reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ XL2410T: parťák do akce?

24.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ XL2410T: parťák do akce?
Náruživí FPS hráči vědí, že každá sekunda se počítá a zpomalený obraz z vás dělá bezmocný terč. Vztekání a mlácení klávesnicí o obrazovku by však mohlo být ukončeno monitorem BenQ XL2410T. Ten by měl přinést bleskovou odezvu a mnoho dalších vylepšení.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 720)


Se změnou rozlišení jsem nečekal žádné problémy, o to více jsem byl překvapen, když po zapojení notebooku přes VGA kabel a zrcadlení ploch zobrazil monitor chybovou hlášku. I přes veškerou snahu jsem nebyl schopen přepnout na toto rozlišení a jediným východiskem bylo nižší 1152x648.


VGA kabel a rozlišení 1280x720 monitor odmítal zobrazit

Při zapojení HDMI, případně DVI, jsem si již mohl rozlišení snížit na původně zamýšlené a provést tak standardní testy. U tak moderního monitoru mě tato skutečnost velmi zaskočila, naštěstí si to XL2410T prakticky ihned "vyžehlil". Nejdříve se však podívejme na interpolované rozlišení.


Správná interpolace v podání XL2410T (klikněte pro zvětšení)


- klikněte pro zvětšení -

Pracovní plocha Windows 7 se roztáhla od kraje ke kraji a vše bylo v rámci možností ostré a čitelné.



Text na webových stránkách byl bez problémů čitelný, žádný rozsypaný čaj, ale vcelku ostré písmo.



I zoom na ikonu dopadl dobře, znovu kvalitní práce s nižším rozlišením.

Nyní se vrátím k výše jmenované skutečnosti, kterou si tento monitor napravil reputaci. Nefunkční VGA propojení na rozlišení 1280x720 totiž kontroval režimy zobrazení, v kterých simuluje menší monitory. Tato vlastnost se hodí zejména pro hraní starších her, jež nejsou na moderní FullHD modely připraveny. Vše lze jednoduše přepnout stiskem pravé šipky na ovládacích tlačítkách na monitoru. Volit můžeme mezi 17", 19", 19"š (š = širokoúhle), 22"š a celá.




Tím však tato funkce nekončí, další možností je zobrazit signál 1:1 a poté jej libovolně zvětšit. Interpolace i v tomto případě pracuje na výbornou a za to musím BenQ velice pochválit, zde totiž opravdu zaválel.


Rozlišení 1280x720 v režimu 1:1 (klikněte pro zvětšení)


To samé rozlišení, ale zvětšeno funkcí Inteligentní nastavení měřítka (klikněte pro zvětšení)


Regulace jasu


Při snížení podsvícení se prvotní LCD monitory často stávaly "CRT monitory" a nepříjemně poblikávaly. Přechod na LED se však jeví jako velmi povedený, neboť je přechod mezi intenzitami velmi plynulý a obraz nemá tendenci jakkoliv unavovat oči uživatele.


frekvence zobrazení 60 Hz, měřítko: 1 dílek = 5 ms


frekvence zobrazení 120 Hz, měřítko: 1 dílek = 5 ms

Pro zajímavost přikládám obě nastavení monitoru, tedy v prostředí Windows jsem nastavil nejprve 60 a pak 120 Hz. Na "poblikávání" však tato změna neměla sebemenší vliv a křivky jsou takřka identické. V obou případech trvala změna 5 ms při frekvenci 200 Hz.


Spotřeba


Monitor s úhlopříčkou 23,6" by byl v dobách CCFL podsvícení postrachem každého elektroměru, avšak volba LED tento neduh velmi dobře eliminuje. Maximální spotřeba nepřekročila 32 W, což se také pozitivně projevuje na teplu vyzářeném monitorem do okolí.





reklama