reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar K8VHA Pro - levný podvozek pro Athlon 64

9.9.2004, Igor Viduna, recenze
Biostar K8VHA Pro - levný podvozek pro Athlon 64
Desek pro procesor AMD Athlon 64 jsme vám na našich stránkách ukázali již poměrně dost. To však neznamená, že by snad bylo na škodu, přibyde-li do tohoto rozsáhlého výčtu další kousek. Je jím Biostar K8VHA Pro, jehož srdcem je čipset VIA Apollo K8T800.
Standardní popis konektorů na I/O panelu desky nepřinese asi žádné převratné zjištění, protože jde o klasický model se dvěma PS2 porty, dvěma sériovými, jedním paralelním portem, celkem čtyřmi USB a jedním FireWire portem (pouze tento bychmo označili za odchýlení se od standardu). Samozřejmostí je pak RJ45 a tři konektory určené pro potřeby zvukové karty.


Obr.06 - Vše je krásně přehledné...

O samotné čipové sadě jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku čipu North Bridge i South Bridge. North Bridge je při tom klasicky kryt mohutným pasivním chladičem, který je opatřen teplovodivou pastou.


Obr.07 - North Bridge


Obr.08 - South Bridge vč. dvou SATA portů

Již samozřejmostí se stala přítomnost gigabitového ethernetového řadiče. Fyzicky je zde použit čip: Realtek RTL8110S-32, který je připojen přes PCI 2.2 sběrnici - přičemž model s přídomkem 64 podporuje i 64-bitové PCI. Podpora plného duplexního režimu či wake on LAN apod. jsou samozřejmostí.


Obr.09 - Síťový čip

Pozorný čtenář si pak jistě pamatuje, že byla řeč i o FireWire - řadič je VIA VT6307. Podporovány jsou pouze dva porty IEEE 1394a (tj. max. 400 Mbit/s). Jeden je přímo integrován na desce, na další budete potřebovat přídavný bracket, který ovšem obsahuje dva porty, což znamená, že jeden nevyužijete...


Obr.10 - Čip VIA VT

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolil výrobce čip CMI9739A. Jde o klasický AC´97 2.2 kodek s podporou 6-kanálového audia s podporou Xear 3D Sound Technology. Užitečné pak jistě může být i SPDIF-Out.
Ikona Odkaz na databázi


Obr.11 – Zvukový čip

Příslušenství

V příslušenství jsme nalezli tři barckety, z nichž jeden je určen pro dva USB porty, druhý pro dva FireWire (z nichž vyžijete pouze jeden) a tředí je SPDIF-Outem(koaxiálním i optickým).


Obr.12 – Brackety

Součástí balení je i příslušenství pro připojení disků - tj. 1x ATA133 kabel, 2x Serial ATA + 1x napájecí redukce pro Serial ATA disk a 1x floppy kabel.

Obr.13 – Kabely k diskům

K desce dostanete také anglicky psaný manuál, CD s ovladači a software Internet Security 2003 (Norton AntiVirus, Norton Personal Firewall, Norton Privacy Control, Norton Intrusion Detection, Norton Parental Control) a Norton Ghost 2003.

Pozn.: Zkrácený český návod je dostuopný na adrese ftp://ftp.abacus.cz/distribuce/biostar/mb.doc.


Obr.14 – Manuál a spol.
reklama