reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ RL2240H: jablečný design

12.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ RL2240H: jablečný design
Firma BenQ nedávno přišla s monitorem, který je určený pro hry RTS. Jeho design se nechal inspirovat jistou "ovocnářskou" firmou, a je tak použit bílý lesklý plast. Podívejme se, jak si vede v našich testech.

Struktura displeje


Mnozí z vás si jistě již zvykli na makrofotografie, které přidáváme ke každé recenzi LCD monitorů. Na následující fotografii můžete vidět zvětšené čtyři pixely resp. 12 subpixelů monitoru BenQ RL2240H. Červený a zelený subpixel mají stejný tvar, drobné odchylky můžete nalézt u modrého. Proč to tak je, zatím netuším. Pokud někdo víte/máte tip, tak jej vyjádřete v diskuzi pod článkem.




BenQ RL2240H struktura displeje (klikněte pro zvětšení)


Odchylka dE a barevný gamut


A co rozsah barev? Kdo se tešil na pokrytí gamutu sRGB, toho musím zklamat. Monitor má docela posunuté hranice, a to jak v oblasti zelené, tak v oblasti modré. V obou případech se jedná o větší odchylku. U červené barvy to už taková tragédie není.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


V diagramu CIE 1976 je modrá oproti sRGB/AdobeRGB posunuta hodně výrazně. To má za následek nepřesnou interpretaci prakticky všeho obsahu na internetu. Rozsah gamutu je prakticky 100% sRGB, ale ty posuny jej sráží na kolena.




Profil Normální


A jak jsou na tom barevné odchylky? Ve výchozím režimu mají průměrnou odchylku dE(2000)=5,34. To není zrovna dvakrát dobrý výsledek. Uvidíme, co s monitorem udělá kalibrace přes OSD menu, která může výrazně pomoci.




Profil Eco


Další režimy v monitoru se již pouze snaží zachránit onen posunutý gamut. Moc s tím však nezmůžou. Profil Eco, který sníží výrazně jas, posune ještě barevné podání k horšímu dE(2000)=6,84.




Profil Movie


Docela překvapením je režim Movie, který je ve výsledku ještě lepší než výchozí. To jsem skutečně nečekal. dE(2000)=4,65.




Profil Photo


Režim Photo také trošku zafungoval. Posunul alespoň šedé odstíny k lepšímu, a tak obraz působí výrazně lépe. Bohužel samotné barevné podání se zhoršilo. dE(2000)=5,32.




Profil RTS


Režim pro hraní strategií je velmi podobný režimu Photo. Dokonce je ve výsledku ještě lepší. Podání šedé barvy je lepší a ostatní barvy se tolik neposunuly. Zkrátka zatím nejlepší. dE(2000)=4,23.




Profil sRGB


Od profilu sRGB jsem si sliboval nejvíc, nakonec však nepředčil režim RTS. Pokud si tedy tento monitor pořídíte a nechcete řešit kalibraci, tak rozhodně doporučuji režim RTS, který je (ač je to trošku paradox a u většiny monitorů to tak není) zkrátka nejlepší.

Nastavení monitoru bylo následující:
  • R=100
  • G=87
  • B=83
  • Kontrast: 50
  • Jas: 24

Po kalibraci přes OSD menu se posunulo barevné podání ještě k lepšímu. Průměrná odchylka dE(2000)=3,91 už tak špatná rozhodně není. Největší problém je však stále modrá barva, kterou však vlivem posunutého gamutu asi každý očekával.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Poté již následovala kalibrace pomocí ICC. A jak to tak bývá, čím horší barevné podání má samotný monitor, tím víc je kalibrace potřeba, a je i víc viditelná. V tomto případě se proměnil monitor téměř v grafický. Sice podání šedých odstínů není až tak dokonalé, ale barvy jsou téměř perfektní. Vyčnívá zde pouze červená. dE(2000)=1,50 již je velmi slušná.





Na následujícím obrázku můžete vidět, jak hodně posunula kalibrace s barvami. Prakticky všechna políčka jsou natolik rozdílná, že by to poznal snad i slepý.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

V případě tohoto monitoru tedy výrazně doporučuji kalibraci, která z něj udělá naprosto jiný kus. Pokud nemáte možnost sondy, tak vyzkoušejte alespoň náš profil, který vám může hodně pomoci.
reklama