB
ANO (4 porty - aktivní)
Vstupy
DVI, D-Sub, USB, Audio 3,5mm
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100mm)
Hmotnost
6,4 kg
Norma TCO
TCO`99
Pivot
NE
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
NE
Orientační cena: 12 490,- Kč s DPH

Ze specifikací je zřejmé, že monitor obsahuje Prem.MVA obrazovku, která patří k tomu lepšímu, co lze v dnešní době zakoupit.


Rivalové


Protože monitor je cenově i zaměřením určen pro klasickou práci (sledování videa, kancelářská práce a hraní her - prostě taková všehochuť), tak je konkurence dosti silná. První v úvahu přichází Philips 200W6 s prakticky totožnou obrazovkou Prem.MVA od firmy AUO, jehož cena je však ještě lehce nižší. Další na řadu přichází Acer AL2032wa opět s obrazovkou od firmy AUO s matricí Prem.MVA (obrazovka je téměř shodná s Philipsem 200W6). A do třetice tu je opět obrazovka AOU Prem.MVA, tentokrát však v podání firmy Fujistus-Siemens S20-1W (opět shodná obrazovka). Jeho cena je však již výrazně vyšší, ale za nějakých 2000,- dostanete hliníkový kabátek a ověřenou elektroniku firmy Fujitsu-Siemens.

reklama