reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou

22.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ GW2450HM: AMVA monitor s rychlou odezvou
BenQ přišel v nedávné době s novými AMVA monitory, které mají rychlou 4ms odezvu. Navíc je tato VA technologie příjemnou změnou v záplavě e-IPS monitorů. Uvidíme, zda si tento levný, ale nadějný monitor najde cestu na váš stůl. Vše odhalí naše náročné testy.

BenQ GW2450HM: celkové hodnocení


Neobvyklá technologie AMVA ukazuje v některých ohledech dnes běžnější e-IPS záda. Její vysoký kontrast a v některých tónech daleko lepší odezva ukazuje, že e-IPS není jediné možné řešení v přechodu z TN na modernější technologii. Také fakt, že se jedná o plnohodnotný 8bitový panel, je ve stínu e-IPS dalším jasným bodem pro volbu právě Advanced MVA. Projdeme si všechny aspekty monitoru pěkně postupně.

V první řadě je zde již zmíněná odezva, jež patří k těm lepším a nebýt horší odezvy v tmavých tónech jedná se o naprostý sen každého hráče. Opravdu jen drobné jsou problémy v překmitech u některých změn. V praxi si jich téměř nevšimnete. Dále je zde velmi dobrý kontrast a prokreslení tmavých tónů.

Pozorovací úhly jsou oproti e-IPS lehce horší. Barevný posun je znatelný, ale nikoli velký. IPS technologie má naopak efekt "IPS glow", a tak se vlastně tyto dva zápory smazávají a ve výsledku jsou pozorovací úhly srovnatelné. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného. Kvalita podsvícení rozhodně není špatná. Nebýt nižšího jasu v horší části obrazu, jedná se o skvělý výsledek.

Kapitolou samotnou pro sebe je barevné podání. To totiž poskytuje na jednu stranu plně 8bitový rozsah, ale na druhou stranu jsou barvy ve výchozím nastavení docela mimo rámec těch akceptovatelných. Zkrátka monitor potřebuje kalibraci jako sůl. Nic s tím tedy neuděláme. Ani OSD menu není řešením, protože nedokáže upravit barvy do té míry, aby se srovnaly alespoň do akceptovatelné pozice. Ergonomie vychází z ceny samotného monitoru, která je zkrátka tlačena hodně nízko.





V řeči čísel jde o průměrný monitor, který vybočuje hlavně skvělou dynamikou obrazu, rychlou odezvou a relativně slušným podsvícením.




Monitor je vhodný pro:


1) Sledování videa
2) Hraní her


Plusy


+ Rychlá odezva
+ Slušné podsvícení
+ Dobré pozorovací úhly (nemá IPS glow)
+ Vysoký kontrast
+ Regulovatelné AMA
 
 

Minusy


- Barvy jsou v továrním nastavení nepřesné (nutnost kalibrace)
- Horší ergonomie (vlivem nižší ceny)
- Kontrast je vzhledem k udávané hodnotě nižší
- Oproti IPS jsou pozorovací úhly v barvách trochu horší
 
 
Cena v době testování: cca 4.200 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru BenQ GW2450HM děkujeme BenQu
Jak hodnotíte monitor BenQ GW2450HM?
V anketě šlo hlasovat od 22.6.2012 do 13.6.2013. Počet hlasujících: 11
Výborný55 %
Průměrný27 %
Špatný18 %
reklama