reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?

4.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?
Populárním TN panelům pomalu zvoní hrana a ke slovu se dostávají technologie s věrnějším podáním barev, či lepšími pozorovacími úhly. Jedním z nich je BenQ VW2420H s A-MVA panelem a LED podsvícením, který prověříme v testech.

Pozorovací úhly


Mezi klady tohoto monitoru patří zcela jistě pozorovací úhly. Znalci z oboru jistě budou namítat, že by to mohlo být ještě lepší, avšak u monitoru v ceně kolem 5000 Kč je to dobrý výsledek. Pro lepší představu jsem připravil také krátké komentované video.



Stabilita kontrastu


Stabilita kontrastu by mohla být o něco vyrovnanější. BenQ udává maximální kontrastní poměr na hodnotu 3000:1, já jsem se při měření dostal na 2800:1.



U testovaného modelu byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 90 %. Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud tento monitor vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


Vcelku ukázkový průběh jasu, ten je dílem především LED podsvícení, které je v takto levných monitorech trefou do černého.





Stabilita jasu


Nástup podsvícení je prakticky okamžitý a je vidět, že diody se „probouzejí“ k životu výrazně rychleji než CCFL lampy.





Podsvícení


Homogenita podsvětlení obrazu není u neprofesionálních monitorů vesměs moc dobrá a výjimku netvoří ani dnes testovaný BenQ. V porovnání s modely z předchozích generací je vidět velký posun, ale stále jsou na trh dodávány modely s takzvaným Edge-LED podsvícením, u kterých se bude dosahovat zcela rovnoměrného podsvícení jen velmi těžko.







reklama