reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX

31.10.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX
Poté, co společnost BitFenix představila zajímavou skříň Prodigy pro výkonné sestavy založené na základních deskách Mini-ITX, jsme se rozhodli ji pro něco podobného využít. Dnes tedy nepůjde pouze o test skříně, ale i celé sestavy s výkonným CPU a grafikou.

BitFenix Prodigy


Jako první tedy přichází na řadu malá počítačová skříň BitFenix Prodigy. Ona ale v podstatě zase tak malá není vzhledem k tomu, že v sobě dokáže ubytovat velkou optickou mechaniku (či jiné zařízení pro 5,25" šachtu), normální zdroj formátu ATX, až pět pevných disků nebo dokonce devět SSD a omezovat se nemusíme ani u grafických karet a chladičů, i když zde již bude třeba přemýšlet dopředu.
 

- klikněte pro zvětšení -

Tato skříň ale podporuje výhradně základní desky formátu Mini-ITX, od čehož se odvíjí i ostatní její možnosti. Tyto základní desky obvykle přichází vybaveny jen čtyřmi porty SATA a naprosto všechny mají pouze jeden rozšiřující slot, takže se dá říci, že s jejich pomocí jen těžko využijeme všechny možnosti této skříně, ale je třeba myslet také na to, že abychom mohli instalovat dlouhé grafické karty, nebude možné zaplnit všech pět pozic pro pevné disky, ale pouze dvě. Takže se dá říci, že Prodigy dobře reflektuje nabídku dnešních základních desek Mini-ITX určených pro desktopové procesory.



Skříň k nám dorazila v nevýrazné krabici, kde byla zabalena klasickým způsobem do igelitu a chráněna dvěma polystyrenovými bloky. Zde jsou specifikace:

Model
BitFenix Prodigy (BFC-PRO-300-KKXSK-RP)
Rozměry
250 x 404 x 359 mm (Š x V x H)
Hmotnost
5,4 kg
Materiál
SECC, perforovaný plech, pogumovaný plast
Kompatibilita
Mini-ITX
Šachty
1x 5,25"
5x 3,5" (3 + 2 modulární)
9x 2,5" (5 + 2 + 1 + 1)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, HD Audio
Sloty
2x
Chlazení
Přední: 2x 120mm (1 v balení) nebo volitelně 1x 140/180/200/230mm
Zadní: 1x 120mm (140mm volitelný)
Vrchní: 2x 120mm (volitelné)
Verze
Černá - BFC-PRO-300-KKXSK-RP
Bílá - BFC-PRO-300-WWXKW-RP

Skříň tedy není zase tak malá a svým tvarem má asi nejblíž starým minitowerům, tedy těm, které měly zdroj umístěný vertikálně vedle základní desky. Je tedy nízká, ale tlustá, neboť je třeba, aby se do ní vešla základní deska umístěná v rovině s podlahou a ještě tu zbylo místo na grafickou kartu s tlustým chladičem.

Ve výbavě Prodigy také narazíme na rozhraní USB 3.0 a pak už jen audio. Výrobce se tedy nesnažil situaci komplikovat dalšími rozhraními, jejichž kabely by jen zvyšovaly zmatek v interiéru. Dá se totiž předpokládat, že s uspořádáním kabelů uvnitř skříně to nebude zrovna jednoduché.

Pro procesorový chladič je nad základní deskou alespoň 18 cm prostoru, ovšem zde stejně spíše záleží na tom, zda využití velkého chladiče dovolí pozice socketu procesoru na základní desce. Ta je totiž často velmi blízko slotu grafické karty a i z tohoto důvodu jsme v našem případě vše nechali na originálním BOX chladiči Intel. Co se týče délky grafické karty, zde je bezpečným limitem 33 cm a pro napájecí zdroj počítejme se standardními 16 cm. Hned za jeho pozicí je totiž přepážka, takže je třeba si ponechat nějaký prostor na kabely a případně konektory u modulárních verzí.

Nakonec ještě upozorním, že si můžeme vybrat mezi černým a bílým provedením stejné skříně.


Zpracování skříně


Jednoduchý kvádrovitý tvar Prodigy je "vylepšen" o čtyři plastové pogumované nástavby, které nahoře poslouží pro snadnější přenášení skříně a dole zase zajistí odstup od podlahy či stolu, aby mohl ke zdroji dobře proudit čerstvý vzduch. Ovšem moc se mi nelíbilo, že dole tento plast neposkytuje pevnou oporu, takže do skříně stačí jen jemně strčit a ona se začne kývat. To je umocněno zvláště poté, když ji zatížíte komponentami, ale možná to bude mít i světlou stránku, a sice tu, že by spodní nohy skříně mohly svou pružností tlumit vibrace.



Přední část má velmi jednoduché zpracování. Uvnitř plastového rámu se stříbrnou barvou máme jeden velký perforovaný panel, v němž je zasazena záslepka jedné 5,25" pozice a dole pak už jen logo výrobce. Porty a tlačítka totiž najdeme na pravé bočnici, neboť vepředu bylo nutné ponechat volný prostor pro snadné nasávání vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Ten bude dovnitř proudit i skrz levou bočnici, neboť ta má v sobě mnoho kulatých otvorů, a to v oblasti, kde se bude nacházet grafická karta. Ta si tedy bude moci nasávat vzduch přímo zvenčí, ovšem vzduch tu bohužel nebude proudit přes žádný prachový filtr. Ten si tak budete muset opatřit sami, nebo se holt spokojit s tím, že jednou za čas bude třeba skříň kompletně vyčistit (zde záleží také na typu chladiče karty).


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice, jak už bylo řečeno, nese tlačítka a porty, kromě nichž tu není už vůbec nic. Máme tu tedy kulaté tlačítko Power, hranaté Reset (obě s neznatelným zdvihem), dále dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon a nakonec dva USB 3.0 s neklamně modrým jazýčkem. Obě bočnice jsou jako obvykle drženy zezadu pomocí přítlačných šroubků, takže se budou vysunovat směrem dozadu.



A právě tam můžete vidět pozici zdroje s odšroubovatelným panelem. Zdroj se tedy bude dovnitř zasouvat zezadu a přiklopí se tímto kovovým panelem. Sice si budeme moci vybrat jeho orientaci, ale vzhledem k tomu, že přímo nad ním bude základní deska, od jejíhož traye bude mít zdroj odstup sotva centimetr, bude nepochybně lepší jej umístit ventilátorem dolů.

Dále tu je velmi příhodně umístěný zadní ventilátor, a to 120mm verze, která však sedí v roštu připraveném i pro 140mm modely a není mi zrovna jasné, proč tedy BitFenix nevybral nějaký této velikosti, zvlášť když je sám vyrábí. Nakonec tu jsou dvě záslepky, které jsou však určeny pouze pro jednu kartu, protože základní desky Mini-ITX nám více než jeden rozšiřující slot nenabídnou. BitFenix samozřejmě pamatoval na grafické karty s dvouslotovým chladičem. A co se týče jednoho šroubku nad záslepkami těchto karet, ten pouze poslouží pro posunovací "rychloupínák", namísto nějž ale můžeme využít i klasické upevnění.


- klikněte pro zvětšení -

Skříň seshora má v sobě nacvaknutý plastový panel s děrovaným plechem a ten kryje dvě pozice pro 120mm ventilátory. Ovšem, pokud budete chtít, není problém odšroubovat 5,25" pozici, čímž si vytvoříte dostatek místa na to, aby se dovnitř vešel libovolně tlustý radiátor vodního chlazení pro dva 120mm ventilátory, i když možná budou zapotřebí menší úpravy.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec se zde podíváme na spodní část zdroje. Zde se ukáže, že interiér Prodigy lze téměř celý rozebrat, a to s výjimkou klece zdroje/traye základní desky, bez něhož bychom se stejně neobešli. Odejmout tak můžeme i spodní dvojitou šachtu pro disky, díky čemuž je tato skříň ideálním adeptem na modifikace.

Narazíme zde také na jediný dodávaný prachový filtr, jenž je určen pro zdroj.
reklama