reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou

22.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou
BenQ přišel v nedávné době s novými AMVA monitory, které mají rychlou 4ms odezvu. Navíc je tato VA technologie příjemnou změnou v záplavě e-IPS monitorů. Uvidíme, zda si tento levný, ale nadějný monitor najde cestu na váš stůl. Vše odhalí naše náročné testy.

Struktura displeje


Detailní fotografii AMVA displeje jsme tu už měli u monitoru Philips 241P4QPYE. Strukturu tedy již známe a můžeme se podívat na možné odchylky. Ve své podstatě tu oproti onomu Philipsu žádné odchylky nejsou. To jen utvrzuje v domění, že se jedná o stejný panel. Jediné, co je trošku zarážející je fakt, že onen Philips má vyšší kontrast. naopak odezva je již jiná, ale ta hodně záleží na ovládací elektronice, která již není v režii výrobce samotného panelu.





Odchylka dE a barevný gamut


Výrobce neslibuje žádný AdobeRGB gamut, a tak lze očekávat "pouze" sRGB. To se při testech potvrdilo, avšak ukázaly se i jisté odchylky od gamutu sRGB ve všech tónech. Nejvíce u modré barvy, která tak posouvá celkové barevné podání hodně do studených sfér. Pokud začneme snižovat hodnoty modré v OSD, tak se posouváme nesprávným směrem (ke středu D65). My bychom však potřebovali posun k jiné vlnové délce, a to zkrátka OSD nemůže. Nelze toho však docílit ani pomocí ICC profilu. Zkrátka "absolutní" modrá sRGB dosažena nikdy nebude.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


Na diagramu CIE 1976 je problém s modrou barvou ještě zřetelnější.




Profil Normální


A nyní přistoupíme k přesnosti barev. V nativním režimu (RGB nastaveny na 100) jsou barvy docela nepřesné. Průměrná odchylka dE(2000) = 5,82 není nic pěkného. Na druhou stranu existují daleko dražší monitory (například Samsung S27A850), které mají prakticky stejné barevné podání. Ano, u Samsungu je cena ovlivněna i jeho velikostí a rozlišením, ale jako porovnání stačí.




Profil Eco


V profilu Eco se jas monitoru sníží na minimum a dojde i k jistému posunu barev. Průměrná odchylka dE(2000) = 5,94 je však stále vysoká.




Profil Film


Nyní nastupují další profily, které jsou však obvykle nic zásadního nemění. Takže se na ně podíváme jen telegraficky. dE(2000) = 5,45




Profil Foto


U režimu Foto jsem očekával nějaké zásadnější barevné korekce. K nim také došlo, ale bohužel nesprávným směrem. Barevná ochylka dE(2000) = 7,32 asi nikoho nepotěší.




Profil Game


Herní režim je na tom obdobně: dE(2000) = 6,7




Profil sRGB


A nyní přichází režim sRGB, který je asi nejzajímavější. barevná odchylka alespoň trošku klesla k dE(2000) = 4,99.

Nastavení monitoru pro kalibraci bylo následující:

R=99
G=95
B=90
Kontrast: 50
Jas: 16

Pokud zkalibrujeme barvy přes OSD, tak dosáhneme trošku lepšího výsledku, ale stále to není ono. Průměrná odchylka dE(2000) = 4,89 je stále pro grafika nedostatečná.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Kalibrace u méně barevnostně přesných monitorů obvykle dělá zázraky. Platí, že čím větší je odchylka v základu, tím více se monitor po kalibraci zlepší. Tentokrát se kalibrace postarala o barevnou odchylku dE(2000) = 1,39. To je i pro běžného grafika dostatečná hodnota. Profesionálního grafika sice neuspokojí podání tmavě červené barvy, ale to by šlo s větším úsilím jistě pomocí dalšího laborování s kalibrací opravit.





Podívejme se, co kalibrace provedla s barvami.








Jako vždy si můžete stáhnout ICC profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Tentokrát tedy kalibraci přes ICC profil výrazně doporučuji. Pokud máte přístup k sondě, tak ji určitě proveďte. Pokud sondu po ruce nemáte, vyzkoušejte náš profil. Pokud výrobce nezmění panel v monitoru, tak jistě profil pomůže.
reklama