Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.1.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Od ATi Technologies nám v lednu přišel nejsilnější zástupce portfolia této kanadské společnosti, Radeon X850 XT PE. Tato bestie je první dvouslotovou grafickou kartou ATi a je určena pro novou sběrnici PCI Express. Neváhali jsme a postavili proti nejsilnějšímu Radeonu kartu GeForce 6800 Ultra. Jak souboj dopadl?
CrazyMiky | 25.2.200523:42
Je mi jasné, že niektorým jedincom je neuveriteľne ťažké čítaľ slovenské príspevky. Nech ma kludne ignorujú :­)­)­)
Ten môj bude mierne odveci. Niekdoo tu spomínal ovladače zo servera http:­/­/www.station­-drivers.com­/page­/nvidia%20forceware.htm
Momentálne je tam verzia 71.25 nVidia, tak som ich mierne testol...............

Moja zostava:
Prescott 550 ­(P4 3,4 GHz, HT, 1M­-L2­)
MSI 925XE Neo Platinum ­(MS­-7053­)
RAM 2xKingston 512MB ­(DDR2­-533, CL­-4.0, zapojené­-Dual channel­)
MSI nVIDIA GeForce 6600 PCI­-E

Viem,že najslabším článkom zostavy je práve grafika. No na zostavenie mašiny som v decembri 2004 mal 3 dni a tú čo som chcel GeForce 6800Ultra PCI­-E ešte­/a aj do teraz nepustili do predaja.Tak som zvolil najlacnejsiu dočasnú náhradu. Momentálne sa rozhodujem práve medzi vlajkovými loďami ATi a nVIDIA. Ak môžte niekdo poradiť budem vďačný.

Takže k testom:
Nepretaktovaná matičná ani procák akurát grafika pretaktovaná mierne ovladačmi nVIDIA 66.93 ­(DOT 3­-Captain­)
3D MARK 01­- 13 781
3D MARK 03­- 5 090
3D MARK 05­- 1 974
Nepretaktovaná matičná ani procák akurát grafika pretaktovaná mierne ovladačmi nVIDIA 71.25 ­(DOT 3­-Captain­)
3D MARK 01­- 13 129
3D MARK 03­- 5 167
3D MARK 05­- 2 179
Pretaktovaná zbernica a grafika pretaktovaná mierne ovladačmi nVIDIA 71.25 ­(DOT 3­-Captain­)
3D MARK 01­- 13 636
3D MARK 03­- 5 367
3D MARK 05­- 2 343
Inak nové ovladače mi zatiaľ fungujú bez problémov...............a mierny nárast v bodoch ste si určite všimli :­)

Ke grafom­-je mi to docela jedno, no teba uhlídat aby v novom nebylo príliš mnoho testovaných komponentú :­)­))
Odpovědět0  0
PeeJer | 7.2.200515:09
Neříkám že by to nemohlo být lepší, ale je to super článek..........DÍK
Odpovědět0  0
*eU!^Sgt.Hicks^!Sia* | 6.2.200523:08
kolem 5% max 10% ­(v nekterych aplikacich­).
Odpovědět0  0
jiri.faruzel (17) | 3.2.200520:43
Dobry den, rad bych se zeptal, o kolik procent klesne vykonost geforce 6800 ultra v klasicke agp sbernici o proti pci­-e ­(mam amd 64 3000 soc.939 s cipsetem nForce 3 ­- bohuzel­) a podobne karty ­(x500 xt­)?
Odpovědět0  0
marvi@centrum.cz | 11.2.200521:53
Nedávno jsem někde viděl testy karet GeForce 6600 pro PCI­-E. Žádná se ani nepřiblížila levnější 5900 na AGP8x! Prostě šířka paměťové sběrnice. Pro PCI­-E bych se do upgrade rozhodně nepustil.
Odpovědět0  0
Mech13 | 2.2.200520:42
Po dlouhe dobe procitam diskusi u grafaren a musim rict ze su mile potesen absenci prispevku stylu ­"nic krome ATI­", ­"bozska nVidia­".... driv se to nedalo cist. nevim co k tomu prispelo ale je to dobre. ­(zeby se lidi naucili respektovat jiny nazory?­)
Jinak SHW velice fandim, je to super server. ty grafy jsou dobry jen v nich nesmi byt moc udaju a uz tu nekdo psal ze by bylo dobre dat je v uzsim rossahu.
Nema nekdo vysledky 6800 SLI?

pod carou: nekdy v dobe kdy jeste nebyly P4 sem nekde zaslechl nazor ze kdyz si programator da praci a neodflakne to tak se da na 500MHz CPU udelat bozsky vypadajici hra. Neni ­(nebylo­) to moje tvrzeni tak me za to nenadavete jenom se vyladrete. ­(je pravda ze mam pocit ze se dnes ­"lenost­" projevuje na HW narocich napr Vampire: bloodlines, opak HL2)
Odpovědět0  0
Mech13 | 2.2.200520:46
teda zas tak ­"davno­" to nebylo. ty procaky nad GHz celkem byly
Odpovědět0  0
Samja (6) | 2.2.200510:25
Amd 3500+ New Castle­(939­) Gainward 2600GS­(nVidia6800Ultra­-427­/1152 ­-AGP­)ovladače 66,93
3DMark2001 ­- 23600 bodů
3DMark2003 ­- 12900 bodů
3DMark2005 ­- 5350 bodů
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 7.2.200510:58
Opravdu vyzkoušej drivery 72.25. Například z www.sparkle.com jak někdo uvádí výše je stáhneš s WHQL a pak sem hoď výsledky znovu.
Odpovědět0  0
*eU!^Sgt.Hicks^!Sia* | 2.2.20050:58
AX800PRO@AX800XT PE ­(core475@550, mem.900@1160, pipeline12@16, bios x800pro@x800xt PE, na ovladacich catalyst 5.1 ­(moje stabilni hranice OC, bez artefaktu­).

3d mark2005 ­- 6025bodu

Odpovědět0  0
Stratos | 1.2.200514:41
tak mam par postrehu s X850XT@Platinum na A64 3200+@3800+
3D MArk 2001 ­- 26 000Bodu
3D Mark 2003 ­- 13 000Bodu
3D Mark 2005 ­- 6100Bodů

proste to chce rychlej procik ten 3800+ beru jako naproste minimum
Odpovědět0  0
MH | 1.2.20058:01
Fakt je ten, že mě trochu zarazilo, že v Aquamarku máš v podstatě stejně jako ­"ostatní­", ale i tak se domnívám, že pokles je skutečně tou paměťovou sběrnicí. Ty karty, tuším Atlantis je prodával, jsou skutečně pomalejší než plnohodnotná. Nicméně cena byla slušná, nelam si s tím hlavu :­-­) Jinak určitý rozdíl může dělat i procesor, P4@2,8 není žádný béčko, ale už ani žádná špička. Výsledky v quamarku bych zdůvodnil použitím zrovna těch testů, které na grafice její 128bitovou slabinu neodhalí, ale teďka už fakt vařím z vody :­-)
Odpovědět0  0
fonda_cz | 31.1.200519:43
Osobne cekam pouze a jen na R520 cokoliv jinyho stoji za prd. X850XT PE je jen polovicate reseni ­(i kdyz fakt gud­) a k nVidii se nikdy, NIKDY! neponizim. Jinak sem velice stastnej majitel 3D prophetu 9800XT 256 MB od Herculesu. Jooo zlatej Hercules, budiz mu zeme lehka!

jinak novy grafy klidne nechat
Odpovědět0  0
malcom@centrum.cz | 31.1.200517:23
Dobry den, rad bych se zeptal jestli existuje nejaky program k pretaktovani grafiky saphire radeon 9800 ve windowsu? popripade i jine zpusoby jak zvetsit vykon grafiky ci taktovani celeho pocitace ­(mam jen na cpu­- corecenter)
Odpovědět0  0
Extreme-cooling | 30.1.200520:09
zdarec jsem již rok štastným majitelem Radeonu 9800Pro ale proč se všude píše ve výsledkách 5xxx3d ´mark03 když já mám 4260bodů to ještě s Overc.. 3D mark je sice na ......mam radsi aquamark ale furt to nevytahne to lik jak to ma vypadat ve hre ­( P4 2,8 Ht 1mL2,512Mbram,Asus p4p800delux­)...odpověd je následovná ::mám tzv..lite edition =128BIT PAMETI a me by zajimalo jestli ta propustnost ramek dela tech 1000bodu nebo je to jeste nejak ocesany ??? jinak cip je plnohodnotny PRO.Ale co je tuplem divny ze v Aquamarku mam tolik kolik maj ty drahy 256Bit dokonce 256mb a to jest 38000,­-bodu ? aquamark na to s,,,? doufám že má někdo tady s tema milionama verzí radeonů zkušenosti ja sem si myslel že ta sbernice moc nedelá....ted už to vim ale stejne su rád protože sem ju koupil za 5000,­-v dobe kdy 9800pro stála 10000,­- ­(nová­)
Odpovědět0  0
jardasy | 1.2.200511:02
ten rozdíl je opravdu ve sběrnici tak markantní. V synterických testech si např. srovnej 9500pro­(128bit­) a 9700 a uvidíš, jakej je tam rozdíl ­(také se liší jenom ve sběrnici­). Stejnej rozdíl je i mezi 9800pro 256bit­/9800pro 128bit ­- v podstatě R350 je přetaktovaná R300 a skoro se neliší.
V Aquamarku nekoukej na celkový výsledek, ale jenom na body GPU ­(budeš mít řádově 5000­)
V herních testech si však tvoje karta vede lépe, než by tomu odpovídaly synterické testy.
tady + v jejich archivech najdeš všechny karty
http:­/­/www.digit­-life.com­/articles2­/digest3d/
Odpovědět0  0
unaghy_shw1 (11) | 30.1.200513:38
Pekny clanok.... spojnicove grafy nie su spatne, ale zislo by sa zmensit rozpatie grafu ­(napr. len od 40 ­- 90fps, podla najhorsieho a najlepsieho vysledku fps­), aby tie spojnice medzi sebou nesplyvali

Moja rada: nechat aj klasicke + pridat spojnicove a kombinovane ­(1024*768 a 1024*768 4xFSAA 8xAF v jednom grafe spojnicovo­)

Aby som trochu pridal do kotla výkonu grafik, tak nezabudnite dolezitost vyladenia ovladacov, co byva castokrat kamenom urazu...
Odpovědět0  0
starmen (438) | 29.1.200523:56
Já hlasuju rozhodně pro ty nové grafy. Možná je horší se rozkoukat která karta je která ale je na nich hezky na první pohled vidět jak si karty vůči sobě stojí, kde limitoval systém a kde GK, jak moc velký je pokles při změně nároků ­(rozlišení, nastavení atp...­).
Odpovědět0  0
Bomba | 30.1.200510:31
Nové grafy mi přijdou nepřehledné!
Odpovědět0  0
ppleva (17) | 1.2.20059:28
Ja jsem taky pro nove :­)
btw: lepsi nez vyjadrovani v diskusi by byla klikaci anketa, tam byste dostali odpovedi vic....
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 1.2.200517:59
Anketu jsem již na hlavní stranu přidal, takže prosím hlasujte tam! ­(děkuji i všem, kterým tento příspěvek přijde mailovou diskusí)
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 4.2.200510:39
Souhlasim. Jsem take pro zmenu. Sice se hrozim 20 karet v grafu, ale pro 4 to bylo dobre. Kdepak jste je asi videli..
Odpovědět0  0
AK67 | 29.1.200518:23
asi takhle, zlaty nudle, v tech carach kdyz jich je vic, mam chaos a to nemyslim ze sem barvoslepej potazmo natvrdlej. btw nudle sou klasika a sou v pohode, tak proc je menit
Odpovědět0  0
N00b | 29.1.200522:36
Souhlasím. Hlasuju pro původní formu grafů.
Odpovědět0  0
Meridius | 28.1.200518:41
Prolézám každý den dost fór na to, abych věděl, že 6800 LE jsou ty největší shity, které spatřily světlo světa. Za ty prachy, co se prodávají, jsou pořád ještě drahý. Spousta lidí registruje pískající kondíky, nestabilitu , padání do black screenu....nehorázné komplikace. Mám teď gainwarda 6800 LE a je dead. Prostě odešel...vyzkoušel jsem pár overclocků, s kterými jsem pouze projel 3d marky..upozorňuji, že jsem s ní zatím skoro vůbec nehrál a když tak na defaultu. Nyní, smrt...Když máte štěstí, je to super karta, ale je to spíš to štěstí než nějaký solidní kauf.
Odpovědět0  0
Meridius | 28.1.200518:44
abych se vyjádřil k tomuto testu...je to test pro pár lidí, kteří si tyto karty koupí...normální člověk o jejich koupi ani neuvažuje...leda blázen dá za karty na zapaření tolik prachů, ale pokud na to má, tak proč ne. Jinak nové grafy dobré, jsou přehledné, všimnul jsem si jich už na zahraničních fórech a říkal jsem si, že by mohly přejít do krve i sem.
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200520:49
Priateľ zas reklamoval 6800LE tiež skúšal odomykanie pipeline, pretaktovanie ­- potom tiež smrť a reklamácia ­(pri ktorom s ním hrajú ping­-pong že experimentoval s kartou­). 6800LE by som prirovnal toaletnému papieru, kt. doma rozbalíte a zistíte, že si sním už niekto vytr...r.. .
Odpovědět0  0
xyz | 30.1.20050:09
No, podívej se na svoje příspěvky na PCT......skoro nehrál ­(kondíky atd.­) ....lol ­- Asi tak.
Odpovědět0  0
Meridius | 2.2.200511:11
ty jsi pako...když je karta v pořádku, tak ji ani chvilková extrémní zátěž nerozhodí...když je to shit, tak prostě padne. Stojím si za svým...karty 6800 LE jsou hnus a totální brak.
Odpovědět0  0
Kudykam (3) | 28.1.200518:31
jo starší je lepší ty nové sou nepřehledné
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 28.1.200513:08
Možná mi to uniklo, ale mě by zajímala verze FW ovladačů pro nVidii. Jestli tam byly ovladače 66.93 tak mě nepřekvapuje 3300 bodů v 3DMark05 pro GF 6800. Ale s ovladači 71.xx je to o dost lepší.
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 28.1.200513:31
Pardon, verze ForceWare mi z článku vypadla, doplním ji, jakmile se dostanu k počítači s redakčním systémem ­(což není případ tohoto okamžiku­). Ale máte pravdu, byly použity poslední ovladače ze stránek nVidie, tedy 66.93. Neoficiální bez certifikace WHQL nepoužíváme.
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 28.1.200513:47
Na této stránce http:­/­/www.station­-drivers.com­/page­/nvidia%20forceware.htm jsem je stahoval i s WHQL, ale teď mi ta stránka nějak nejde načíst. Byly tam 71.24 s WHQL, ale je mi to nějaké divné, proč nejsou i na stránkách nVidie. Jinak používám na 6600GT 71.22 no WHQL od MSI.
Odpovědět0  0
Meridius | 28.1.200518:56
Protože to nejsou WHQL full, ale jen BETA. Jinak je pravda, že tento test je velmi ovlivněn použitými ovladači. Pro řadu 6xxx zatím nevyšla kloudná sada ovladačů na výkon. S použitými 71.24 jde výkon opravdu nahoru nejen v 3d marku 2005, ale také v half life 2. Čili tento test nelze brát úplně vážně. Jako vodítko ano, ale jakmile nvidia přijde s novými ovladači, tak si myslím, že výsledky budou o dost jiné.
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200520:41
Ja mám sparkle 6600gt a ich stránky som ťahal 71.24 WHQL. Sú to plnohodnotné, nezdali sa mi beta a sú pre všetky graf. karty. Adresa: http:­/­/www.sparkle.com.tw­/download­/driver­/Nvidia­/WinXP_2K_7124.exe.
Odpovědět0  0
Extreme-cooling | 28.1.200523:27
Neoficiální bez certifikace WHQL nepoužíváme. prominte mi odporovat ale vetsinou platí že než to microsoft si uráčí prozkoušet tak máme dalších 10 verzí ovladačů já používám pravej opak viz.omega drivery a sou bez obav ­(Oc man­) ale pro vaší max stabilitu to chápu. díky Ex­-cool
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200511:39
Hanbili ste sa uviesť výsledky z 3dmark 2005? Rozsah: 2 ­"až­" 5 fps ­- haha.
Reklamný slogan: Naša nová grafika zvláda už aj 5fps v 3dmark05 a to len za 20000Kč!
Odpovědět0  0
myval | 28.1.200512:46
proc proboha testovat 3dmarky ve vyssim rozliseni, co to komu rekne?
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200516:35
A potom načo kupovať kartu za 10­-15 litrov keď v tých nižších rozlíšeniach sú malé rozdiely medzi graf. kartami. Mňa v tých výsledkoch zaráža výsledok tej 6800­-ky v 3dmark05 ­- 3400 ­- ved ten výsledok mám s 6600gt, kt. je o dosť lacnejšia ­(bez 256bit a 16 pipl.­).
Odpovědět0  0
aluah | 28.1.200510:14
Podle me jsou lepsi, ty klasicke sloupcove grafy !!!
Odpovědět0  0
RadimR (16) | 28.1.200512:56
Me se zase zdaji o dost prehlednejsi ty nove­-spojnicove ci jak...
Odpovědět0  0
p.sedma (1) | 28.1.200516:56
Ja sem ty novy grafy ani trochu nepochopil, takze se klanim jednoznacne k tem starsim
Odpovědět0  0
Spithy | 29.1.20052:33
V tech novejch cgrafech je potreba se rozkoukat a pak jsou prehledny...:­-­) Jed to podle me o zvyku, ale u vetsiho poctu polozek by byl lepsi sloupcovy graf.
Odpovědět0  0
Unknown0001 | 13.2.200521:40
Naprosto souhlasim. Nove bodove grafy jsou urcite nazornejsi, protoze dokazi zachytit poklesy ci narusty vykonu. To ale pouze do omezeneho poctu polozek. Nedokazu si predstavit, ze by se testovalo 12 vykonnostne podobnych karet. Jenak se nenajde potrebna skala dostatecne odlisnych barev a taky v pripade, ze karty se ve vykonu o moc nelisi, budou cary splyvat.
Odpovědět0  0
Kuna | 28.1.20059:26
Mě by dost zajímalo jak by vypadali testy kdyby měla nVidia stejné frekvence jako ATI . Tedy hlavně na jádře, kde je rozdíl 115 MHz , to by už mohlo být znát nebo ne?
Odpovědět0  0
Comby | 28.1.200510:18
Kuna: To je tazko porovnat. Je to otazka technologie. Mna by napr. zaujimalo ako by dopadlo porovnanie P4 3,8 GHz a Athlon64 FX­-55, ak by Athlon bol taktovany na 3,8 GHz. Proste to sa neda porovnavat.

Grafy: Priklanam sa k novym grafom.
Odpovědět0  0
Kuna | 28.1.200510:43
No jo ale to by prakticky znamenalo, ze je tady situace stejna jako v CPU. Ze nVidia je inteligentni na nizssi frekvenci, zatímco ATI honí výkon vysokou frekvencí. ­(AMD­/INTEL a nechci zacinat zase spory­).

A prakticky jsou alespoň z mého pohledu tyhle karty stejně výkoné. Těch pár FPS stejně člověk nepozná.
Odpovědět0  0
lubos | 28.1.200511:52
Neni to tak davno, kdy byla situace opacna. Nvidia mela brutalni frekvence ­(FX 5 rada­).
Odpovědět0  0
Comby | 28.1.200513:59
Ja som len chcel napisat, ze nema zmysel porovnavat grafiky Ati a nVidia podla frekvencie. Dolezite porovnavacie udaje su: pocet pipiek, pametova zbernica ­(256, 128 bit­), GDDR, funkcie, spotreba, cena. Napr. porovnavam karty, ktore maju 8 pipiek, GDDR3, 256 bit, a ktora z nich ma vacsi vykon pri danej cene.
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 28.1.200516:51
Velmi dulezity parametr pro srovnani je take cena karty. Pokud ho vezmes do uvahy, muze se spousta veci jevit v jinem svetle. Srovnej treba GF6600 ­(128mbit za 4,5 l­) a Radeon 9800PRO ­(256mbit 7.5 ­- 8,5 L­). Pokud toto srovnas, je rozdil par framu v 1 hre ­(HL2­) naprosto nicotny ­"benefit­" pro majitele profesionalnich Radku...
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 28.1.200517:08
To Comby: Hm, nejak blbe ctu a prehlid sem, ze se o cena take zminujes. Asi bych uz mel jit domu ;­-)
Odpovědět0  0
starmen (438) | 29.1.200523:45
heh.. tak tohle mi nedalo... :­-­)
Mě je srdenčně jedno kolik má karta pipeline, jakou má sběrnici atp... to jsou HW věci, které uživateli můžou být u zadní části těla. Důležité je přece to, co vám karta poskytuje a ne jak je udělaná ne ?? Nebo by jste chěl radši kartu s 16pipeline a polovičním výkonem než kartu s 8pilene a dvojnásobným výkonem ? :­-­). Já požaduji ­"co nejlepší­" a je mi u zadní části těla ­"jak toho dosáhli­" ­(samozřejmě tím myslím technologie a ne morální zásady atp.. :­-­) ­).
Pro uživatele je důležité výkon*kvalita_obrazu­/cena nic víc ­(mno možná další věci jako ovladače, funkce, spotřeba atp.­). To, že pipeline ovlivňují výkon je věc druhotná stejně jako takt, sběrnice atp. Na krabicích je taky např. u R9200 nebo G6200 napsáno AGP8x :­-­).
Odpovědět0  0
smoox | 28.1.200510:22
to su take prirovnania... no kde by bolo AMD, keby slapalo na frekveniach INTELU?!? ale proste neslape! :­-­)­)­)
k recenzii ­- v skutku vyjimecna, perfektna!!!
co sa tyka grafov, na prvy pohlad mi prisli horsie citatelne a dost zle sa mi v nich orientovalo... ale myslim si, ze je to otazka zvyku... posledny mi uz prisiel ok. :­-­) legenda by sa mi vsak hodila lepsie k tej­-ktorej ciare a nie pod grafom...
Odpovědět0  0
Milan K | 28.1.20059:18
Ja jsem si ji zrovna pred dvema dny pořídil ­- mám P4 3,4, 2GB RAM, prave tuhle karticku ­(Sapphire X580XT PE­) ­- čekal jsem nan ní už od prosince.
Výkon je z mého pohledu opravdu vynikající ­- konenčě jsem si mohl zahrát EQ2 v plných detailech bez cukání.

A co se grafu týká ­- ty nové grafy se mi zdají bohužel hůře čitelné .. tzn doporučuji se přidržet klasiky
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.20059:17
Už som tu v jednom fóre uvádzal:
Mám na dnešnú dobu len ­(asi­) priemerné pc ­/asus a7n8x­-e del., pretakt. 1700+ na 166fsb­/@1833mhz, 2*512 ram a graf. sparkle 6600gt agp 500­-900mhz­-nepretaktovaný­/.
Tie výsledky hlavne u 6800 ­- ky sú strašne slabé s takým silným processorom.
Ja mám v 3dmark03 ­/čo teraz je asi najlepší test na ukážku výkonu graf. kariet na súčasné hry­/: 6846 bodov
V mother nature ­-42,2fps, fill­-rate­(MT­) ­-3742,8MTexels­/s, vertex ­-20,7, pixel 2.0 ­- 100,7fps a cpu test je ubohých 52,1 a 9,6 fps.
Proste dobre vyladená ­(pretaktovaná­) 6600gt ­- vka s vami použitým processorom musí byť silná konkurencia aj pre tieto karty a za 1­/2 alebo dokonca aj nižšiu cenu.
V 3dmark05 sú tie výsledky smiešne ­- možno mal byť testom až na rok 2006.
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 28.1.200510:19
6600GT si můžeš přetaktovávat třeba až do prde**, ale s tou ubohou 128­-bit sběrnicí a pouho pouhými 8­-mi pixel pipelines tyhle karty nikdy netrhneš. Mluvim samozřejmě o největší zátěží jako je 1600x1200x32­-bit + 4x FSAA + 8x ­- 16x AF.
BTW. proč je 3D Mark 05 směšný? snad ne proto, že tam všechny dnešní karty trhaj....?!? Je to benchmark a právě proto těm kartám musí dát pěkně zabrat ­- pak se teprve projeví rozdíly!
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200511:04
1. K tomu 3dmark05 ­- nie test je smiešný ale tie výsledky graf. kariet.
2. K tomu 1600x1200x32 ­- ja mám crt monitor ­/kvalitny samsung 957nf­/ čo pohode zvláda toto rozlíšenie, ale predsa to nepoužívam ­(možno by to šlo len v starších hrách??­) lebo všetko je už také drobučké napr. v RTS či RPG. Na FPS neviem aký zmyslel má také vysoké rozlíšenie!
O LCD ani nehovorím ­- som zvedavý koľko hráčov ­(domácich používateľov­) v Česku al. na Slovensku má na stole LCD kt. má natívné rozlíšenie 1600x1200 ­- tu musí byť veľmi kvalitné 19­" ­(al. viac­) LCD za tiež krásnu cenu ­(niekto si za cenu gr. karty, kt. zvláda toto rozlíšenie super výkonom a plus toto kval. LCD kúpi pc kt. mu pohode, špičkovo zvládne ­"len­" 1024x768­).
3. Načo 4xFSAA v 1600x1200??? AF, áno to je super vec.
4. No a ­"úbohá grafická karta­" ­- bol by si rád keby si mal doma takú gk! 9800­-ky a 5900­-ky majú 256bit a predsa je 6600gt vždy lepší o tých 20­-50% a pred pol rokom ho kupovali za 12­-15 000 korún.
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 28.1.200514:37
1. tak to jsme si nerozuměli
2. protože to vypadá líp ­(na dobram monitoru­). A pokud se ti s rostoucím rozlišením zmenšujou jednotky v RTS, tak je to nějaká starší ­- novější v 3D už tímto netrpí ­(logicky­).
3. FSAA zlepšuje kvalitu textur ­(kromě toho, že vyhlazuje­) ­- alespoň u ATI
4. koukni se HL2 benchmarky a uvidíš, jak R9800PRO tu 6600GT rozdrtí ­- záleží na konkrétní hře­- v Doomu3 zas třeba vede NVIDIA. A za GF6600GT bych, jako spokojený majitel Radeonu X800XT, rád určitě nebyl!
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 28.1.200516:43
Nechci ti brat iluze, ale HL2 je JEDINA hra, ve ktere R9800Pro ­(nepochybne dobra karta, ktera jeste dlouho vydrzi ­- bez ironie­) dokaze GF6600GT porazit.

V ostatnich hrach je jednoznacne lepsi ta NVidia, a to uz vunec nemluvim o pomeru cena­/vykon !!!
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200520:31
Rozhodne o rozdrvení v HL2 by som nehovoril možno 10 fps. Prešiel som zo slabého ati9100 na 6600gt ale ďalšie čo možno kúpim bude iste ati.
Odpovědět0  0
Meridius | 29.1.200511:01
3d marky jsou reklamni blud...rozhodně to nic neříká o výkonu karty v reálu. Pro ty, co jsou chorého mozku, tak když jim na krabičku někdo připíše ­"vítěz 3d mark 2005­", tak budou kupovat jak oteklí. 3d marky suxxx a už dlouho. Samozřejmě pro porovnání přetaktu nebo nějaké orientační výsledky, to ano, ale na nic jiného se to nehodí.

Ad ta největší zátěž: 1600*1200 a s vyhlazováním nastaveným takto brutálně....a to jako k čemu? Na 17­" monitoru to je o ničem a navíc, rozdíl v 1024*768 s vyhlazováním a 1600*1200 s vyhlazováním nestojí za přihození 10000.

6600 GT je naprosto bomba karta...alespoň do té doby, než přijde x800 XL...to si její koupi každý rozmyslí. Problém u ní je, ač si to nikdo nechce přiznat, ta její 128 bit sběrnice....ta je brzdou a ve spolupráci se 128 MB paměti prostě může nastat velmi brzo den, kdy si hru nevychutnáte s vyhlazování a plnými detaily ani v rozlišení 1024*768.
Odpovědět0  0
Mr. Hahn | 28.1.20058:03
Opravdu pekny a kvalitni clanek, grafy sou dobre, ale urcite bych nevynechaval klasicke... Jsou takove... No, klasicke...
A k tem kartam, jsem rad, ze to vyhrala ATI, protoze ji docela fandim a tady jde videt, ze ATI na to opravdu ma, aby porazila nvidii. Sice by mi vubec nevadilo, kdyby mi nekdo dal tuhle nvidii jen tak, ale ATI je proste ATI :­). Ja osobne jsem stastnym majitelem ­(jiz rok­) ATI Radeon 9800 PRO a nemam si na co stezovat...
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.20057:31
1. Kolik lidí si asi koupí tuhle kartu
2. Geforce 6800LE se dá sehnat za 3.5 ­- 4.5 tisíce přes známého ­(já jí mám za 4 bez dokladu­)
3. Grafy se mi zdají bohužel hůře čitelné ­(možná by se vyplatilo používat graf klasický pouze svisle místo vodorovně­)
Do těch grafů by také mělo být možné psát dva údaje na sloupec jinou barvou. ­(nejvyšší bez AA, pak AA a pak 4xAA)
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 28.1.20059:18
tady musim s John.Don vyjimecne souhlasit ­(ikdyz jeho nazor ohledne MSI ktery vsude dava najevo me celkem irituje mno nic :o­)­)­) to sem nepatri­)

opravdu tahle karta neni pro obycejne smrtelniky ale urcite test je to dobry ­(aspon mam o cem premyslet jak by to asi slapalo kdybych ty prachy na to mel:o­)­)­)

pro mainstream si myslim je stalne idealni GF 6600GT PCIe a proto mi tu tato karta trochu pro srovnani chybi ­(o kolik je horsi vuci X850XT ­(ikdyz to se da vydedukovat z ostatnich clanku­)

clanek dobre napsany, grafy prehledne ­(klasicke sloupcove grafy mi ani nechybi ­- tyto jsou pro srovnani take dobre­(vic info v jednom grafu­), ale je to jen subjektivni dojem­)

BTW john.don jestli mi sezenes Asus Extreme N6600GT TOP PCIe taky za 4 tak si ji klidne vemu :o­)­))
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 28.1.200510:16
Tyhle karty nejsou pro smrtelníky, ale pro hráče!
S john.donem nesouhlasim, 6800LE se nemusí podařit vždycky odemknout a máte po výkonu ­- a 8 pixel pipelines je pak k smíchu! :­-­)­))
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 28.1.200510:28
Tak to sorry sem docela paran a na 6600GT si ty samy hry zahraju taky

ale urcite nedam 18 tisic za grafiku ­(potazmo kolem 30 za SLI reseni­) takovej blazen fakt nejsem a myslim ze takovejch lidi zas tolik neni ­(urcite se najdou ale mainstreamu je furt nejvic­)

a jestli rikas ze ty co maj mainstream HW nejsou parani tak te lituju :o)
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.200510:59
Za 6800LE jsem dal 4litry. Pak už stačil jen mod s kondenzátorem a mám kartu za 7 litrů. Podle mě je hranice na koupi dobré grafiky 4 tisíce a úplně maximálně 5 tisíc. A to nějaké peníze vydělám.
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.200510:57
Mám Gainward 6800LE a šlo odemknout vše mimo jedné která hází čas od času lehké artefakty. A Každá 6800 má 256bitové paměti. 6600ky mají paměti 128bitové. Podle mě je směšná 128bitová sběrnice. Jo mimochodem 6600GT má také 8 pipelinek trubko ­- a připadá ti směšná??!

Slyšel jsem o několika 6800LE kartách které nebylo možné odemknout rivatunerem, bylo potřeba vzít do ruky pájku a přidat dva rezistory které pipelinky aktivují. Ale i kdyby ti nešla 6800LE odemknout, tak i přetaktováním získáš nejméně stejný nejnižší výkon jako s 6600GT. Mimochodem i skvělá 6600GT se zadýchává když jde o paměť.

Takže asi tak.

Něco si o tom přečti než budeš tvrdit, že karta s 8 pipelinkama je k smíchu.
Radeon 9500PRO měl také 8 pipelinek na na svou dobu byl naprosto úžasný. Zato 9600XT a podobné mají jen 4 pipelinky a nejde na tom pořádně ani stařiká hra z Microsoftí konzole Halo. Aby ti to šlapalo je potřeba snížit verze PS a VS.
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 28.1.200514:31
"Radeon 9500PRO měl také 8 pipelinek na na svou dobu byl naprosto úžasný­" ­- plně souhlasim, hlavně s tim BYL ­- já ho měl taky. Dneska je prostě jiná doba a pokud chceš hrát všechno na max., tak nemáš jinou volbu, než jít do toho nejnašláplejšího.
P.S.: IMHO bych spíš za ­"nesmrtelnýho 8­-pip. krále­" považoval R9800PRO, ale tomu už dneska taky odzvonilo....fňuk;­-)
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.200522:28
Ne BYL...ale JE.

Radeon 9500PRO se stal legendou v mainstreamu.
9800 byla slušná karta v Highendu bohužel pro mnoho lidí příliš vzdálená.
Stejně jako třeba GF4 TI4800, GF3 TI500 a podobné ,,šlágry­".

9500PRO byla naprosto výjmečná na svou dobu.
Také to byla snad první karta která se masivně odblokovávala­(9500 na 9500PRO)
Odpovědět0  0
Axell | 3.2.200519:13
Tady někdo neví co je ­/byla­/4800Ti,co...?Když už tak 4600Ti,chytráku
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200511:21
Prosím naznač aspoň čo za comp máš. A pravideľnosť upgradu ­- každý polrok? Predsa s 5900 al. 9800 bol človek pre polrokom v high triede teraz je len tak­-tak v strednej. Kúpi si človek 850XT za 6 mesiacov bude niečo nové čo bude mať + 20fps ­(a +10000 kč­). Ja som pred dvoma mesiacmi mal v pc 9100ati a HL2 a Doom­-a som pohode zahral.
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.200514:20
Barton 2500@2700 za 2500,­- před tak dvěma rokama ­(z 1.8Thourbrega B0 na 2400­), paměti jsem pořídil taky před dvouma rokama když se to vyplatilo 1gb DDR333 za 2800. ­(resp.teď jsem si trochu polepšil ale stálo to majlant­).

Dříve mi vadilo, že legendární Radeon 9500 PRO byl nahrazen onanovátky typu 9600XT nebo 5700ULTRA. A že tenhle staříček dokáže hromadě z těchto karet stále ještě natrhnout prdel. Ale proč? To nikdo nevysvětlil. Jak vidno tak chipy s 8 pipelajnama bylo možné levně a dobřé vyrábět už když byl 9500 PRO.
Odpovědět0  0
ptipi | 30.1.200512:43
Právě, že nebylo ­- na Radeonu 9500Pro ATi pořádně prodělala ­- výroba ji stála na chlup stejně jako 9700 a dostala za to poloviční prachy. 9500Pro byla pro ATI naprostá nouzovka, protože neměla v té době absolutně žádnou jinou mainstreamovou ­(i když vyšší mainstream­) kartu. Jinak už to bylo s čistou 9500 ­- tam prostě některé pipky nepracovaly na 100%, takže byly vypnuty ­(takže se zvýšila výtěžnost­).
Jak si jistě pamatuješ, tak jesiný rozdíl byl v jiné sběrnici a ta je otázkou PCB a o to se už nestará ATi, ale výrobci jako Sapphire, MSI, Gigabyte apod.
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.200511:02
V Bazaru vedle růžové ulice v Praze měli 6800 plné na PCIE !!!! ZA 5000 s 3 měsíční zárukou. Asi bych si jí koupil už před Vánocema, ale neměl jsem desku s PCIE. Mimochodem na 90% je měli ze stejného zdroje jako já ty 6800LE AGP.
Takže za ně dali tak 3500­-4000.

MSI .... !@@@!@!@!@!@­"""""":::!@!@! UUhhhhh!!!
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.200511:05
Je dost možné, že ty grafiky tam ještě mají.
A myslím si že to je také dobrá cena pro ty kteří nemají odvahu kupovat grafiku úplně bez záruky. Podle mě těch karet vzali tolik že jim dal 1­-2 na vyřízení reklamací.

Mimochodem prodal jsem nedávno grafiku­(9600PRO­) a podělala se po 3 měsících.
Takže asi to je vždycky hop nebo trop. Prostě buď máte a nebo nemáte štěstí.
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.200517:08
Ja by som nekúpil napr. Opel Astra 1,6 LE. LE je že nespĺňa kvalitu na čo bol vyrobený tak to predáme ako LE. Pri tom aute predstavujem napr. LE takto: zo 16 ventilov by bolo zablokovaných 8, a napr.: pri XT dokonca zo štyroch valcov by išli len dve.
6800GT ­- proste nesplnil požadovanú kvalitu tak je LE ­/veď sa všetko kúpi­/. Kúpte si aj chlieb v supermarkete ­- sú teraz v LE prevedení ­- no len 3cm vysoké ­/proste nevykyslo poriadne­/ ­- ale za dobrú cenu.
Odpovědět0  0
john.don | 28.1.200522:33
Blbě kacáš :o­)

Hele je to takhle.
Pořídíš si domů Dolly Buster nebo Michael Pfifer? ­(nebo jak se to píše­)
A nebo si pořídíš dobrou NORMÁLNÍ já Českou, ty Maďarskou :o­)­)

Koupíš si raději chleba který jen naprosto dokonale kulatý a povedl se, nebo si koupíš za 1­/3 cenu chleba oválný? :o­)

Hm? Tak podle tebe je lepší si koupit tu nejrychlejší 6200 protože ta nejrychlejší na sobě má nejrychlejší chip­(nejlepší­) než horší 6800LE?

No to mi vysvětli :o)
Odpovědět0  0
extreme-cooling | 28.1.200523:23
zdarec jsem již rok štastným majitelem Radeonu 9800Pro ale proč se všude píše ve výsledkách 5xxx3d ´mark03 když já mám 4260bodů to ještě s Overc.. ­( P4 2,8 Ht 1mL2,512Mbram,Asus p4p800delux­)...odpověd je následovná mám tzv..lite edition =128BIT PAMETI a me by zajimalo jestli ta propustnost ramek dela tech 1000bodu nebo je to jeste nejak ocesany ??? jinak cip je plnohodnotny PRO.Ale co je tuplem divny ze v Aquamarku mam tolik kolik maj ty drahy 256Bit dokonce 256mb a to jest 38000,­-bodu ? aquamark na to s,,,? doufám že má někdo tady s milionama verzí radeonů zkušenosti ja sem si myslel že ta sbernice moc nedelá....ted už to vim ale stejne su rád protože sem ju koupil za 5000,­-v dobe kdy 9800pro stála 10000,­- ­(nová)
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 29.1.20057:20
Ja som len postil myšlienky na slobodu, čo by mohlo v živote znamenať LE. Mali sme tu gk aj LELE keď sa dobre pamätam ­- 8500.
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 29.1.20057:26
Prosím ťa, prepáč tá maďarčina ma úplne premohla: postil opravujem na pustil. Dúfam, že na budúce namiesto reklamného bannera nebude už blikať: ­"Only for Czech user­" ­- či ­"Cigáňom a maďarom vstup nepovolený­".
Odpovědět0  0
john.don | 31.1.20055:58
Nech si ty rasistický výlevy.
Odpovědět0  0
daquirm | 3.2.20058:44
No jestli tady negdo poukazoval na neci chacharskej puvod tak to byl john.don...tudiz jeho poznamka o rasistickejch vylevech je pro me celkem nepochopitelna...na druhou stranu jesli neco nenavidim tak je to switch myho mozku do slovenskyho modu...fak me sere nutit svuj mozek chapat prispevky v jazyce kterej je zalozenej na komoleni cestiny :­-­) ted me treba vsichni zabijte..mam rad slovensko slovenky a slovaky asi taky...je mi to vlastne uplne jedno jenom slovensky prispevky zkratka ignoruju protoze jejich cteni mi zabere trojnasobny cas!!

To ze tady negdo poukazuje na to ze ty karty nejsou pro vetsinu z nas realny je nesmysl...pac jejich dostupnost je pouze otazkou casu...

Clanek je dobrej...grafy jeste lepsi...clovek je schopny lepe srovnat jednotlivy karty dle meho nazoru..akorat me tak napada ze theze typu ze pri poklesu FPS pod 40 se stava hra nehratelna je absolutni demence a nebo jsem jen nepochpil neco podstatneho..norma NTSC ma 30FPS a zatim sem s nevsim nikoho gdo by rikal ze se mu to zda byt trhany...tudiz me napada skandalni odhaleni autora..MA TOTIZ IMPLANTATY HMIZYCH OCI!!
Odpovědět0  0
starmen (438) | 3.2.20059:31
No jo... ono přemýšlení bolí.. :­-­)
Teď vážně... ono pro někoho čtení slovenštiny může být namáhavé, protože se musí nad významem slov výce zamýšlet a vzniká tak větší mozková únava. Ale je to asi tak jako si sěžovat na angličtinu.... Prostě je to podle mě blbost ­(si ztěžovat­) :­-­).

Add 30FPS:
Á jé... další takovej.. :­-­). Už mě to nebaví psát pořád dokola, ale:
Kdysi jsem taky tvrdil že 25 fps stačí ­(25fps je norma na 50Hz TV ­- 50Hz je 50 lichejch + 50 sudejch tj 25 celejch snímků, v Americe mají v síti 60Hz proto NTSC má 30 snímků ­(aspoň myslím že proto:­-­)­)­). Ale je třeba si uvědomit jak se pořizuje daný záznam. Záznam z kamer se velice zjednodušeně pořizuje tak, že se na nějakou dobu osvítí film scénou před kamerou. Problémem je to slovíčko ­"nějakou dobu­". Jednotlivé snímky jsou totiž trošku rozmazané protože zachycují spojitý ­(ikdyž krátký­) časový úsek a ne diskrétní čas. Takže zatímco na filmovém plátně vidíte informaci takřka celou ­(ikdyž je zachycena ­"rozmazanými snímky­"), tak PC Vám vykresluje informace jen z diskrétních časových okamžiků a vše mezi těmito snímky je straceno. Proto na PC je potřeba větší fps než při televizi. Nad cca 20fps ­(je to individuelní­) je i hra na PC plynulá... ale když se pak člověk podívá na 60fps, tak pozná rozdíl.. je to ­"tak jaxi plynulejší­". Pokud si vzpomínám, tak než zkončilo 3DFx, tak mělo jako jednu z rozdělaných technologií právě ­"Blur­" aby se choval jako ­"Motion Blur­". Teď jsem o Blur v GK už moc neslyšel ­(snad v engine Doom3 by měla být pro to nějaká podpora ale vůbec nevím­).
A druhá věc... průměrné fps je strašně hezká věc, ale to je pouze průměr. V extrémním případě pak můžete mít maximální 200fps a minimální Vám klidně spadne na 5.. a to i podle Vás nemůže být rozhodně plynulé ­(a už vůbec ne hratelné­) ;­-)
Odpovědět0  0
daquirm | 3.2.200513:39
Muze to byt paradox ale ja osobne ctu raci anglictinu nez slovenstinu..kdyby se na svete hovorilo pouze anglicky veci by byly znacne jedndusi...uz z toho duvodu ze se s ni setkam vice a je pro me dulezitejsi ovladnout jazyk kterym hovori 20% zemekoule ­(odhad­)...jazyk v kterym vychazej vsechny dokumentace manualy atd atd..zatimco slovaku je asi promile populace jde o ten kontrast jako gdyby nekdo na anglickym foru psal dansky gdyz to polozim do extremu....vzasade se schodnem na tom ze muj prispevek byl zcestnej a titulek ktery jsem zvolil jen svedci o tom ze si toho jsem vedom...zkratka na slovensku pravdepodobne neni podobnej server kterej by byl tak dobrej a nebo maj slovaci potrebu nazorove expanze i do cech...uznavam ze je blbost si stezovat je to jedno kdyz je prispevek prinosem a nekomu nejak ovlivni rozhodovani ci dokonce pomuze tak je to ok..jen je blby gdyz tu lidi jen tak slintaj jako prave ja asi ted...

s tema herzema mate pravdu..doufam ze najdete argument i na to proc clovek teda nevnima trhane animovane filmy...gde se rozhodne zadny blur nepouziva mluvim napriklad o klasicke technice..nicmene to ze nekdo napise ze 40FPS je hranice hratelnosti ci jak to mi skutecne prijde byt zhovadilost...proste se tu klade duraz na uplne extremni vykon za kterej je podle myho nazoru ochoten zaplatit jen naprostej chudak kterej si kusem kremiku kompenzuje svoji neschopnost navazat vztah s opacnym pohlavim..za rok budou tyhle karty stat min nez polovinu a bude zase nejaka uplne jina novinka po ktery budou lidi uplne besnit a verbalne se vrazdit ve vsech diskuzich...ten blur vam pri takovemto poctu snimku vytvori vas mozek tak jak tak protoze setrvacnost zrakova je asi 20ms...zkratka je to jako srovnavat 100hz televizi s normalni...100hz je lepsi ale 50hz ma stejne vecina lidi doma a zdaleka jim to nepride byt nekoukatelny...

ten vas extremni pripad s 5­-200snimky je asi tak extremni jako moje srovnani danstiny s anglictinou...:­-­)

Odpovědět0  0
starmen (438) | 3.2.200522:55
Add angličtina souhlas.
Anglické fórum a Dánština je opravdu přemrštěné, ale přirovnal bych trošku Čeština­-Slovenština k AmerickáAngličtina­-AnglickáAngličtina.

Mno přesný argument nemám... Jediné, co mne teď napadlo je to, že animované filmy plynule nevnímám... Vy vnímáte plynule animované filmy? :­-­) Mě animované filmy připadají takové úplně jinak stavěné než abych je posuzoval podle plynulosti. Vyjímkou např. může být FinalFantasy atp.. Ale jak o tom tak přemýšlím, tak když se zaměřím na tu plynulost, tak asi nejplynulejší nejsou. Ale nevím. tohle by Vám mohl zodpovědět někdo kovaný ve filmařské branži, což já nejsem :­-­).
Add 40fps. Opakuji že to je průměrná hodnota. těch 5­-200 jsem opravdu přehnal :­-­), ale klidně to může být 15­-80. Stačí se chvilku koukat do zdi a nebo pak vlítnout do válečné vřavy. Kdysi v UnrealTournament když jsem se podíval do zdi jsem měl klidně 120fps, při probíhání mapou tak 40­-60 a když jsem se dostal do křížku třeba s třemi booty současně ­(nebo letěl redeemrem­), tak jsem byl chvílema tak na 15 fps...
"extremni vykon za kterej je podle myho nazoru ochoten zaplatit jen naprostej chudak­" tak stejně jako oni můžou říct, že jste chudák Vy že to nechcete. Prostě oni to chtějí, Vy ne. Já bych to za ty peníze taky nedal.. ale kdžy to oni chtějí, tak jim to neberte ;­-­). Každý má jiné potřeby a nevidím jediný důvod jim je vyvracet :­-­).
Ano, ten blur ­"vytvoří­" mozek ­(stejně jako koriguje deformace, postupné zakalování oční čočky atp.­). taktéž monitor ­(ať už LCD nebo CRT­) má nějakou dobu vyhasnutí. Nicméně to v tom obraze pořád chybí. 25 sníků­/s znamená 40ms na snímek. Když je to kamera, tak je to v podstatě celých 40ms vysvícení scény. Tzn znímek obsahuje kompletní informaci o scéně. V PC je to diskrétní a to nedopočítá ani mozek, ani setrvačnost oka nedoplní chybějící informaci.
Navíc 20ms setrvačnost oka znamená, že po dobu 20ms doznívají nervové signály... takže to po tu dobu 20ms ani není ­"plný signál­" do mozku jestli se nepletu. A musíte si uvědomit, že u toho filmu to oko ­(stejně jako mozek­) má setrvačnost taky.. takže u filmu to je 40ms plná scéna + 20ms oko kdežto u PC to je 40ms diskrétní snímek + 20ms setrvačnost, ale jen na tom diskrétním snímku ;­-­).V podstatě by se dalo napsat 40+20 oproti 0+20.
Nádherný příklad je např. NFS. Při téhle hře jsem opravdu zjistil, že 25fps opravdu není plynulých.. stačí se rozjet trochu rychleji a pozorovat.. :­-­)

Add televize. Ano... ale jak si jednou někdo zvykne na 100Hz televizi, tak pak většinou mu 50Hz televize připadá jako nepoužitelná... ­(a tak stejně to bývá s fps v PC­).
Odpovědět0  0
john.don | 4.2.20058:25
Nejste náhodou tučný jelita?
1. Jsem nehanobil žádnou rasu ani přesvědčení ale pouze jsem si do něj rejpnul.
A on začal řvát nějaké kecy o rasistech.

2. Pokud uchcáváte z Angličtiny tak co by s Váma měla teprve udělat Španělština? Tou mluví španělsko a téměř celá jižní Amerika. Nebo Francouzština tou mluví 1­/2 afriky, Francie, kus Belgie a kus Kanady.
A to nemluvím o Číně! Čínsky mluví dvě miliardy lidí!

3. Na obhajobu SL. musím říct že když někdo napíše místo kdo tak ngdo nebo co to tam bylo, mám pocit jako když někdo řekne Česko.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 4.2.200510:19
add 1. Proč to množné číslo jelito ?
add 2. aha... tak se zkus naučit třeba čínsky... :­-­). Mimo to angličtina se mnohdy chápe jako univerzální jazyk. A používá se v mnoha a mnoha nadnárocních společnostech jako dorozumívací jazyk a je jedno odkud daný člověk­/pobočka je. Jsi němec ? francouz ? španěl? to je jedno.. zprávy­/zápisy­/komunikace mezi pobočkami ­- všecko probíhá v angličtině příklad ? tak třeba IBM. Já osobně bych byl pro to, aby byl pokud možno co nejvíce státy uznán jako povinný druhý jazyk ­(samozřejmě všude stejný­) a aby to byla angličtina, protože to je momentálně jeden z nejrozšířenějších a obecně LEHČÍCH!!! jazyků. Jenže do toho se začne montovat plno potentátů, zaslepených patriotů a kdoví kdo všecko a buou řvát proč zrovna angličtina a ne třeba ta francoužtina, němčina atp. Ono mě by to bylo v podstatě jedno co by to bylo z jazyk. Jediné o co mi jde aby to byl jeden jazyk uznávaný pokud možno všemy a aby byl poměrně jednoduchý!!! A ang. k tomu má dnes nejblíž.
P.S. já z ANG ­"neuchácávám­" to jsem dělal kdysi jako nemluvně do plínek. Máš­-li problémy s inkontinencí, tak si zajdi za doktorem.. :­-)
Odpovědět0  0
-=daQuirm=- (13) | 4.2.200514:53
No tak to ze ja poukazoval spis na odvetvi gde se anglictina pouziva nebylo zrejme don.johnem pochopeno..cinstina je vzkutku prakticka vec..navrhuju boj za prosazeni cinstiny a prejmenovani ceska na demagogickou republiku cechy s don.johnem jako prezidentem v cele :­-­) ­(chlape nezapomen se prosimte za ten svuj prispevek radne profackovat..doufam ze uz i tobe doslo proc nedava smysl pouzivat jazyk kterej ma pro kazdy slovo jinej znak a asi neexistuje jedinej clovek kterej by znal aspon 90% vsech znaku...to ja si aspon troufam tvrdit ze abecedu znam celou:­-­)­)...uplnej souhlas se starmenem...ty NFS je dobrej priklad asi hodne zalezi ne rychlosti zmen v obraze taky no...

no k tem chudakum asi jen to ze dava vetsi smysl zplodit potomka ­(ciste biologicky hledisko­) a mit zenu se kterou se ma clovek rad nez dosahnout 140FPS v doomovi...gdo stim nesouhlasi by se nad sebou mozna moh i zamyslet...
Odpovědět0  0
john.don | 5.2.20059:03
Kurňa. Tak vy nedáte pokoj mozkoprejtňáci.

1. Čínština není tak složitá jako třeba Japonština

2. Japonských znaků jé do 400­(350?­) set a zají je děti po základní škole asi tak dobře jeko vy dva mozkoprejtňáci náš pravopis ­- někdo píše ,,gdo­" a někdo zase špatně nakreslí znak

3. Jednám s Frantíkama a pouze málo z nich umí mluvit AJ a Němci zase obvykle nechtěj mluvit jazykem lidí kteří jim dali dvakrát naprdel.

4. Univerzální jazyk je Esperanto a teda nijak moc se neprosadil.
A to Esperantu rozumí s trochou snahy rychle snad každý.

5. V sexu je lepší mít dlouhy, velký a pevný Joysticka a udržovat FPS na nízkné úrovni. Raději zapnou 8xJAA Jazykový Anti AnalLeasing.

6. Univerzálním jazykem v oboru IT už Angličtina dávno je.

7. Hlavně že vy dva mozkoprejtňáci píšete a čtete server v AJ když je tolik výborných serverů.

8. Omlouvám Vás protože jste mozkoprejtňáci.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 5.2.20059:32
Už mě ten OT nebaví. takže asi naposledy
add 1­) tvrdím někde opak?
add 2­) k tomu se nebudu vyjadřovat, to jsem netvrdil já
add 3­) opět. Říkám někde opak ? Akorát potvrzuješ moje slova že by bylo výhodné, aby byl jeden univerzální jazyk uznávaný co nejvíce státy a aby byl povinný.
add 4­) Další jazyk a ještě ke všemu umělý. Podle mě zbytečné.
add 5­) hmmh.. kdysi jsem viděl někde rozhovor s člověkem, co ho měl 40cm a určitě spokojenej nebyl nicméně dále no­-comment.
add 6­) ano.
add 7­) zase si někdo plete pojmy s dojmy a průjmy. Nikde jsem neřekl že anglicky umím výborně nebo dobře. Nicméně anglicky umím na rozumné úrovni ­(spíše pasivně, aktivně mám chyby v gramatice­) a anglické servery čtu ­(teď jsem zrovna vyčítal na THG a xbitlabs recenze vybraných LCD panelů ­- plánuju upgrade sekundárního monitoru­).
add8­) :­-­) koukám člověk se ani nemusí snažit... ty ze sebe vola uděláš vždycky sám :­-)
Odpovědět0  0
enriqo (42) | 5.2.200517:23
Teraz sem uz pod jmenem: enriqo = enzo.h.
Slibuju, ze uz nikoho votravovat nebudu a taky ani reagovat ­/???­/.
Na Slovensku by som marne hledal stranky takoveho razu jako Svethardware nebo Pctuning ­/co se tyce kvality a kvantity­/.
Prispivat budu jenom cesky ­/mozna­/. Omvluvte gramatiku.

Este raz:
Teraz som uz pod menom: enriqo = enzo.h.
Slubujem, uz nikoho otravovat nebudem a tiez na nikoho reagovat nebudem. ­/???­/
Na Slovensku podobneho razu ako Svethardware al. Pctuning ­/kvalitativne a mnozstvom clanku­/ marne hladal.
Prispievat budem len po cesky. Prepacte gramatiku.

Es meg egyszer:
Mostmar enriqo nev alatt futok.
Igerem tobbet nemfoglak ingerelni es reagalni sem. ­/???­/
Sajnos Szlovakiaban ilyen monosegi oldal hiaba keresnek mint a ­"Svethardware­" es a ­"Pctuning­".
A hozza szolasomat megprobalom majd cseh nyelvre forditani. bocsassatok meg a helyesirast.

PS: :)
Odpovědět0  0
-=daQuirm=- (13) | 6.2.200521:10
Fandim enriqovi:­-­)
...slibuju ze se budu snazit na john.donovi slinty typu esperanto uz nereagovat...na tohohle cloveka by se mel vymyslet nakej specialni filtr aby sel vzdy vyfiltrovat...ted bych ho rad pocestoval nekolika nadavkami ale byl bych asi odstranen...takze jeto fakt mluvici ­(pisici­) peechuh...UZ KONEC
Odpovědět0  0
mayday | 28.1.20052:42
Tieto karty potrebuju na testovanie brutalne silny procesor, P4EE nie je uplne najlepsou volbou... ...napriklad na Anandtech­-u testovali vykon cpu v HL2... ....P4EE 3,4GHz zostalo jednoznacne pokorene kolegom P4 3,8GHz... ...a toto najsilnejsie pentium4 nebolo schopne podat vykon ani ako Athlon64 3200+... ...toto plati pre HL2... ...v ostatnych hrach su sily mozno rozdelene trochu inak, ale v globale plati, ze najlepsie na hry je CPU od AMD.... ...a nie ExtremeExpensive P4... ....pre zaujimavost, rozdiel medzi P4EE a FX55 v HL2 predstavoval 15­-40percent vyssi framerate ­(podla sceny­)... ...samozrejme v prospech FX55
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 28.1.20058:30
Ze Světa Hardware se sice stal velký server, ale stále nemáme možnost si procesory vybírat. Samozřejmě by nebyl problém si nějaký ten Athlon 64 půjčit, ovšem znamenalo by to přeměřování všech výsledků na jiné platformě, kterou bychom pak stejně museli vrátit. Navíc jediný důsledek by byl ten, že by se v několika hrách na nižší nastavení více projevily rozdíly mezi kartami, ale ty jsou snad z grafů patrné i tak, ne?
Odpovědět0  0
mayday | 29.1.200514:21
Je mi jasne, ze je nutne pouzivat jednu zostavu z dovodu porovnatelnosti vysledkov, ale aj tak som presvedceny, ze silnejsie CPU by dokazalo viac diferencovat rozdiely medzi jednotlivymi kartami, hlavne ked sa niekedy dostanete k testovaniu zostav SLI ­(nedajboze 6800Ultra SLI ­- tato kombinacia si jednoznacne zasluzi FX55, a mozno nataktovat­)... ...a takisto mi pride divne, preco padol vyber pri kupe redakcneho PC na P4EE... ...brutalny vykon CPU potrebujete snad len pri testovani grafickych kariet... ...hrackych kariet... ...a v hrach proste AMD vedie... ...takze preto nespokojnost s CPU... ...a aby som sa nezabudol vyjadrit ku grafom: nadhera, krasa, prehladnost... ...a kto nie je matematicko grafovy typ, tak ma smolu...
Odpovědět0  0
heyhall_tempx1 (10) | 28.1.20058:53
Ja si myslim ze je spis dulezitejsi, aby byly vsechny ty karty testovany na stejny sestave, pak to ma nejakou vypovidaci hodnotu, nebo se mejlim? Tohle je prece test grafickejch karet a ne sestav nebo procesoru ...
Co se tyce grafu, tak s nima nemam zadnej problem, ale to je individualni zalezitost ... Jinak ten clanek je perfektni ...
Odpovědět0  0
enzo.h (28) | 28.1.20059:23
Chcel by som vidieť tie výsledky na tej moje zostave ­(dole som rozpísal aj výsledky a zostavu­). Z tých výsledkov v porovnaní s mojou zostavou je jasne vidieť, že brzda grafického výkonu je teraz procesor.

Spracovanie grafov a celeho serveru www.svethardware.cz je už na špičkovéj úrovni. Ste dobrý!!!
Odpovědět0  0
mayday | 29.1.200514:39
Ano, treba testovat na rovnakej zostave, ALE... ...pouzijem oblubene prirovnanie k autam... ...aby som otestoval Ferrari a Lamborghiny, budem potrebovat toho najlepsieho sofera aby som skutocne mohol povedat ktore auto je lepsie... ...a tieto karty su tiez extra a potrebuju najlepsie CPU, aby skutocne ukazali co dokazu a ake su medzi nimi rozdiely... ...a preco AMD a nie Intel? zase pouzijem auta... ...najlepsi jazdec rally moze tazko hodnotit supersportove auta, na to treba niekoho kto jazdi na superspotoch... ....cize na hry AMD....
Odpovědět0  0
KingKoca | 28.1.20059:24
Nejprve se vyjadrim ke grafum......jsou vynikajici, nemam zadne vyhrady, pouzivejte je porad. Jsou prehledne a ti co rikaji opak se jen bojí změny :­). A s tim procesorem, uplne souhlasim ze neni nutne testovat na ­"brutalnich­" procesorech, kdyz se jedna o test grafickych karet. Akorat bych mel dotaz, jestli by nebylo mozne otestovat jak si proti sobe stoji karty na ruznych platformach. V nekterych diskusich se objevuji prispevky, ze nVidia je rychlejší s Intelem a ATI s AMD ci naopak. Nemyslim testovat procesory, ale poměr výkonu grafckych cipu v zavislosti na cem bezi. Vim, ze to je taky zalezitost cipsetu, ale prece jen nejake srovnani by bodlo :­)

Přeji mnoho vynikajících recenzí do budoucna
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.