reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl

19.8.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl
Pokud se dnes začnete shánět po monitoru, tak obvykle skončíte u 16:9 a 23-24". Co ovšem takový BenQ a jeho velmi nadějných 24" s 16:10 a cenovkou až nečekaně lidovou? Má šance se stát prodejním hitem tohoto roku?

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů je u IPS celkem známá. V dnešním případě BenQ BL2411PT jsou pozorovací úhly trošku diskutabilní. Na jednu stranu tu je opravdu slušně malá změna jasu a barev, na stranu druhou tu je výraznější efekt IPS glow. Je to dáno spíše matnou než polomatnou povrchovou úpravou.


BenQ BL2411PT pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Velké překvapení znamenalo měření kontrastu. Sice nedosahuje až tak velkých hodnot, jako VA technologie (což je logické), ale jeho rozložení je více než dobré. Pouze pravý horní roh má drobný průsvit, a tak se kontrast viditelně sníží.


BenQ BL2411PT kontrast při maximálním jasu


BenQ BL2411PT kontrast při jasu 120cd/m2


Také stabilita kontrastu je více než dobrá. Rozdíl je pouze zanedbatelný a okem si jej rozhodně nevšimnete. Nemusíte tedy mít strach, že se změní kontrast se snížením jasu. To se stávalo pouze v dávných dobách.

BenQ BL2411PT stabilita kontrastu


Průběh jasu


Nyní přijde taková menší studená sprcha. Rozsah jasu je totiž malý a pro uživatele pracující za tmy to bude asi největší negativum. Možná to bude i důvod k nekoupi tohoto monitoru. Jas 81 cd/m2 je zkrátka pro noční práci moc vysoký. Za dnešních tropických dnů to vypadá jako nesmysl, ale jen počkejte na zimu.


BenQ BL2411PT průběh jasu


Podsvícení


Po studené sprše přijde příjemné osvěžení. Tím je již jednou zmiňované podsvícení. Na první pohled je hned zřejmé, že podsvícení výrazně vyčnívá nad průměr. Sice je v levé části lehce intenzivnější, ale není to nic tragického. Navíc kraje nejsou prakticky vůbec tmavší, a to ani v úplném kraji, co sonda není schopná změřit (má přece jen určitou velikost).


BenQ BL2411PT podsvícení 3D graf


BenQ BL2411PT podsvícení 2D graf


BenQ BL2411PT rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


BenQ BL2411PT rozložení jasu v procentech


BenQ BL2411PT rozložení jasu při 120cd/m2


BenQ BL2411PT rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Při převodu grafu do gamy 2,2 je zřejmé že podsvícení opravdu patří k nadprůměru. Při přímém pohledu na monitor si téměř nelze všimnout změn. Daleko více si všimnete změn v barevném podání, resp. teplotě barev.


BenQ BL2411PT podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


BenQ BL2411PT podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama