reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?

17.4.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?
V záplavě e-IPS monitorů se objevil velmi pěkný A-MVA monitor s ambicemi stát se hitem pro domácí multimediální centra a na hraní her. Jak si vede tato technologie v podání BenQ v dnešní konkurenci e-IPS panelů?

Odchylka dE a barevný gamut


Docela zajímavým faktem je barevný gamut, který se sice nerovná ani Adobe RGB, ale ani sRGB. V modré barvě totiž výrazně překračuje hranici. A to až k nějakým 465 nm. Naopak červená a zelená jsou lehce pod úrovní sRGB. To je trochu škoda, protože modrá nám vlastně k ničemu nepomáhá a naopak zelená a červená by chtěla trochu přidat. Více v následujících diagramech.








První je režim standard. Ten poskytuje pouze podprůměrné výsledky a hodnota dE(2000)=3,55 to jen dosvědčuje. Nejhorší je samozřejmě modrá. Ta je bohužel nejhorší u většiny monitorů Je to dáno barvou W-LED podsvícení. Obvykle je nutné modrou lehce stáhnout, abychom dostali příznivější výsledky.




Profil Normální


Podívejme se na režim sRGB. Ten už poskytuje výrazně lepší barevné podání. Průměrná odchylka dE(2000)=1,46 patří k tomu lepšímu. Navíc pokud vezmeme v potaz cenu a velikost panelu, jedná se o výtečný výsledek.




Profil sRGB


Dále tu máme profily Game, Movie, Photo. Ani jeden z nich není však nic moc. A doporučuji je používat pouze pokud máte k těmto režimům slabost. Ti, co chtějí mít přesné barevné podání, tyto režimy asi vynechají.




Profil Game dE(2000)=6,17




Profil Movie dE(2000)=5,83




Profil Photo dE(2000)=4,81


Pokud sáhneme do OSD menu a trochu si s barvami pohrajeme, získáme trochu lepší výsledky.

Nastavení monitoru bylo následující:
  • R=100
  • G=98
  • B=90
  • Kontrast: 100
  • Jas: 0

Zlepšíme podání barev, ale posuneme podání šedé. Takže se musíme spolehnout na kalibraci přes ICC profil.




Kalibrováno pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci dosáhneme ještě lepších výsledků. Bohužel podání šedé stále není ono. A tak jsem se pokusil zkalibrovat monitor v režimu sRGB. Tedy bez kalibrace v OSD.




Kalibrováno v OSD a přes ICC




Režim sRGB a kalibrace ICC


Po kalibraci přes sRGB profil jsme získali daleko lepší podání barev. dE(2000)=0,86 je už velmi pěkná. Pouze černá barva je trochu horší, ale to asi omluvíme. Pokud chcete mít nejlepší podání barev, nastavte si režim sRGB a poté případně kalibrujte sondou. Pokud sondu nemáte, spolehněte se na režim sRGB. Podává asi nejlepší možné výsledky.

Tento postup je vlastně asi nejlepší i pro běžné uživatele. Režim sRGB je totiž takovým standardem a je dobře, že od něj očekává nejlepší výsledky. Výrobce to tentokrát splnil do posledního puntíku.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Co se týče barevného podání, je na tom monitor velmi dobře. Připočteme-li k tomu 8bitové zpracování obrazu (to znamená bez ditheringu), jde o pěkný monitor i pro grafiku. Jen je škoda toho minimálního jasu, který se zkrátka pro grafické použití nehodí. Také pro práci v noci se nehodí. Nic není dokonalé.
reklama