reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?

4.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?
Populárním TN panelům pomalu zvoní hrana a ke slovu se dostávají technologie s věrnějším podáním barev, či lepšími pozorovacími úhly. Jedním z nich je BenQ VW2420H s A-MVA panelem a LED podsvícením, který prověříme v testech.

Odchylka dE a barevný gamut


Monitor BenQ VW2420H nabízí v základu hned několik pracovních profilů, kterými bychom si měli usnadnit různorodé pracovní či nepracovní činnosti. Pro lepší orientaci jsem tak při každém provedl měření pomocí kolorimetrické sondy.

Prvním a základním profilem je režim Standard, zde se k ideálu přibližujeme jak Gamma hodnotou, tak teplotou barev. Naopak přestřelená je hodnota jasu, a to o celých 80 % také odchylka dE na tom není nijak dobře.



Profil
Bílá
Kontrast
Spotřeba
Standard
216
2700:1
29,1 W


Následuje Film, který by měl vylepšit sledování videa. Měření však prokázalo zcela opačné výsledky a veškeré měřené hodnoty jsou daleko od těch ideálních. Maximální odchylku barev snad netřeba komentovat.



Profil
Bílá
Kontrast
Spotřeba
Film
182,5
2600:1
29,0 W


Pro fotografy připravil BenQ režim Foto a zpracování fotografií by tak mělo být hračkou, nebo ne? Při výsledných hodnotách jsem chvíli nevěřícně zíral na monitor a test provedl ještě několikrát. Žádná změna nenastala a stále jsem získával tragické hodnoty.



Profil
Bílá
Kontrast
Spotřeba
Foto
194,3
2800:1
29,1 W


Přepnutí na profil Hra způsobilo podobný údiv jako předchozí režim Film. Přesvícený obraz doplňují naprosto odlišné barvy. Zkrátka toto se nepovedlo.



Profil
Bílá
Kontrast
Spotřeba
Hra
208,7
2600:1
29,2 W


Většina monitorů do 10 000 Kč pracuje v barevném prostoru sRGB a stejně pojmenovaný barevný profil by tak měl naplno prokázat kvality tohoto modelu. Ani zde se však nepovedlo dotáhnout tovární kalibraci do úspěšného konce.



Profil
Bílá
Kontrast
Spotřeba
sRGB
180
2570:1
27,2 W


Posledním profilem od BenQ je úsporný režim Eko, který má za cíl především nízkou spotřebu. Ve výsledku se však také vylepšily i ostatní parametry a pro běžný provoz se jeví jako nejpoužitelnější.



Profil
Bílá
Kontrast
Spotřeba
Eko
112,3
2800:1
18,4 W


Co by to bylo za test, kdybychom se nepokusili vyždímat z tohoto modelu ty nejlepší barvy? Nastoupila tedy ruční kalibrace jasu a kontrastu, doplněná o automatické upravení barev. Při hodnotě jasu na 50 % a kontrastu 56 % jsou výsledky výrazně lepší.



Profil
Bílá
Kontrast
Spotřeba
Kalibrace
101,3
2530:1
18,1 W

Kromě jasu jsem dokázal stlačit veškeré hodnoty na přijatelnou mez. Největším úspěchem byla ale odchylka barev, která činila v průměru slušných 1,4. Pouze červená barva se rozhodla vzdorovat a vytlačila maximální odchylku na 2,8.

Jak bývá zvykem, přiložím barevný ICC profil, avšak musím upozornit, že v případě jiného monitoru může způsobit stejný „guláš“ jako režim Foto či Hra u tohoto monitoru.


reklama