reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?

17.4.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?
V záplavě e-IPS monitorů se objevil velmi pěkný A-MVA monitor s ambicemi stát se hitem pro domácí multimediální centra a na hraní her. Jak si vede tato technologie v podání BenQ v dnešní konkurenci e-IPS panelů?

Celkové hodnocení a závěr


Předně si je třeba uvědomit, že se jedná napůl o televizi. Velké množství vstupů a dálkové ovládání patří obecně k televizím. Chybí zde však TV tuner, a tak se o televizi nejedná. Ve své podstatě jde tedy spíše o takovou televizi pro multimediální centrum. Můžete si na něj navíc napojit i postarší video či DVD/Blu-ray přehrávač. Vstupů je tu dost. Rozlišení 1920x1080 je na dnešní dobu také dostatečné. Navíc má velmi slušné barevné podání a cenu. Co víc si tedy přát? Na negativa se podíváme později.

Nyní ta pozitiva. Barevné podání jsem už nakousl, a tak v něm budu pokračovat. Pokud si nastavíte režim sRGB, má monitor velmi dobré barevné podání i bez kalibrace. Pokud však nasadíte ještě sondu, dočkáte se ještě daleko lepších výsledků. Každopádně 8bitové barvy a A-MVA technologie mají co říci i v době e-IPS panelů.

Další pozitivum je kvalitní podsvícení. Sice není zcela homogenní, ale netrpí průsvity a jas klesá pouze na okrajích. Vše je tedy v naprostém pořádku. Započítáme-li i větší úhlopříčku a nižší cenu, jedná se o opravdu dobrý výsledek.

Pozorovací úhly jsou oproti e-IPS jiné. Monitor sice netrpí zmodráním obrazu (označovaného jako IPS glow), ale zase se v podání barev lehce posunuje a snižuje se mu kontrast (označováno jako color gama shift). Vzhledem k trochu lesklejší povrchové úpravě než u běžných kancelářským monitorů si však vyslouží "pouze" 85 % oproti 90 % u e-IPS. Každopádně zde není prakticky co vytknout.

Velmi dobrý je také kontrast a obecně stabilita kontrastu. Také podání černé a dynamika obrazu. To jsou však věci spojené právě s vysokým kontrastem přesahujícím 3100:1.





A nyní se podíváme na negativa. Prvním je velmi pomalá odezva v tmavých tónech. Takto pomalou odezvu jsem v roce 2012 nečekal. Světlé i střední tóny a odezva fall jsou však daleko lepší. Herní zážitek vám může trochu zkazit inputlag v hodnotě kolem 35 ms. Běžný hráč to však vůbec nepozná.

Druhým nedostatkem je horší ergonomie. Pokud však budeme brát v potaz úhlopříčku a určení monitoru pro multimediální centra, tak se vlastně ani horší stojan moc za negativum pokládat nedá. Nejspíše si totiž tento monitor pověsíte na VESA držák na zeď. V takovém případě si klidně ergonomii z výpočtu vynechte a tím vlastně přidáte na 60,5 % v celkovém hodnocení.



Když už jsme u těch procent, tak se podívejme na jejich konkrétní hodnoty v daných oblastech. Slabší odezva, dobré barevné podání, nadprůměrné podsvícení, velmi dobré pozorovací úhly a slabší ergonomie. To je 3:2 ve prospěch plusových bodů. V případě vypuštění ergonomie 3:1. A to už rozhodně špatné není.

 
Dobré podsvícení bez průsvitů
Pomalá odezva v tmavých tónech
Perfektní kontrast a dynamika obrazu
Slabší ergonomie (nulový zdvih)
Velmi slušné barvy i bez kalibrace
Ikona Odkaz na databázi
Dálkové ovládání a množství vstupů
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 8 500 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru BenQ EW2730V děkujeme BenQ


reklama