reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou

22.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou
BenQ přišel v nedávné době s novými AMVA monitory, které mají rychlou 4ms odezvu. Navíc je tato VA technologie příjemnou změnou v záplavě e-IPS monitorů. Uvidíme, zda si tento levný, ale nadějný monitor najde cestu na váš stůl. Vše odhalí naše náročné testy.

Pozorovací úhly


U technologie AMVA jsou pozorovací úhly velmi dobré. Sice se při pohledu ze stran barvy posouvají a blednou, ale stále jsou velmi slušné. Oproti IPS technologii má trošku horší barevné podání ze stran, ale naopak netrpí efektem zvaným "IPS glow". Rozhodnutí, jestli je lepší mít kvalitnější barvy při pohledu ze stran a v tmavých tónech efekt IPS glow, nebo ztrácet barvy, ale nemít IPS glow, je na vás. osobně upřednostňuji variantu IPS. Pracuji totiž převážně ve dne, a tam IPS glow zkrátka není tolik vidět a ocením lepší barvy.





Kontrast a jeho rozložení po ploše monitoru


Udávaný kontrast 5000:1 sice nebyl dosažen, ale i tak dosáhl monitor slušného výsledku. 2683:1 při maximálním jasu a 2648:1 při jasu 120 cd/m2. To jsou hodnoty, na které obvykle e-IPS monitory nedosáhnou ani ve snu. Je třeba však připomenout, že některé VA dosáhnou i dvojnásobného kontrastu. V porovnání s ostatními VA jde tedy o lehký podprůměr. V porovnání s ostatními technologiemi jde o nadprůměrný kontrast.









Průběh jasu


Průběh jasu je vcelku příznivý. Kdyby však byl posazen o nějakých 50 cd/m2 níž, tak by jistě monitor oslovil větší spektrum uživatelů. Na jednu stranu je vysoký jas příznivý pro sledování za dne, ale na druhou stranu je jas 88 cd/m2 hodně vysoký pro sledování v noci. Posunutí o 50 cd/m2 by jistě potěšilo. Rozsah 38 - 242 je jistě lepší než 88 - 292 cd/m2.





Stabilita jasu


V poslední době se zdá, že W-LED podsvícení zcela vytlačilo klasické CCFL trubice. Díky tomu se již prakticky nemusíme starat o náběh monitoru do provozního režimu.


Podsvícení


Hned na první pohled si můžete všimnout nižšího jasu v horní části monitoru a měření to i potvrzuje. Z grafu je asi vše patrné a dalšího vysvětlování netřeba.















Nyní se podíváme, jak vypadá podsvícení při jasu 120 cd/m2.









Ještě si převedeme grafy do gamy 2,2, a tím zohledníme reakci lidského oka na jas. Graf tedy daleko více odpovídá tomu, jak podsvícení vnímá uživatel.





reklama