reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky

12.11.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky
V dnešním testu se budeme věnovat kancelářské multifunkci Canon PIXMA MX895, která má vedle 5inkoustového tisku i oboustranný ADF podavač, podporu LAN, WLAN, Bluetooth, fax i skener s vysokým rozlišením a má zvládnout i tisk kvalitních fotografií.

Rozlišení skeneru


Skener využívá tradiční CIS čip. Tuto technologii čipů najdeme u drtivé většiny multifunkcí. Co je však trochu s podivem, je vysoké rozlišení, které zde dosahuje nadprůměrných 2400×4800 dpi.




skenovaná předloha, klikněte pro zvětšení



Test rozlišení provedeme na této jedné stránce časopisu. Na tu se můžete podívat ve větším rozkliknutím obrázku (rozlišení 300 dpi), případně se můžete podívat na PDF s rozpoznanými znaky. Úspěšnost rozpoznání je sice lepší než u starších verzí MP Navigatoru EX, ale stále to není ideální. Na následujících obrázcích se podíváme na skutečné rozlišení skeneru.

Na hlavní úhlopříčce (zleva nahoře směrem vpravo dolů) jsou snímky v daném naskenovaném rozlišení. Pro každé z nich došlo k úpravě rozlišení softwarovým způsobem. Nad úhlopříčkou jsou snímky zmenšené, pod ní naopak zvětšené. Snímek ve sloupci 600 dpi a řádku 300 dpi tedy byl naskenovaný při 600 dpi a interpolován do rozlišení odpovídajícímu 300 dpi. V praxi by se nemělo stát, že by snímek zvětšený byl stejně kvalitní jako snímek naskenovaný přímo ve velkém rozlišení. Pokud se tak stane, toto vyšší "hardwarové" rozlišení je zbytečné, neboť tímto testem bylo dokázáno, že nepřináší nic navíc.




klikněte pro zvětšení



Skener mě hodně potěšil, protože tentokrát se skutečné rozlišení opravdu výrazně blíží tomu udávanému. Je vidět, že 2400 dpi stále přináší vyšší detaily a teprve 2400×4800 dpi (zde označené jako 4800 dpi) už je na tom v podstatě stejně. Rozlišení 2400 dpi dává velmi pěkný výsledek srovnatelný s běžnými stolními skenery, dokonce se dá říci, že je v množství detailů i lehce předčí. Na druhou stranu, u multifunkcí se jen málokdy najde potřeba skenovat v rozlišeních vyšších než 600 dpi.




klikněte pro zvětšení



I zde je krásně vidět, že 2400 dpi nabízí lepší kvalitu obrazu než nižší rozlišení. Naopak 4800 dpi je už zbytečný luxus, který nepřináší nic užitečného navíc.


Technologie úpravy obrazu


Při skenování si můžete zapnout spoustu technologií pro úpravu obrazu. Jde o různá potlačení nežádoucích efektů nebo vylepšení barev. Následující výřezy jsou ze snímků pořízených s rozlišením 300 dpi.




bez úprav



Na snímku bez úprav vidíte nevýrazné barvy a vliv tiskových bodů na nerovnoměrnost obrazu.




doostření



Zapínat doostřování u naskenovaných časopisů a jiných obrazů s výrazným tiskovým rastrem je značně kontraproduktivní.




funkce Descreen



Naopak velmi vhodná je funkce Descreen, která tiskové body potlačuje a nutno říci, že nepáchá na ostrosti nějak přehnané škody.




odstranění prachu



Na této tiskové předloze nebyl prach ani škrábance, takže jsme tuto funkci moc nevyzkoušeli. Podrobněji se na ni ale podíváme v další kapitole u skenování fotografií.




oprava vyblednutí



Oprava vyblednutí příjemně projasňuje barvy a zvyšuje kontrast obrazu.




oprava zrnitosti



Oprava zrnitosti má potlačovat šum, to se zde ale projeví jen lehkým potlačením tiskového rastru.




oprava podsvícení



S opravou podsvícení to chce zacházet trochu opatrně, prosvětluje docela dost a zároveň dosti zvyšuje výraznost tiskového rastru.




automatické nastavení obrazu



A takto funguje automatické nastavení, které snímek trochu prosvětlilo, ale zapomnělo na potlačení rastru.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama