reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bowers & Wilkins MM-1: exkluzivní repro k PC

5.1.2012, Petr Štefek, recenze
Bowers & Wilkins MM-1: exkluzivní repro k PC
Bowers & Wilkins není třeba fanouškům kvalitního poslechu nijak představovat, ale pro ostatní musíme dodat, že tato firma představuje v oblasti reproduktorů absolutní špičku. Pro dnešní test jsme si vybrali reproduktory k PC z dílny právě této společnosti.
Kapitoly článku:
  1. Bowers & Wilkins MM-1: exkluzivní repro k PC
  2. B&W MM-1 - bližší pohled
  3. Jak to celé hraje?
  4. Závěr
Bowers & Wilkins je světoznámá značka reproduktorů, které můžeme vidět všude od obyčejných domácností až po nahrávací studia, kde nejvyšší řady slouží jako poslechové monitory. Tato značka patří spíše do vyšších cenových hladin, a tak je zajímavé, že do svého portfolia zařadila něco podobného jako reproduktory určené pro PC. Dneska si prozkoumáme, jak to s těmito malými „repráčky“ s velkou cenou vypadá.
 
Kořeny značky Bowers & Wilkins začínají už ve 2. světové válce, kde se ve službě vlasti seznámili její zakladatelé John Bowers a Roy Wilkins. Kromě jiného je spojoval společný zájem o elektrotechniku, a tak se dohodli, že se po válce v anglickém Sussexu budou věnovat právě prodeji elektrotechniky. John Bowers se naplno věnoval studiu v oblasti konstrukce reproduktorů a jeho snažení již za několik let přineslo kýžené ovoce a velmi dobrou reputaci v oblasti reproduktorů na zakázku. První výrobní manufaktura byla vystavěna hned za jejich společným obchodem.




John Bowers


První sériově vyráběný model reproduktorů B&W spatřil světlo světa v roce 1967 a jeho označení nebylo nijak exotické ani zajímavé, neboť jej tvůrci označili jako DM1 alias Domestic Monitor 1. Následoval pak model DM3, ale zásadní průlom přinesl až počátek 70. let, kdy si speciální výškový reproduktor z produkce B&W licencovala společnost Sony pro Japonsko. Dosud společnost používala i reproduktorové měniče jiných společností jako Celestion nebo EMI a rozhodnutí vytvořit produkt, který bude postaven výhradně na technologii B&W, bylo poměrně logickým krokem kupředu.




B&W DM70


Tento strategický postup se stal zásadním pro společnost a její další růst. V průběhu let a také s uvedením modelu DM70, kde byly kombinovány elektrostatické výškové a středové měniče spolu s basovým reproduktorem klasické koncepce, získala společnost prestižní ocenění British Industrial Design Award. Další úspěchy na sebe nedaly dlouho čekat. Společnost postupně v průběhu času uváděla různé modely domácích reproduktorů a samozřejmě sbírala další ocenění jako Queen’s Award, která se předává předním průkopníkům v různých vědních a průmyslových oblastech pod záštitou samotné královny.

Mezi největší milníky patří rozhodně uvedení modelu B&W 801, kterému předcházely zhruba 3 roky vývoje. Série 800 se stala standardem v oblasti high-endu a její evoluční verze se prodávají již přes 30 let. Tyto reproduktory můžeme najít např. v mnoha nahrávacích studiích po celém světě (např. Abbey Road Studios). Reproduktory podobné kategorie jsou ceněny zvláště pro téměř ideální podání spodního pásma bez nutnosti samostatného basového reproduktoru.




B&W série 800 (nejvyšší modely)


Není bez zajímavosti, že pod křídly Bowers & Wilkins vznikly další projekty pod vedením bývalých zaměstnanců, jmenovat můžeme např. hudební vydavatelství B&W Music nebo Vivid Audio. Druhý jmenovaný projekt respektive společnost se zabývá i výrobou reproduktorů, které ovšem výhradně spadají do pro českého člověka téměř nezaplatitelných cenových hladin. Všechny modely Vivid Audio sází na moderní materiály a velmi futuristický vzhled.

B&W má v současné době velmi široké portfolio, které zahrnuje nejen pasivní modely reproduktorových soustav či aktivních subwooferů, ale i aktivní malé reproduktory k PC. Počítače se staly nedílnou součástí naší doby a společnost si samozřejmě nedělá iluze, že by mohla v počtu prodaných kusů soupeřit se zavedenými značkami počítačových reproduktorů jako např. Logitech; tento model spíše koncipovala jako doplněk k plnohodnotným soustavám v poslechové místnosti nebo obývacím pokoji.

V minulých recenzích jsme si představovali spíše zvukové karty jako Creative X-Fi Titanium HD nebo externí DAC převodníky. Dnes testované B&W MM1 kombinují oboje, takže k jejich provozu nepotřebujete žádnou zvukovou kartu nebo externí převodník. Konektivita je zajištěna skrze sběrnici USB a reproduktory se v systému tváří jako klasické USB zařízení. Není také třeba nic instalovat nebo nastavovat.

Toto řešení má jistá úskalí, která spočívají především v tom, že není známo, jaké komponenty byly v případě integrovaného DAC použity. Na našich stránkách se objevila recenze Böse Companion 5, což je principiálně velmi podobné řešení s tím rozdílem, že je zde využito externího aktivního subwooferu. Monitory MM1 budou bojovat virtuálně právě s těmito reproduktory, protože se nalézají v podobné cenové hladině.
reklama