reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz

15.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz
Asi takto by se dal charakterizovat dnešní test. Do něj nám firma FOX Computers zapůjčila sestavu, jenž byla vybavena procesorem AMD Athlon64 FX-51 na neuvěřitelné frekvenci 2800MHz. A myslím, že můžu již nyní a bez nadsázky říct, že se jedná o nejvýkonnější prodávaný desktopový procesor.
Nyní již je myslím čas, podívat se na to nejdůležitější a tím je bezpochyby výkon této sestavy. Tato část mě na celém testování zajímala nejvíce, především pak testy určené speciálně pro procesor a také jsem následně spustil zátěžový test Prime95, pomocí kterého jsem se snažil odhalit jakoukoliv nestabilitu systému. Avšak po dokončení celého testu myslím, že můžu prohlásit, že systém byl "rock stabil".

Sestava:

FOX nVentiv Extreme
      Provedení: nVentiv Mach II
Základní deska: Asus SK8N
Procesor: AMD Athlon 64 FX-51 @ 2,8 GHz
Operační paměť: 1 GB (2 * 512MB Legacy CL 2,5)
Grafická karta: Sapphire 9800 XT Retail
Pevný disk: 2 * 80GB Seagate SATA, 8MB cache
Optická mechanika: Sony combo CRX-300A, CD-RW / DVD +/-
Floppy: ALPS 3,5“
Periferie: klávesnice + myš
OS: MS Windows XP Prof.

Cena bez DPH: 98 490,-

Tento systém jsem porovnával s dříve testovanými AMD Athlon 3200+, AMD Athlon64 3200+, AMD Athlon64 FX-51, Intel Pentium 4 3,2GHz a Intel Pentium 4 3,2GHz EE. Ale jelikož byla sestava nVentiv doručena s grafickou kartou Sapphire Radeon 9800XT, projel jsem grafické testy dvakrát, jednou s Radeonem 9800XT a jednou s MSI GeForceFX 5900Ultra, se kterou jsem testoval i ostatní sestavy.

Testy

V první části testů jsem se zaměřil na syntetické testy, které o výkonu vypovídají pouze z části, berme je proto pouze jako přibližné ukazatele a ne testy, ve kterých bychom sestavy porovnávali.

Aida



Menší sloupec ukazuje zápis do RAM, větší pak ukazuje rychlost čtení z RAM
Hodnoty jsou v MB za sekundu

Integrovaný paměťový řadič má své nevýhody, ale i výhody. Nevýhodou jsou omezené možnosti zvýšení fsb, jelikož špatně snáší vyšší frekvence, výhodou pak je větší nárůst výkonu pamětí se zvyšující se frekvencí než můžeme pozorovat u konkurence v podání procesorů Intel. Díky tomu se také podařilo sestavě Mach II číst z paměti neuvěřitelných 5959 MB za sekundu. To je ve srovnání s přetaktovanou sestavou s P4 EE o 24%!! Tedy slovy řečeno, AMD Athlon64 FX-51 na frekvenci 2800MHz čte z paměti o jednu čtvrtinu rychleji než Pentium 4 3,2GHz Extreme Edition. Uvidíme, co s tím udělá Prescott.

PC Mark 2002

Další balíkem syntetických testů byl PC Mark. Zde jsem byl zvědav, zda se AMD konečně podaří předběhnout Intel v testu CPU.


Výsledek je udáván v bodech

Intel zde AMD opět unikl, tentokrát ale již o kousek.


Výsledek je udáván v bodech

Zde se stejně jako v předchozím paměťovém testu (Aida) ukazuje velká síla paměťového řadiče. Rozdíl, který zde vznikl mezi nejrychlejším AMD a nejrychlejším procesorem Intel je 21%. I zde se ukazuje nárůst výkonu paměťového systému s vyšší frekvencí. Pokud se podíváte na výsledek Pentia 4 EE a přetaktovaného procesoru, je to asi 80 bodů, rozdíl u AMD je větší v řádech.

Sisoftware Sandra MAX

Když jsem mluvil o syntetických testech a jejich malé reálné vypovídací hodnotě, u tohoto testu to platí dvojnásob.


Udáváno v bodech

Toto je snad poprvé, kdy je možné vidět AMD na první pozici, pravda, že v FPU zde vítězí Intel.


Udáváno v bodech

Zde je již vše v normálu a Intel s obrovským náskokem vítězí. Otázkou je, na kolik je toto vítězství dané skutečným výkonem a na kolik pouze "optimalizacemi".


Udáváno v MB za sekundu

Přišlo mi trochu podivné, že Athlon FX na frekvenci 2800MHz dosáhl stejného výsledku jako Athlon FX na 2350MHz. Obzvláště, když jsme se v předchozích testech přesvědčili o opaku.
Na další straně se již podíváme na výkon ve skutečných aplikacích.
reklama