reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Colossus: originální velikán

10.8.2011, Jan Vítek, recenze
BitFenix Colossus: originální velikán
Dnes si odbydeme premiéru společnosti Bitfenix, která nám pro test dodala svou počítačovou skříň Colossus. Ta má jednak netradiční vzhled s podsvícenými bočnicemi, ale také slibuje pokročilé funkce, takže určitě bude stát za to se na ni podívat podrobněji.
Bočnice skříně Colossus jsou kvůli navěšeným panelům velmi těžké a jak jsem již psal, to jim pomůže si aspoň dobře sednout. To se dalo poznat při prvním pokusu o jejich sejmutí, kdy odmítaly se "pustit" pantů, ovšem to bývá u zbrusu nových skříní celkem obvyklé. Co se týče jejich konektorů pro připojení napájení pro vestavěné LED, ty se nachází ve spodní části na úrovni diskové šachty.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř narazíme na obvyklé uspořádání, jaké můžeme očekávat od moderního modelu, takže zde se žádné překvapení nekoná. Narazíme zde tak na dobře vybavený tray pro základní desku, v němž je velký otvor u pozice procesorového socketu, abychom mohli snadněji vyměnit chladič, pak nechybí zakryté otvory pro protažení kabelů a jejich vedení mezi trayem a pravou bočnicí usnadní také poutka, za něž můžeme kabely zajistit. V příslušenství posléze najdete také další nalepovací poutka z plastu a k tomu několik stahovacích pásek.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče pevnosti celé konstrukce, pak ta je slušná, což se dá očekávat už podle pohledu na zaoblené a ohnuté okraje plechů i různé profily sloužící dalšímu zpevnění. Bez nasazených bočnic, když zkusíme na skříň seshora zatlačit, se ale její tělo začne trošku více kroutit, než by bylo zdrávo. Bočnice jsou ale samy o sobě o to více pevné, takže s nimi je to již daleko lepší.

Také už můžeme zjistit, že z vrchního panelu vychází kromě dalších konektorů dva USB 3.0 pro zapojení na zadní port, ovšem v příslušenství se nachází také redukce pro interní USB 3.0 header, takže toto má BitFenix zdánlivě pojištěné. Po bližším prozkoumání totiž zjistíme, že jde o header pro starší USB 2.0, takže si můžeme vybrat - buď kabely vyvedeme dozadu k I/O panelu základní desky, nebo se spokojíme s tím, že horní panel bude disponovat pouze rozhraním USB 2.0.

Co se týče dalších kabelů a konektorů, pak těmi BitFenix rozhodně nešetří. Budeme k nim muset vyvést jeden Peripheral Power od zdroje, jímž můžeme napájet regulátor ventilátorů a také dokonce posílit napájení portů USB 3.0. Postačí na to jeden konektor zdroje, neboť jednak se dají všechny zapojit najednou a potom se ani nemusíme bát, že by na svou práci jeden nestačil, neboť ventilátory si vezmou +12 V a USB sloty zase +5 V. Ventilátorů můžeme dokonce připojit až šest a všechny ovládat jedním knoflíkem.



Zadní část skříně ukazuje na odiv horní otvory pro hadičky vodního chlazení, pak pozici pro 140mm ventilátory, pro niž se však v balení žádná redukce určená pro menší 120mm kusy nenachází, a tak je třeba je v případě potřeby našroubovat přímo do děr samotného roštu. To není zrovna nejlepší řešení, ale pokud po ruce nemáme nic jiného, tak nám jiná cesta nezbývá. Spodní pozice ve skříni pak již má otvory pro 140mm i 120mm ventilátory, ovšem v jejím prachovém filtru výrobce jaksi pozapomněl udělat otvory právě pro 120mm kusy, takže tato práce zbyla na nás. Tyto dvě pozice tedy u BitFenixu moc nedomysleli.

Pak tu máme záslepky osmi rozšiřujících portů, které jsou vybaveny plastovými zámky, což se v dnešní době už tak nevidí. Problémem takových zámků bývala chatrná konstrukce, takže zvláště těžké výkonné grafické karty se mohly uvnitř uvolnit a nadělat slušnou paseku. V tomto případě ale plastové páčky působí solidním dojmem. Jsou z tlustého plastu a mají jeden společný kovový pant, takže bych se neobával toho, že by se karty snadno samy dokázaly uvolnit. A jejich výhoda - rychlé uvolnění či naopak zajištění karet - zde zůstává.

Nakonec je až vespod pozice napájecího zdroje. Ten bude seshora zajištěn packou vyraženou v trayi a sedne si na čtyři připravené bloky z měkké gumy, které snad utlumí případné vibrace jeho ventilátoru, aby se nešířily dále do těla skříně. Moderní zdroje s vysokou účinností a teplotním řízením ventilátorů by ale na toto moc trpět neměly, zvlášť když budou nasávat čerstvý vzduch.



Na rozdíl od zadních portů jsme mohli u mechanikových šachet plastové zámky očekávat a zde jde o již zaběhlou verzi se středním tlačítkem, na němž je však v tomto případě logo firmy BitFenix. Stejné logo je pak na všech sedmi plastových šuplících, do nichž lze umístit 3,5" i 2,5" pevné disky a SSD. O jejich chlazení se postará mohutný přední 230mm ventilátor.


Příslušenství


Kromě manuálu, který je sice v angličtině, ale jeho náčrtky řeknou vše i beze slov, nám BitFenix naservíruje bílou krabičku, kde najdeme vše ostatní.



Jedná se především o již také zmiňovanou redukci pro konektory USB 3.0 a interní header moderních základních desek, která je však určena pro USB 2.0. Headery rozhraní USB 3.0 mají totiž jiné uspořádání pinů. Vedle toho je uvnitř krabičky sada pružných plastových pásek sdružených pod označení BitFenix Lockdown. S jejich pomocí můžeme zajistit těžké grafické karty tak, že pásku zajistíme za šroubky, které přidržují rovněž samotnou základní desku a díky tomu můžeme kartu přitisknout.

Dále máme v balení jednu záslepku pro vytvoření externí 3,5" pozice plus plastovou redukci do samotné šachty, několik stahovatelných plastových pásek pro zajištění kabelů, nalepovací poutka a samozřejmě také šroubky a distanční sloupky. Příslušenství je tedy více než dostatečné, škoda jen té redukce pro kabely od portů USB 3.0.


reklama