reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitva o mainstream: GeForceFX 5700Ultra vs. Radeon 9600XT

29.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Bitva o mainstream: GeForceFX 5700Ultra vs. Radeon 9600XT
Těmito slovy by se dal charakterizovat souboj dvou největších výrobců ATI a nVidia o vedoucí pozici v mid-range segmentu trhu. O tu soupeří grafické procesory Radeon 9600XT, GeForceFX 5700 a GeForceFX 5700Ultra.
U ATI jsme si již mohli zvyknout, že všechny novinky zkouší nejprve na nižších modelech než jsou tyto nové technologie nasazeny do High-Endu. Proto je také nový Radeone 9600XT vyráběn pomocí technologie low-k a jako izolant zde slouží tzv. Black Diamond. Konkurenční nVidia o výrobní technologii low-k prohlásila, že je nebezpečná a její nasazení v nejbližší době neplánuje. Otázkou tak zůstává na kolik je ATI v technologiích napřed a na kolik je opravdu nebezpečná.

Se změnou technologie také souvisí zvýšení frekvence jádra na 500MHz čili o 25% ve srovnání s předchůdcem - Radeonem 9600Pro. Obdobou technologie D.O.T u MSI je OverDrive, která je součástí ovladačů Catalyst 3.9. Jen úroveň nastavení není na úrovni MSI.


Přední strana krabice
(klikněte pro zvětšení)

Když se podívám na všechny krabice grafických karet, které prošli v poslední době redakcí, nemůžu se ubránit dojmu, že na Tom´s Hardware dostane ocenění každá karta, která dokončí testy. Logo s oceněním od zmiňovaného serveru lze najít jak na krabicích obou karet MSI GeForceFX tak i zde na Asus Radeonu 9600XT.


Zadní strana krabice Asus
(klikněte pro zvětšení)

Tento model Radeonu 9600XT je vybaven i podporou ViVo funkcí. Schéma zapojení pak lze najít na zadní straně manuálu.


Karta Asus Radeon 9600XT
(klikněte pro zvětšení)

Radeon 9600XT přichází s poměrně originálně řešením chlazením, kdy je v části pasivu nápis Asus. Jen je menší škoda, že byl použit tak malý ventilátor. Je sice velmi tichý, ale větší rozměr by zajistil stejně nízkou úroveň hluku a ještě by zlepšil možnosti přetaktování. Příklad by si mohli vzít s ventilátoru u GeForceFX 5700Ultra od MSI.


Přední strana karty bez chladiče
(klikněte pro zvětšení)

Jak si můžete dobře všimnout, jádra ATI Radeonu 9600XT i GeForceFX 5700 jsou velmi podobné. Na kartě lze najít 8 čipů pamětí Samsung v BGA balení. Ty jsou na horní straně chlazeny pomocí hliníkového pasivu.

Bohužel, jak si můžete všimnout, jedná se o vzorek a s tím souvisel i jeden problém. Tím byla malá možnost přetaktování a jak jsem později zjistil, mnou dosažené frekvence zaostávaly oproti prodejní verzi této karty o téměř 50MHz.


Zadní strana karty Asus Radeon 9600XT
(klikněte pro zvětšení)

Ne, nejedná se o fotografii karty se sejmutým chladičem. Jak již u firmy Asus začíná být tradicí (tedy stejně jako u GeForceFX 5600 a 5600Ultra), i tentokrát je karta vybavena chladiči pouze na horní straně. Tak zůstává otázkou, zda mají pasivy tak malý vliv na teplotu a nejsou tudíž potřeba, ale potom netuším proč jsou zmiňované modely vybaveny pasivy na horní straně?


Pohled na konektory
(klikněte pro zvětšení)

Jako již všechny Radeony je i tento vybaven VGA a DVI výstupem na monitor. Prostřední konektor pak slouží pro připojení kabelů s S-Video in/Out a Cinch In/out. Bohužel, v balení nejsou kabely sloužící k připojení televizoru.


ATI Rage Theater

Tento čip od firmy ATI má na svědomí ovládání všech ViVo funkcí.


Jádro s ochranou
(klikněte pro zvětšení)

Na jádře byla aplikována v dobrém množství bílá teplovodivá pasta. Zajímavostí je použití něčeho ve smyslu ochrany okolo jádra.


Jádro bez ochrany
(klikněte pro zvětšení)


Paměti Samsung
(klikněte pro zvětšení)

Pokud vám tyto paměti něco připomínají, pak vězte, že stejné jsou použity i na Radeonu 9800Pro. Na kartě je celkem 128 MB VideoRAM (oboustranně 4 x 16 MB DDR SDRAM) čipy Samsung K4D263238E-GC2A v BGA balení poskytující paměťové latence 2,8 ns (700 MHz efektivně). Zde však běží "pouze" na 600MHz efektivně, což by nám mělo zaručovat 100MHz rezervu při taktování.


Dodávaná CD
(klikněte pro zvětšení)

Součástí dodávky je balík CD, který je dodáván v krabičce, která se dá dobře využít pro převážení. Seznam her a softwaru lze najít na konci stránky.


Manuál s poukázkou na Half-Life 2
(klikněte pro zvětšení)

Součástí balení je i podrobný manuál, který popisuje jednak kartu a také ViVo funkce a zapojení přístrojů.

Mezi příslušenstvím byly i hry:
      • Half-Life 2
      • Battle Engine Aquila
      • Gun Metal

Dále pak software a utility:
      • Asus DVD XP
      • Ulead Cool 3D 2.0
      • Ulead Photo Express 4.0 SE
      • PowerDirector Pro
      • Media Show SE
      • Asus Utility

Přetaktování

Jak jsem již psal, jednalo se pouze o vzorek a podle informací které mám, lze karty které se nacházejí na pultech mnohem lépe přetaktovat. Proto také berte výsledky v grafech u přetaktované karty Asus Radeon 9600XT pouze jako orientační, jak si karta vede na frekvenci 530/648MHz.
reklama