reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar TForce4 U 775 - základ s nF4U IE

28.4.2006, Martin Voigts, recenze
Biostar TForce4 U 775 - základ s nF4U IE
Značka Biostar nemá mezi lidmi, kteří se pohybují dnes a denně v IT, tak zvučné jméno jako někteří jiní výrobci. Znamená to ale, že to automaticky něco vypovídá o kvalitě? Nebo zkrátka jen patří do segmentu základních desek, které nejsou produkovány s takovou „láskou a péčí“ jako produkty pro hardcore overclockery? Nebo je to úplně jinak? Na tyto otázky vám snad odpoví tato recenze.
V závěrečném hodnocení začneme zápory, které se mi podařilo odhalit. K desce lze mít několik výhrad, a to v některých případech ne úplně zanedbatelných. Z hlediska přetaktování je třeba mít velmi dobře uspořádaný prostor uvnitř skříně kvůli větrání, proto vysloveně zamrzí umístění a orientace některých konektorů. Nejedná se o žádnou katastrofu a desek s podobným „problémem“ existuje na trhu habakuk, ovšem předpokládané cílové skupině i takovéto nuance mohou zkazit celkový dojem.

Pro mě trochu nepochopitelně deska nesplňuje specifikace udávané pro danou čipovou sadu, což z mého hlediska znamená jednoznačný zápor, neboť tak likviduje jedno z mála vylepšení oproti sadě předchozí. Důvod je z racionálního hlediska jasný – úspory. Ovšem tady se šetří podle mého na nepravém místě. Audiofil by si asi koupil i tak lepší zvukovou kartu než by bylo integrované HD Audio, ale starý klasický kodek AC'97 v dnešní době už není to pravé ořechové.

Další nesplnění specifikací se týká přímo údajů uvedených na stránkách výrobce desky a dokonce i na krabici (!), protože ten udává 10 portů USB 2.0 a deska disponuje pouze osmi. To není nic hrozného, ale uživatel, který by si pro svých deset zařízení vybral tuto desku právě pro počet USB, by byl velmi zklamán.



Z hlediska výkonu není moc co vytknout. V testech se zařadil Biostar po bok svých soupeřů a nekonalo se žádné překvapení, protože byť jsou jeho výsledky ve většině testů o něco málo nižší než u soupeřů, cena desky je v tomto kontextu dobrou kompenzací nepatrně nižšího výkonu (rozdíly je ale stejně možné svým rozsahem považovat za chyby měření). Z hlediska přetaktování je na tom deska přibližně stejně jako kolegyně od Asusu, která je sice mnohem lépe vybavena a disponuje možností SLI módu, nicméně celková využitelnost oné přidané hodnoty leží na každém konkrétním uživateli. Celkově lze říci, že pro overclockery, kterým nevadí některá nastíněná negativa, je tato deska solidní volbou s ohledem na její cenu.

Na závěr je třeba ještě připomenout jistou problémovost čipových sad nForce4 s různými současnými pevnými disky (týká se to zejména disků Maxtor), přičemž problémy mohou nabývat několika podob a podle početnosti výskytu se rozhodně nejedná jen o pár defektních kusů, ale o obecný problém. Této tématice jsme se nedávno věnovali v samostatném článku Maxtor DiamondMax 10 - updatujeme firmware a dále také formou aktuality nForce 4 má problémy už se třemi z pěti prodávaných pevných disků, kde se na toto téma rozrostla početná diskuze. Samozřejmě se to ale netýká všech pevných disků a většina kombinací bez jakéhokoli náznaku těchto problémů funguje. Přesto pokud o pořízení základní desky postavené na čipové sadě z rodiny nForce4 uvažujete, doporučuji této tématice věnovat trochu času, abyste následně nebyli velice nepříjemně překvapeni. V testu jsem ovšem disk Maxtor používal bez sebemenších potíží.


Možnost vytvoření profilů s různými nastaveními BIOSu
nForce4 - otázka bezproblémové spolupráce s pevnými disky
Cena
Chudá výbava
Ikona Odkaz na databázi
Umístění ATX konektoru
Ikona Odkaz na databázi
Nedodržení specifikace čipové sady
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Doporučená koncová cena: 2 542,- bez DPH (Abacus)


Za zapůjčení základní desky Biostar děkujeme firmě Abacus




Za poskytnutí pamětí Corsair TWIN2X2048-6400PRO (2x1024MB) děkujeme společnosti LEVI International

reklama