reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku
Další multifunkcí, která se k nám dostala do redakce, je Canon i-SENSYS MF3010. Jde o nejlevnější laserovou multifunkci této značky s černobílým tiskem a barevným skenerem. Podíváme se, co dokáže nabídnout za cenu zhruba 3000 Kč s DPH.

Rozlišení skeneru


Skener v multifunkci Canon i-SENSYS MF3010 slibuje maximální rozlišení 600×600 dpi, což sice není mnoho, pro běžné kancelářské použití je nicméně i toto více než dost. Vždyť strana A4 má při takovém rozlišení zhruba 5000×7000 pixelů.




skenovaná předloha, klikněte pro zvětšení (600 dpi)



Skenovanou předlohou je jedna strana A4 z barevného časopisu. Viditelný je i tiskový rastr. Ke stažení dávám nejen 600dpi JPG, ale i 300dpi PDF s rozpoznáním znaků OCR. Ten bohužel nepodporuje češtinu, takže s diakritikou má obrovské problémy. Naproti tomu slova bez háčků a čárek interpretuje skutečně výborně a např. na anglické texty je to velmi slušný nástroj.

Na následující ukázce uvidíte detailnost naskenovaných obrázků. Hlavní diagonála (seshora vlevo směrem dolů doprava) ukazuje snímky tak, jak byly naskenované. Sloupečky vyjadřují rozlišení, ve kterém byly snímky naskenovány, řádky naopak rozlišení, do kterého byly interpolovány. Nahoře vpravo jsou tedy snímky zmenšovány, dole vlevo zvětšovány z menšího rozlišení na vyšší. Neměla by nastat situace, že by zvětšený snímek na určité vyšší rozlišení byl stejně tak kvalitní jako snímek naskenovaný v tomto vyšším rozlišení přímo. Pokud by se tak stalo, bylo by evidentně zbytečné skenovat do vyššího rozlišení, neboť by nepřinášelo nic navíc.



klikněte pro zvětšení



Skener zde dodržel slovo a 600dpi obrázek je skutečně o něco detailnější než 400dpi interpolovaný na toto rozlišení. Můžeme tedy prohlásit, že skener má skutečně 600 dpi rozlišení. Pro jistotu to ještě vyzkoušíme na textu z téže naskenované předlohy.



klikněte pro zvětšení



I na tomto obrázku je 600dpi skenování nejkvalitnější. Není sice o moc detailnější než 400 dpi, ale znatelně méně se u něj projevuje komprese obrazu.


Technologie úpravy obrazu


Nyní se podíváme na technologie pro úpravu obrazu u tiskových předloh. Půjde jen o malý výřez z 300dpi snímků.



300 dpi (bez úprav)



300 dpi (Auto Tone)



300 dpi (odstranění prachu a škrábanců)



300 dpi (oprava vyblednutí)



300 dpi (odstranění zrna - odšumování)



300 dpi (doostření unsharp mask)



300 dpi (odstranění rastru - descreen)



Oprava vyblednutí a Auto Tone vylepšují barvy. U této předlohy snížily lehký nažloutlý nádech. S doostřováním u obrázků buďte rozhodně opatrní, výrazně zvyšuje viditelnost tiskového rastru. Funkce Descreen jej naopak slušně potlačuje. U odšumování počítejte s lehce sníženou ostrostí.



300 dpi (bez úprav)



300 dpi (doostření - unsharp mask)



Doostření pomocí neostré masky je sice nevhodné pro obrázky a fotografie, rozhodně ale dobře vypadá u textu. Písmena jsou mnohem ostřejší a lépe čitelná.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama