reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CH-07: herní klasika

14.4.2009, Jan Vítek, recenze
Chieftec CH-07: herní klasika
Chieftec si pro letošní CeBIT připravil několik novinek a mezi nimi i skříně CH-07, neboli Dragon II. Tyto modely se vymykají koncepci této firmy, protože jde o herní skříně zaměřující se na chlazení, což by měla ocenit každá herní sestava.
Kapitoly článku:
Nyní se zahledíme do interiéru nového Chieftecu Dragon II, do nějž se dostaneme po odejmutí obou bočnic. Ty se nijak nezasouvají pomocí pacek, ale zaklesnou se svou přední hranou do kulatých pantů, přiklopí se ke skříni a zajistí šroubky. Bez nich totiž na svém místě nijak nedrží.

Otevře se nám pohled do jednoduchého a prostorného interiéru, jemuž dominuje jeden velký kus traye pro základní desky, kam se vejdou i rozměrné modely formátu Extended ATX. Připraveno je také plno závitů a v nich již od výroby připravené čtyři distanční sloupky. Rozložení prvků je jinak naprosto klasické - nahoře máme pozici napájecího zdroje, pod ním pozici ventilátoru a vepředu nahoře šachtu pro čtyři 5,25" zařízení a nakonec dole o 90° otočenou šachtu pro 3,5" pevné disky. V ní je nahoře připravena krabička s veškerým příslušenstvím, jehož se zde dočkáme. Podíváme se na něj později.


- klikněte pro zvětšení -

Sluší se také ukázat levou bočnici z opačné strany. Ukáže se zde především černý plastový prachový filtr, který ale o celý půlcentimetr navyšuje nároky na prostor. Můžete jej ale snadno odšroubovat. Dále se můžeme zaměřit na napájení realizované pomocí třížilového kablíku zakončeného nejdříve třípinovým konektorem do základní desky a pak až konektorem Peripheral Power. Za to firmě Chieftec patří pochvala. Ostatní nabídnuté kabely od předních tlačítek, světelných diod a rozhraní jsou standardizované, takže k nim není co napsat.



Z pravé strany vidíme především rozměrný a pevný tray. Ona celá konstrukce je díky 1mm SECC plechu, kvalitnímu zpracování a výztužím velmi pevná, takže dělá jménu svého výrobce čest. Na fotografii dole nás může zaujmout především obdélníkový otvor vlevo dole v oblasti pevných disků. Skrz nějž bychom teoreticky mohli vést kabely od zdroje právě k diskům, ale i ke konektorům na základní desce a grafické kartě. O tom se ale ještě přesvědčíme na další straně, protože to nevypadá, že by na dobré možnosti správy kabelů výrobce nějak moc myslel.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část skříně nás nijak nepřekvapí a v podstatě ani není rozeznatelná od "normálních" neherních skříní Chieftec. Zdroj má v zadní části dostatečnou podporu i prostor, pak je zde připravena pozice pro zadní 120mm ventilátor s celkem dobře zpracovaným roštem, vespod dva kryté otvory pro hadičky vodního chlazení, jednou sponou jištěné záslepky PC karet a štít proti elektromagnetickému rušení a nakonec klasická rohová výztuž.



Přední část také nijak nepřekvapí, leda tak inovovaným mechanismem pro zajištění mechanik. Ten využívá plastový držák a pružnou kovovou sponu. Spona má nahoře trn pro zasunutí do otvoru v mechanice a dole packu, s jejíž pomocí se zahákne za výstupky vyřízlé ze šachty. Mechanismus je to tedy jednoduchý účelný, ale otázkou je, jak bude fungovat třeba u některých chladicích boxů pro pevné disky, jež obyčejně potřebují, abychom je připevnili klasicky pomocí šroubků. To zde bohužel bez úprav není možné, alespoň co se týče strany se sponami. Pokud si ale všimnete prohlubní, pak ty přesně odpovídají pozicím pro šroubky, takže stačí vzít do ruky vrtačku a adekvátní vrták. Z druhé strany již otvory jsou.

Ve spodní části jsou již zaklesnuty ližiny z černého plastu. Ty známým způsobem nasuneme na otvory v disku a celek pak zasuneme do šachty a poslechneme si silné cvaknutí. Disky pak drží na místě velmi pevně, takže zde není problém. Povšimněte si také v šachtě nahoře a dole dvou otvorů, kudy se dají protáhnout kabely včetně těch velkých (ATX, datový PATA).



Pro snadné čištění předního panelu se tento může snadno tahem sejmout a vespod se pak ukáže pozice předního ventilátoru obohacená o prachový filtr. I ten lze snadno odšroubovat, pokud se rozhodneme, že jeho služeb nechceme využít a místo toho raději maximalizujeme průtok vzduchu pro lepší chlazení pevných disků.



Horní panel lze rovněž snadno sejmout, ale až po odstranění dvou jisticích šroubků. Zde jsou další dva ventilátory a u nich oceňuji, že se výrobce nerozhodl jejich výkon omezovat nějakou další mřížkou. Lopatky tedy mají zespoda zcela obnažené, a proto si budete muset dát pozor, aby se do nich nezamotaly kabely od nedalekého zdroje. Nevýhoda tohoto prvku je zřejmá a donekonečna omílaná - nebezpečí vniknutí tekutiny do interiéru skříně, což by se nám mohlo krutě vymstít.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Malá černá krabička s příslušenstvím se hodí, protože ji můžeme ponechat umístěnou v šachtě pro pevné disky, a mít tak šroubky a další prvky neustále po ruce. Co v ní ale od Chieftecu obdržíme, to není zrovna slavné. Jde o sáček se šroubky a distančními podložkami a pak celé čtyři plastové stahovací pásky.



Osobně bych ocenil další prvky pro správu kabelů, jako nalepovací poutka, očka pro přiložené pásky, atp.


reklama