reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ Joybook A52E ...levněji to nepůjde?

22.10.2007, Josef Brož, recenze
BenQ Joybook A52E ...levněji to nepůjde?
Lze pořídit nový notebook do 10 000,- Kč? Společnost BenQ se této magické hranici přiblížila svým modelem Joybook A52E. Nízká cena nového notebooku však byla vykoupena mnoha kompromisy. Notebook postavený na procesoru Intel Celeron M440 disponuje pouze 512 MB paměti a integrovaným grafickým jádrem.
V případě levných notebooků nelze počítat s množstvím portů nebo rozhraní. Tento problém je vlastní nejen Joybooku, ale i konkurenčním modelům Umax VisionBook, Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 apod. Testovaný Joybook disponuje pouze třemi USB porty, které jsou rozmístěny po stranách přístroje. Lze předpokládat, že v běžném provozu budou dva USB porty obsazeny externí klávesnicí a myší. O poslední port bude svádět bitvu mp3 přehrávač, flashka nebo webkamera. Zajímalo by mne, o kolik "centů" by se zvýšily výrobní náklady, kdyby výrobci integrovali alespoň čtyři porty. Chápu menší počet portů u 12-14" notebooků, kde jsou vývojáři omezeni nedostatkem místa, ale v případě 15,4" přístroje? Pomineme fakt, že čipset Xpress 200M s jižním můstkem ATI IXP400 podporuje až osm USB 2.0 portů.


Levý bok

Mimo žebrování chladiče najdete na levé straně především slot pro PCMCIA 2.0. Modernější rozhraní Express Card bohužel součástí výbavy není. Chybí rovněž další důležité porty a rozhraní. V domácích podmínkách postrádám především S-Video výstup a multiformátovou čtečku paměťových karet. Nepotěší ani absence FireWire, takže na zpracování digitálního videa není Joybook právě vhodný.


Pravý bok

Velmi prosté je i uspořádání pravého boku. Střední část zabírá panel s DVD mechanikou, prostor pod kloubem LCD doplňuje druhý USB port. Poněkud členitější je naopak zadní část, která je vybavena VGA (konektor D-Sub) výstupem, třetím USB portem, Kensington zámkem a napájecím konektorem.


Síťová konektivita


Čipová sada ATI nenabízí ucelené řešení, jaké známe z notebooků Centrino. Procesor, čipset a rovněž bezdrátová komunikace nejsou řešením od jednoho výrobce. WiFi připojení v případě Joybook A52E proto zajišťuje čip společnosti Atheros AR5006X Wireless Network Adapter. Pokud jste odkázáni na vytáčené připojení, můžete využít 56kbit modem. Připojení k LAN je realizováno pomocí čipu Realtek RTL8139, který však umožňuje pouze 100Mbit konektivitu. Dosud jsem kritizoval nedostatečnou výbavu Joybook A52E , a proto nyní musím pochválit přítomnost Bluetooth rozhraní, které u levných notebooku není příliš časté.


Atheros AR5006X Wireless Network Adapter


Baterie a provoz


Výdrž notebooku na bateriích ovlivňuje několik faktorů. Důležitým ukazatelem je především tzv. TDP (Thermal Design Power) hodnota, která udává spotřebu procesoru. V případě BenQ Joybooku se jedná o Mobile Intel Celeron M 440, jehož TDP je udáváno na hodnotě 27 W. Je to cca o 6 W víc než u konkurenčního HP 510 s Celeronem M360J. Mimo použitého hardware ovlivňuje spotřebu také kvalita power managementu a kapacita baterie. Po stránce řízení spotřeby však testovaný BenQ Joybook poněkud zaostává. Notebook není vybaven samostatným power management softwarem. Správa profilů spotřeby je řízena pouze operačním systémem Windows Vista. Ve specifikacích se uvádí, že notebook bude s 2000mAh baterií pracovat cca hodinu a půl. V běžném provozu se však notebook vybije za podstatně kratší dobu (viz kapitola Testy).


Baterie 2000 mAh

Kratší výdrž na bateriích je způsobena v podstatě třemi faktory. V první řadě procesor Celeron M nepodporuje technologii SpeedStep, která mění frekvenci a napětí procesoru v závislosti na aktuálním zatížení systému. Procesor proto po celou dobu jede na plný výkon s taktem 1,86 GHz (FSB 133 x 14 multiplikátor). Druhým faktorem, který nepříznivě ovlivňuje spotřebu, je baterie s nedostatečnou kapacitou 2000 mAh. Power management řízený z Windows Vista reaguje na odpojení notebooku z napájení pouze snížením jasu displeje.
reklama