reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?

17.4.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?
V záplavě e-IPS monitorů se objevil velmi pěkný A-MVA monitor s ambicemi stát se hitem pro domácí multimediální centra a na hraní her. Jak si vede tato technologie v podání BenQ v dnešní konkurenci e-IPS panelů?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


Interpolace bude u tohoto monitoru velmi důležitá. Monitor má totiž relativně velký pixel, a tak je každá neostrá linka dobře viditelná. Bohužel má monitor pouze průměrnou interpolaci. Na tu jsme v poslední době docela zvyklí a bohužel s tím nic neuděláme.

Linky jsou lehce rozmazané a text hůře čitelný. Naštěstí se u písma neobjevuje mizení vertikálních linek, jako tomu občas u některých monitorů bývá.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Test interpolace a detekce moaré prozrazuje asi největší problém. Tou je neschopnost se správně "trefovat" do daných pixelů.


Regulace jasu


Při změně jasu v OSD se podsvětlovací trubice rozblikají a tím dojde k optickému snížení jasu. Frekvence blikání je 200 Hz, což sice není mnoho, ale ani málo. Zkrátka takový mírný podprůměr. Na kvalitu zobrazení je však 200 Hz stále dostatečných a rozhodně si blikání nevšimnete.






Spotřeba


Co se týče spotřeby, je na tom panel velmi dobře. Pokud se totiž vezme v potaz větší úhlopříčka, maximální jas a maximální spotřeba 38,7 W, jedná se o velmi dobrý výsledek. Nasvědčuje tomu i náš výpočet světelného výkonu. Ten prozrazuje jakousi efektivitu panelu. Oproti některým monitorům je hodnota světelného výkonu téměř dvojnásobná. Oproti běžným levným e-IPS panelům je hodnota asi o 20 % lepší.

Spotřeba při 139 cd/m2 je 19,4 W (jas 120 cd/m2 nelze nastavit).





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,441 lm/W.


Roční náklady na energii


Dnes testovaný má roční náklady 180 Kč. Monitor však neumí zobrazit jas pod 139 cd/m2. Takže je tato hodnota vůči ostatním monitorů lehce vyšší. Stále to však není nic tragického.
reklama