reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Shinobi XL: decentní obr

4.4.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Shinobi XL: decentní obr
Společnost BitFenix si pro tento rok připravila oživení řady Shinobi pomocí velkého modelu s označením XL. Ten patří mezi modely typu Big Tower, takže se můžeme těšit se na decentní design a mnoho prostoru i pro obsáhlé sestavy...

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace založená na platformě AMD, kterou jsme poprvé využili shodou okolností v recenzi modelu BitFenix Outlaw. Za zmínku stojí především procesor Phenom II X6 se 120W TDP, který klade větší požadavky na chlazení. Nicméně o to, zda je některá komponenta nová, nebo již starší, zde zas tak moc nejde, protože jejich primárním účelem je stejně sloužit jen jako topící tělesa.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace komponent do BitFenix Shinobi XL proběhla bez problémů a jediné, co by v našem případě mohlo dělat problémy, je příliš daleká cesta od zdroje k přídavným konektorům pro napájení procesoru na základní desce. K nim totiž kabel od zdroje téměř oklikou mezi trayem a pravou bočnicí nevystačil a jeden by u skříně takové velikosti za cenu kolem 3600 Kč očekával, že dostane prodlužovací kabel, jak je u jiných výrobců obvyklé, ale zde se toho nedočká. V nejhorším případě byste holt museli vést tento kabel přímo pod deskou, nebo raději nad ní.




- klikněte pro zvětšení -


Kromě toho, že kabely mají všude v této skříni dlouhou cestu, jsem se při instalaci nesetkal s žádnými potížemi. Místa je v ní více než dost, všechno sedí přesně a dá se říci, že i bez demontáže přední šachty nebude problém s instalací velmi výkonných grafických karet, pokud tedy jejich délka nepřekročí 334 mm.




- klikněte pro zvětšení -


Mezi bočnicí vpravo a trayem základní desky je dost široký prostor i na to, aby se kabely mohly leckde křížit, což přijde často velmi vhod vzhledem k tomu, že je budete muset vést tou nepřímější cestou. To platí především pro ty napájecí. My jsme si pochopitelně s uhlazeným uložením kabeláže hlavu nelámali. Stačilo, když kabely byly uklizeny tak, aby nepřekážely v průtoku vzduchu.


Chlazení skříně


Co se týče schopnosti skříně chladit komponenty, pak ta asi už nikoho nepřekvapí, neboť modelů s 230mm ventilátory a pozicemi nahoře i dole je již na trhu dost. Respektive lze říci, že už je často problém najít takovou, která by neměla proděravěný vrchní panel. Shinobi XL je však model určený pro velmi rozsáhlé sestavy skládající se z velké základní desky a více grafických karet a pro základní sestavu v podobě jedné ATX desky a jedné grafické karty by jí byla škoda. Naše sestava je sice právě taková, ale ta holt musí být univerzální pro všechny skříně.

Shinobi XL tedy disponuje mohutným chlazením, které si můžeme případně ještě sami značně posílit. Vepředu má 230mm ventilátor, vzadu pouze 120mm, i když by se tam vešel i 140mm, vespodu dvě pozice pro další 120mm kousky a nahoru můžeme dát buď dva 230mm ventilátory (z toho jeden už tam je) a nebo se tam vejde jeden obrovský radiátor vodního chlazení pro tři 120mm ventilátory.

V základní výbavě jsou tedy tři ventilátory, které pro naše účely budou naprosto dostačující. Jedná se o základní modely Spectre All Black s označením BFF-SCF-23030KK-RP a BFF-SCF-12025KK-RP. Jejich specifikace jsou zde:

Ikona Odkaz na databázi
Spectre All Black (BFF-SCF-12025KK-RP)
Spectre All Black (BFF-SCF-23030KK-RP)
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
230 x 230 x 30 mm
Otáčky
800 - 1000 RPM
700 - 900 RPM
Průtok vzduchu
52 CFM
115 CFM
Hlučnost
18 dBA
20 dBA
Statický tlak
1,64 mm vodního sloupce
2,52 mm vodního sloupce
Materiál
PBT plast
PBT plast
Ložiska
fluidní dynamická ložska (FDB)
fluidní dynamická ložska (FDB)
Napájení
12 V / 0,06 A
12 V / 0,18 A


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage (opakované grafické testy), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, tedy v běžné teplotě. Využity byly všechny tři dodané ventilátory na plné otáčky, tedy dle specifikací kolem 800 RPM u 230mm a 900 u 120mm. S těmito ventilátory byl provoz počítače příjemně tichý (k tomu přispívá i hluboko položený hluk ventilátorů) a pak už velmi záleželo na tom, jak hlučné jsou ostatní komponenty, tedy disk, grafická karta a chladič procesoru.

My si vyzkoušíme, jakých teplot dosáhneme s využitím základního chlazení, tedy jednak pouze se zadním ventilátorem, pak s pomocí předního ventilátoru a nakonec byla vyzkoušen i přínos vrchního ventilátoru. Bočnice jsou u této skříně plné, takže přední ventilátor hraje důležitou roli při nasávání čerstvého vzduchu dovnitř skříně a něco projde také přes spodní a vrchní otvory.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj v podstatě svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 4 °C, což by mohlo být lepší, ale postačí to.


Zadní 120mm ventilátor
Ikona Odkaz na databázi
V klidu
Zátěž
CPU
25 °C
47 °C
Chipset
40 °C
56 °C
GPU
59 °C
82 °C


S jedním ventilátorem nejsou výsledky nic moc, tedy spíše podprůměrné, ovšem to je celkem pochopitelné, když se o vše stará jen zadní 120mm kousek a levá bočnice není děravá jak řešeto. Přední ventilátor pak jednak zajistí chlazení disků, ale pak dodá i tolik potřebný čerstvý vzduch do zbytku skříně. Nemůžeme ale čekat několikastupňové rozdíly, už i ty dva stupně u grafické karty jsou úspěch.


Zadní 120mm + přední 230mm ventilátor
Ikona Odkaz na databázi
V klidu
Zátěž
CPU
25 °C
46 °C
Chipset
39 °C
54 °C
GPU
58 °C
80 °C


Nakonec jsme vyzkoušeli zapnout i horní ventilátor, který situaci už jen mírně upravil ve prospěch grafické karty. Mohlo by se zdát, že chladič Noctua NH-U12P bude také rád, ale z našich zkušeností jde u věžovitých chladičů především o to, aby se ve skříni zajistil směr proudění vzduchu, který bude odpovídat jejich orientaci. Zmatek vytvořený vrchním ventilátorem tak obvykle téměř (nebo vůbec) nepomůže.


Zadní 120mm + přední a vrchní 230mm ventilátor
Ikona Odkaz na databázi
V klidu
Zátěž
CPU
25 °C
46 °C
Chipset
38 °C
54 °C
GPU
58 °C
79 °C

 
reklama