reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX

31.10.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX
Poté, co společnost BitFenix představila zajímavou skříň Prodigy pro výkonné sestavy založené na základních deskách Mini-ITX, jsme se rozhodli ji pro něco podobného využít. Dnes tedy nepůjde pouze o test skříně, ale i celé sestavy s výkonným CPU a grafikou.

Výkon sestavy


Nyní se už zaměříme na praxi, a sice nejdříve výkonnostní testy týkající se celé sestavy. Abychom mohli také porovnávat, vezmeme si na pomoc výsledky posledního testu procesorů, kde se ukázal nejnovější procesor AMD FX-8350. A zrovna k tomu by měl mít Intel Core i5-3550 v této sestavě velmi blízko, alespoň dle toho, co prezentuje samotná firma AMD. Pak samozřejmě zapojíme i testy výkonu ve hrách, jejichž cílem bude především zjistit, jestli nám taková sestava nabídne dostatečný výkon pro provoz i těch nejnovějších her.

Nejdříve tedy k testům, jejichž výsledky můžeme srovnat s tím, co jsme naměřili už dříve. Jde především o testy samotného procesoru v praktických úkolech, jako je renderování, komprimace či převod videa. Dříve provedené testy využívající také grafickou kartu (PCMark) nelze využít, protože dnes jsme zkoušeli s jinou grafikou.

Stejně tak nebudeme porovnávat SSD Vertex 4, ale to jsme už testovali samostatné v dnes použité 128GB verzi. Byla by škoda se ale nezmínit o tom, za jak dlouho Vertex 4 dokázal nabootovat systém Windows 7 64 bit, který byl již plně vybaven ovladači a testovacími aplikacemi, ale jinak nebyl zbytečně zahlcen softwarem, který by se inicializoval hned po spuštění. Bootování bylo velmi rychlé a od zapnutí obrazovky monitoru do zobrazení desktopu systému Windows 7, kdy již uživatel mohl začít pracovat, uplynulo pouze 12 sekund.









Z úvodních testů lze vyčíst, že výkon použitého procesoru vypadá naprosto v pořádku. Ve všech třech testech si připsal prvenství, k čemuž mu jistě pomohly také paměti DDR3 pracující na 1866 MHz. Zajímavější ale budou praktické testy výkonu:



















Tyto výsledky můžeme brát také jako pokračování testu nových desktopových procesorů AMD Vishera s jádry Piledriver. Procesor Core i5-3550 se totiž prodává ve stejné cenové hladině jako FX-8350 a hleďme, jak se nám oba modely projevují v praktických testech. Je naprosto zřejmé, že jednovláknové testy s přehledem ovládá Intel, ovšem pokud jde o sílu spojení všech čtyř modulů Piledriver v procesoru FX-8350, pak ty mají nad Core i5-3550 navrch a častokrát velmi výrazně.

S ohledem čistě na výkon a poměr výkonu a ceny má tedy AMD v dnešní době konkurenceschopný procesor. Jenomže v dnešní době je stále důležitější také energetická efektivita a zde AMD velmi výrazně zaostává. V nejvyšší zátěži je totiž FX-8350 možná i více než dvakrát náročnější na přísun energie (záleží na ostatních komponentách a zde byl Intel s deskou Mini-ITX trošku ve výhodě). A nezpochybnitelnou pravdou také je, že Core i5-3550 zvládl s přehledem uchladit i jeho základní BOXovaný chladič, zatímco v případě AMD to také šlo, ale za nesrovnatelně vyšších otáček, a tedy i hluku. A to je v našem případě u malé skříně a základní desky také velmi důležité.

Nicméně konec srovnávání, nyní je čas na herní testy. Ty byly prováděny při rozlišení 1600 x 1200, což je téměř stejné jako Full HD, a to na stejná nastavení, která používáme i u testů procesorů. Zde už jsem se rozhodl zapojit již dříve naměřené výsledky, aby to nebylo tak suché čtení. Je jen třeba si uvědomit, že srovnáváme ne procesory, ale celé sestavy.

U procesoru Core i5-3550 byla tedy použita grafická karta N670 Power Edition 2GD5/OC, zatímco u ostatních Radeon HD 7970.







Na úvod uvedu dva výsledky z testů 3DMark Vantage a 3DMark 11. V obou je skóre velmi slušné a především 3DMark 11 slibuje, že zejména v novějších hrách bude náš počítač velmi výkonný.
















Výsledky herních benchmarků (použili jsme buď interní benchmark nebo FRAPS) ukazují, že naše sestava vykazuje stabilní výkon, který je často nejlepší ze všech. To jen dokládá, že byla použita vhodná kombinace procesoru a grafické karty.
reklama