reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?

4.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?
Populárním TN panelům pomalu zvoní hrana a ke slovu se dostávají technologie s věrnějším podáním barev, či lepšími pozorovacími úhly. Jedním z nich je BenQ VW2420H s A-MVA panelem a LED podsvícením, který prověříme v testech.

Odezva


Uvnitř tohoto modelu nalezneme panel vyrobený technologií A-MVA. Ta přináší oproti TN panelům lepší podání barev a pozorovací úhly.


Bude to opravdu tak rychlé?

Teď se podíváme na odezvu, což je parametr, který by vás měl zajímat při nákupu monitoru s panelem MVA. Výrobce uvádí ve specifikacích hodnotu 8 ms GTG. Uvidíme, jaké hodnoty naměřím v průběhu testování.



Odezva rise není zrovna ukázkou vyrovnanosti a často vyskakuje na hodnoty přes 20 ms. Jen upřesním, že hodnoty jsou měřeny při zapnuté funkci AMA (technologie Overdrive).



Hodnoty odezvy fall jsou již o něco vyrovnanější, avšak zde jsem naměřil ještě delší časy než v předchozím případě. Velmi často jsem se setkával s „undershootem“, který měl na tyto vysoké hodnoty odezvy velmi výrazný dopad.





Jako vždy se podíváme na některé typické hodnoty z měření. První bude odezva 0-175-0, kde se objevil „overshoot“, který výslednou odezvu protáhl na nepěkných 16 ms.


0-175-0, AMA zapnuto

Na průběhu odezvy při změně šedá-šedá (50-200-50) je pozitivní velmi rychlé přetočení krystalu v levé části. Bohužel při „zhasínání“ vpustila elektronika příliš velké napětí a výsledkem je přestřel ve spodní části grafu.


50-200-50, AMA zapnuto

Využil jsem také možnosti vypnout funkci AMA (Overdrive), avšak znovu jsem přeměřil pouze několik hodnot (viz grafy). Pro hráče akčních her naleznete vcelku výmluvný důvod pro zapnutou AMA funkci v následujícím videu.







Inputlag


Zpomalení signálu v elektronice monitoru je nešvar, který se objevil právě s příchodem LCD. Někde se jej výrobce pokusí snížit na co nejmenší hodnotu, jinde se zdá, že byl ponechán svému osudu. V případě tohoto monitoru se hodnota inputlagu pohybovala v rozmezí 19-20 ms.


V případě měření osciloskopem byla hodnota: 19,6 ms


Fotografické měření ukázalo hodnotu cca 19,5 ms


Sledování videa


Snad každý uživatel čas od času shlédne na svém monitoru nějaký ten film či seriál. BenQ VW2420H je i přes svou místy vysokou odezvu použitelný. Pouze v případě rychlých scén a a při vypnutém režimu AMA je patrné rozmazání obrazu, takže AMA určitě nechte zapnuto.




Hraní her


Pomalá odezva se však projevuje především ve hrách, a tak jsem BenQ VW2420H podrobil sérii testů. Jednotlivé herní tituly jsem zkoušel při zapnutém i vypnutém režimu AMA. Výsledky nejsou nijak hrozivé, ale hráče rychlých FPS titulů nepotěším. Při zapnutém AMA režimu a střílení do nepřátel jsem se často setkával s velmi rozmazanými obrysy postav a tedy počínajícím ghostingem. Podobné to bylo i při hraní závodních her, jako je například Dirt2, i zde se rychle pohybující soupeři čas od času rozmazali po okrajích. Zkrátka při rychlých změnách obrazu si BenQ VW2420H nevedl příliš dobře.





reklama