reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boj o PCIe: Radeon X850XT PE vs. GeForce 6800 Ultra

28.1.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Boj o PCIe: Radeon X850XT PE vs. GeForce 6800 Ultra
Od ATi Technologies nám v lednu přišel nejsilnější zástupce portfolia této kanadské společnosti, Radeon X850 XT PE. Tato bestie je první dvouslotovou grafickou kartou ATi a je určena pro novou sběrnici PCI Express. Neváhali jsme a postavili proti nejsilnějšímu Radeonu kartu GeForce 6800 Ultra. Jak souboj dopadl?
ATi Radeon X850XT Platinum Edition

Jak jsem již zmínil, Radeon X850 XT PE jsme získali přímo od středoevropského zastoupení ATi, takže se jedná o referenční vzorek. Je docela pravděpodobné, že se výrobní kusy od větších výrobců budou lišit chlazením, které by mohlo být klasické, jednoslotové. Nechci ale předbíhat.


Obr. 4 - Radeon X850XT PE zepředu
Klikněte pro zvětšení

První pohled na grafickou kartu odhaluje červené PCB (tištěný spoj), na kterém dominuje velký chladič. Na horní straně se nachází poměrně dost komponentů – kromě několika tranzistorů, které zajišťují napájení karty, na ní můžete nalézt 6-pinový napájecí konektor, interní VIVO výstup a také malý 4-pinový konektor velmi podobný napájení větráku.


Obr. 5 - Grafická karta zezadu
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana pak odhaluje kovovou destičku, která funguje nejen jako ukotvení chladiče (je připevněn celkem 6 šroubky), ale také jako pasivní chlazení paměťových čipů. Dále se na PCB nachází velké množství různých napěťových regulátorů, což jen dokazuje, že se jedná o velký energetický žrout.


Obr. 6, 7 - Multimediální ATi Rage Theater a interní výstupy
Klikněte pro zvětšení

Spodní strana mimo to obsahuje i multimediální čip ATi Rage Theater, který se stará o VIVO funkce. Zkratka VIVO znamená Video-In, Video-Out a Rage Theater zajišťuje např. přímé enkódování videa a zvuku, aplikace různých filtrů omezujících šum a další užitečné funkce.


Obr. 8 - Detail chlazení Radeonu X850XT PE
Klikněte pro zvětšení

Chlazení je poměrně masivní, ale kupodivu není grafická karta nějak extra těžká. Spodní část je tvořena hliníkovou destičkou, která odvádí teplo od grafického jádra a na kterou dosedá měděný rošt. Ten je tvořen 45 tenkými žebry, skrz která je proháněn chladný vzduch. To zajišťuje velký centrifugální větrák, který nabírá vzduch z vnitřku skříně a jako teplý ho pak fouká ven. Chladič je dvouslotový.


Obr. 9 - Použitý paměťový čip Samsung

Paměti jsou od GDDR3 od společnosti Samsung a díky latenci 1,6ns je jejich nominální frekvence 625MHz (tedy 1,25GHz efektivně). Ve skutečnosti jsou taktované o něco níže, na 590MHz. Čipů je na kartě celkem 8 a každý má kapacitu 256Mbit, dohromady je tedy paměť karty standardních 256MB. Paměťové čipy jsou v balení BGA a jsou chlazeny (na horní části aktivně, na spodní pasivně).


Obr. 10 - Výstupy grafické karty ATi
Klikněte pro zvětšení

Za zmínku ještě stojí výstupy grafické karty. Radeon X850 XT PE totiž obsahuje dvojici DVI-I a jeden VIVO výstup. Tentokrát nebudu kritizovat absenci VGA, protože v případě hi-endové karty jsou dva digitální výstupy jen kladem.


Obr. 11 - Detail jádra R423
Klikněte pro zvětšení

Protože se jedná o referenční vzorek, není k němu dodáváno žádné příslušenství. Lze samozřejmě očekávat, že výrobci grafických karet budou k tomuto modelu přikládat nejen velký softwarový bundle, ale i rozšíření pro VIVO konektor apod. Téměř nezbytná je pak redukce pro 6-pinové napájení PCI Express, protože zdroje podle specifikace ATX12V v2.0 zatím nejsou k dostání.
reklama