reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ Joybook A52E ...levněji to nepůjde?

22.10.2007, Josef Brož, recenze
BenQ Joybook A52E ...levněji to nepůjde?
Lze pořídit nový notebook do 10 000,- Kč? Společnost BenQ se této magické hranici přiblížila svým modelem Joybook A52E. Nízká cena nového notebooku však byla vykoupena mnoha kompromisy. Notebook postavený na procesoru Intel Celeron M440 disponuje pouze 512 MB paměti a integrovaným grafickým jádrem.
Nízké výrobní náklady se odrazily především na architektuře notebooku. Po stránce hardware odpovídá BenQ Joybook A52E notebookům, které se na trhu objevily koncem roku 2005. Testovaný Joybook je osazen jednojádrovým procesorem Intel Celeron M 440. Podobně jako dvoujádrové procesory Core 2 Duo je i zmiňovaný Celeron vyráběn 65nm technologií. Jádro procesoru s kódovým jménem Yonah pracuje na frekvenci 1,86 GHz. Celeron M vychází ze starších procesorů Pentium M. Mobilní Celerony však mají menší kapacitu L2 cache pouze 1 MB. Mobilní Celerony pracují s FSB sběrnicí 133 MHz, respektive 533 MHz efektivně. Komunikaci mezi jednotlivými komponenty hardware zajišťuje postarší čipová sada Xpress 200M (ATI RC410M). Zajímavostí tohoto čipsetu je fakt, že existuje i ve verzi pro AMD procesory. Pro srovnání, počátkem roku jsme testovali podobný notebook - HP 510, který byl vybaven Celeronem M360J. Starší model Celeronu však pracoval pouze se 100MHz sběrnicí.


Mobile Intel Celeron M440

BenQ Joybook A52E je v základní sestavě vybaven 512 MB paměti DDR2-667 s časováním 5-4-4-12. Paměťový řadič však umožňuje komunikaci pouze na frekvenci 533 MHz. Pro předinstalované Windows Vista představuje 512 MB zcela nedostatečnou kapacitu, která prakticky znemožňuje používání tohoto operačního systému. Pomineme absenci dvoukanálového paměťového přenosu. Naštěstí lze kapacitu notebooku pohodlně rozšířit pomocí dvou paměťových slotů. Podle materiálů výrobce lze operační paměť notebooku upgradovat až na 2 GB.


SO-DIMM paměť DDR2-667

Snaha o zachování nízkých výrobních nákladů je patrná i na vnitřním uspořádání notebooku. Mezi jednotlivými komponenty jsou neuspořádaně nataženy kabely, které jsou k PCB přilepeny pomocí lepící pásky.


Vnitřek BenQ Joybook A52E


Grafické jádro ATI Xpress 200M


Čipset ATI RC410M využívá integrované grafické jádro ATI Radeon Xpress 200M. Grafický čip vychází z architektury desktopového Radeonu X300. Jeho mobilní verze je však poněkud "ořezaná. Xpress 200M pracuje pouze s dvěma Pixel Pipelines, oproti čtyřem v případě "plnohodnotného" X300. Další pokles výkonu způsobuje sdílená kapacita paměti (128 MB). Jádro integrovaného Radeonu pracuje na frekvenci 400 MHz. Výkon GPU není nijak oslnivý, a proto na hraní her rovnou zapomeňte.


Čipová sada Xpress 200M (ATI RC410M)


LCD panel


Obraz testovaného panelu Joybooku je poněkud průměrný. V dané cenové kategorii můžeme srovnat s notebookem HP 510, jehož panel nabízel podstatně lepší parametry. Vlastní displej Joybooku působí na první pohled mohutně. Konstrukce však není příliš pevná a při manipulaci - např. otvírání notebooku - dochází k prohnutí měkkých plastů.


LCD panel

Širokoúhlý panel nabízí v této kategorii běžné rozlišení 1280 x 800. Věrnost barevného podání není příliš dobrá, na testovacích obrázcích byly patrné barevné "skoky", respektive proužkování. Vlastní displej je vybaven tzv. „glare“ technologií. Parametry jako jas a kontrast jsou poměrně vyhovující.


LCD a testovací obrazec

Displej notebooku poskytuje poměrně dobré pozorovací úhly. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná určitá deformace barevných přechodů. Kolem cca 70° však postupně slábne jas a s dalším zvyšováním pozorovacího úhlu dochází i k inverzi barev. Popisovaný jev je dobře patrný v horní části obrazovky.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Horší podání barev je velmi znatelné při detailním horizontálním pohledu. Odstíny fialové nepřecházejí do červené škály plynule, ale ve viditelných skocích.


Horizontální pozorování - "proužkovaní"

Odezva LCD panelu je dobrá, nedochází k viditelnému rozmazávání nebo rozdvojování hran. Vzhledem ke slabšímu barevnému podání bych notebook doporučil spíše do kanceláře než na úpravu fotografií. Naopak slušné pozorovací úhly a poměr stran 16:10 předurčují testovaný BenQ Joybook ke sledování filmů.


Duhový obrazec


Zvuk


Podobně jako u Centrina, rovněž notebooky s čipovou sadou ATI využívají zvukový čip, který je integrován do jižního můstku (ATI IXP400). Reproduktory jsou zabudovány na spodní straně plastové základny. Kvalita reprodukce není špatná, zvuk linoucí se z reproduktorů je relativně čistý bez šumů, výšky a basy jsou však poněkud nevýrazné. Klasické 3,5mm vstupy a výstupy jsou umístěny na čelním panelu základny spolu s WiFi přepínačem.


Panel Benq Joybook A52E

Zesilování výstupu je realizováno přes kombinaci funkčních kláves. Změna hlasitosti není na displeji zobrazována pomocí OSD hlášení. Vzhledem k ceně notebooku není součástí výbavy webkamera.


Pevný disk a optická mechanika


Testovaný model Joybooku byl vybaven pouze 80GB pevným diskem Hitachi. Jedná se o tradiční řadu pevných disků s označením Travelstar 5K160 (model HTS541680J9SA00). Plotny disku rotují rychlostí í 5400 ot/min. Průměrná vyhledávací doba se pohybuje kolem 11 ms. Disk je opatřen rozhraním Serial ATA a využívá 8 MB vyrovnávací paměti. Při běžném provozu se spotřeba disku pohybuje kolem 1,8 W.


Pevný disk

Joybook je vybaven DVD mechanikou, která pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně. Podrobnější informace o mechanice se mi bohužel nepodařilo zjistit.


DVD±RW mechanika
reklama