reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ E2400HD - 16:9 míří k počítačům

2.12.2008, Pavel Kovač, recenze
BenQ E2400HD - 16:9 míří k počítačům
Nejdříve tu byly 5:4 a 4:3, poté přišly 16:10 a nyní přicházejí výrobci s poměrem 16:9, který odpovídá standardům HD. BenQ se chopil situace a hned vydal nové monitory s tímto rozlišením. Dnešní kousek má úhlopříčku 24" a technologii TN.

BenQ E2400HD - 16:9 přichází


Výrobce vsadil na klasickou konstrukci dnešních levnějších monitorů. Pevná noha totiž dovoluje pouze náklon a žádný zdvih zde není. Tím výrobce hodně sníží cenu samotného monitoru, a stává se tak atraktivnějším a dostupnějším pro větší počet zájemnců. Design dnes testovaného kousku patří k průměru. Cestu k mému srdci si sice nenašel, ale věřím že spodní hrana, která vyčnívá dost výrazně před plochu panelu, dokáže zaujmout. Trošku horší je i zpracování plastů, ale to zkrátka u takto levného monitoru musíme očekávat. S přihlédnutím na cenu se jedná o takový standard.


Základní pohled na monitor (pro zvětšení klikněte)

Náklon dosahuje pouze základních hodnot 20° vzad a 5° vpřed. Žádný zdvih, žádný pivot. Je to trošku škoda, protože monitor je posazen dost nízko, a tak je třeba jej něčím podložit, nebo si speciálně upravit stůl. Zkrátka rozhodně není dobré jej mít posazen na rovném stole. Pozor na krční páteř, která dost trpí při dlouhodobé práci na počítači.


Náklon monitoru (pro zvětšení klikněte)

Čelní pohled je zajímavý hlavně tím, že se dá dobře vysledovat poměr stran. Pokud si vedle sebe dáte, dnes již klasický, monitor s poměrem 16:10 a 16:9, tak je rozdíl jen lehce patrný. Ubylo 120 pixelů na výšku oproti 24" 16:10 monitoru, což je "úspora" přesně 10 %. Tato úspora není nikterak zanedbatelná a ve velkosériové výrobě udělá opravdu hodně. No nechme spekulací nad vypočítavostí marketingových oddělení a vraťme se k našemu BenQ.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka na ovládání OSD menu jsou umístěna v pravé části a jejich popisky jsou otočeny o 90°. Jejich stisk je průměrný a jistě by si zasloužila lepší vedení. Mikrospínač jako takový je však dobrý. Nejméně přesné je tlačítko na zapínání a vypínání monitoru. To opravdu nevzbuzuje důvěru.


Tlačítka na ovládání OSD menu

Zadní strana oplývá dvojím zpracováním plastů. Po okrajích je lesklý (stejně jako přední část panelu) a uprostřed je imitace kůže. Kombinace celkem zvláštní, ale kdo kouká na monitor zezadu, že? Jsou zde také umístěny otvory pro uchycení na VESA držák.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Samotná spona na uchycení panelů řešena celkem jednoduše. Stačí za sponu trošku zatáhnout, popř. ji lehce sevřít, a je venku. Uchytíte kabely a zase ji vrátíte. Sice by si zasloužila pevnější konstrukci, protože hrozí samovolné uvolnění kabelu při manipulaci s monitorem, ale to už je jen detail.


Spona na uchycení kabelů

Jako obrazové vstupy slouží tradiční D-Sub, DVI-D a moderní HDMI. Nutno však podotknout, že v balení nenaleznete jediný "digitální" kabel. Nezapomeňte si tedy HDMI nebo DVI přikoupit. V monitoru jsou zabudovány i reproduktory s výkonem 2x 1 W. Proto je zde 3,5 mm jack vstup. Na pravé straně za tlačítky se nachází výstup pro sluchátka, taktéž v podobě 3,5 mm jack.


Konektory






Dodávané příslušenství


  • D-Sub kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka

BenQ E2400HD
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:9)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (10000:1)
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
170°/160°
Počet barev
16,7 mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,276 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
ANO (2x 1 W)
USB HUB
NE
Vstupy
HDMI, DVI-D, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
7 kg
Norma TCO
TCO NA
Pivot
NE
Spotřeba
měřena v recenzi
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
-
Stále aktuální cena v českých obchodech na konci recenze




reklama