reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou

22.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou
BenQ přišel v nedávné době s novými AMVA monitory, které mají rychlou 4ms odezvu. Navíc je tato VA technologie příjemnou změnou v záplavě e-IPS monitorů. Uvidíme, zda si tento levný, ale nadějný monitor najde cestu na váš stůl. Vše odhalí naše náročné testy.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


V OSD menu lze najít položku Sharpness, a tak si můžete trochu pomoci při jiném rozlišení než nativním. Pokud zvýšíte Sharpness na trojku, obraz se opravdu dost zaostří, díky čemuž je kvalita interpolace na vysoké úrovni.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Sice některé monitory umějí lepší interpolaci, ale i tak tento patří k těm lepším. Při testech interpolace zaměřeného na moaré efekt se neobjevují nepřesnosti v podobě pruhů či "flanelové" struktury. Vše je zkrátka v pořádku. Ostrost by sice mohla být vyšší, ale tu si v případě potřeby dotáhnete v OSD.


Regulace jasu


Opět tu máme LED podsvícení a opět pulzní regulaci. Tentokrát má frekvenci 238 Hz, což je vyšší hodnota, než je běžné. Díky tomu nebude monitor ani při nižším jasu namáhat vaše oči.






Spotřeba


Díky W-LED podsvícení se spotřeba LCD monitorů dostala na samou hranici dnešní technologické špice. Je zde možnost použít lepších LED, ale dál se spotřeba u LCD asi těžko sníží. Do nástupu OLED nás tedy žádné zemětřesení ve spotřebě LCD asi nečeká. Dnešní monitor má spotřebu 28 W při jasu téměř 300 cd/m2. Také nejnižší spotřeba 13 W při jasu 88 cd/m2 patří k těm lepším.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 15 W.





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,699 lm/W.
reklama