reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CH-09B-B-OP: kvalitní klasika

25.6.2010, Jan Vítek, recenze
Chieftec CH-09B-B-OP: kvalitní klasika
Do redakce nám zase jednou přišel zástupce skříní od společnosti Chieftec, a to konkrétně model CH-09B-B-OP, který je určen pro kancelářské, herní i serverové sestavy. To díky vnitřnímu prostoru schopném pojmou i velké základní desky typu EATX.
Kapitoly článku:
Chieftec již dlouhá léta neúnavně představuje nové modely skříní, ale přesto je při jejich navrhování konzervativní a používá osvědčené materiály, postupy a prvky. Můžeme tedy očekávat, že i dnes testovaná skříň bude podobná, ale přesto se sluší a patří podívat na to, kam tento oblíbený výrobce dnes pokročil.

Case přišel zabalen v prosté světle hnědé krabici s černými potisky, v níž je skříň chráněna panely z recyklovaného papíru a pak igelitovým vakem. Balení je tedy prosté a neokázalé, ale svou základní funkci plní více než dobře.



- klikněte pro zvětšení -

Skříň má v označení OP, což znamená, že přichází bez zdroje. Z jejího balení však ještě můžeme zjistit, že by se měly dodávat ještě modely s 350 až 550W zdroji (odstupňované po 50 W).

Model
Chieftec CH-09B-B-OP
Typ
Middle Tower
Rozměry
480 x 205 x 540 (V x Š x H)
Hmotnost
11 kg
Materiál
1mm SECC, ABS plast
Pozice
4x 5,25"
1x externí 3,5"
5x interní 3,5"
Sloty
7x standardní
Kompatibilita
MicroATX / ATX / EATX
Chlazení
1x 120mm vepředu
1x 120mm vzadu (volitelný)
2x 92mm v bočnici (volitelné)
I/O porty
USB 2.0 x2, HD Audio
Verze
pouze CH-09B-B-OP

Dostaneme skříň spadající do Smart Series, která nese označení CH-09B-B-OP. Jedná se o Middle Tower, tedy středně vysokou skříň, jež je ale nápadně hluboká, neboť podporuje také základní desky Extended ATX, které jsou velmi široké a potřebují adekvátně velký tray. K tomu se přidá konstrukce využívající převážně 1 mm tlustou ocel typu SECC a neobejdeme se rovněž bez plastu.

Mechaniky bude možné instalovat čtyři, k tomu jedno externí 3,5" zařízení (dnes nejspíše čtečku karet) a pak tu je pět interních 3,5" pozic pro pevné disky. Pro karty je zde připraven standardní počet sedmi záslepek a co se týče chlazení, Chieftec nám připravil jeden 120mm ventilátor, u nějž však neuvádí žádné podrobné specifikace a pak ještě pozice pro jeden další 120mm vzadu a dva 92mm v bočnici.

Přední I/O porty zahrnují dvojici USB 2.0 a dva audio porty, takže z dostupných specifikací můžeme vidět, že nejde o skříň hrající si na nejmodernější výkřik techniky, ale spíše o základní model, ovšem snad s velmi poctivým provedením.


Vnější zpracování skříně


Základní údaje jsme si tedy již řekli a teď je čas na podrobnosti o vnějším zpracování skříně. Přední plastová část vypadá velmi jednoduše a klasicky. Nejsou na ní ani žádné perforované plechy, což je dnes velmi oblíbený materiál. Namísto toho se využívají čistě plastové výlisky.

Pro 5,25palcové mechaniky máme připravenu čtveřici plastových záslepek a pod nimi hned jednu 3,5palcovou. V té oblasti září dvojice tlačítek Power a Reset, jak jinak, a vedle nich jsou již umístěny přední I/O porty - dva USB 2.0, zelený pro sluchátka, červený pro mikrofon, modrá LED ukazující stav počítače a oranžová práci pevného disku. To se dá považovat za zcela základní výbavu, jakou jsou již vybaveny téměř všechny skříně.



Rošt pro přední ventilátor přímo zepředu vypadá, jako by snad ani neexistoval, ale za vodorovnými přepážkami je dostatek prostoru pro proudění vzduchu. Podívejme se ještě na detail tlačítek, kontrolek a konektorů.



Levá bočnice nás dokáže zaujmout jednak uzamykatelnou plastovou západkou, kterou jsme již mohli vidět u řady jiných skříní značky Chieftec. Před ní pak jsou dvě vypoulené pozice s šestihrannými otvory, které se hodí pro montáž 92mm ventilátorů pro ofuk chladičů procesoru a grafické karty. Vepředu je ještě jeden dlouhý svislý průduch se stejným zpracováním a ten bude sloužit pro chlazení pevných disků. Vzduch ale bude proudit skrz něj dovnitř a ne ven, jak bychom si mohli myslet. To si ostatně ukážeme v další kapitole.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice je již celá holá, takže na ní není nic zajímavého. Místo přítlačných šroubků u ní také najdeme normální křížové šroubky, což nevadí, protože po instalaci komponent ji nebudeme muset zrovna často odnímat. Podívejme se tedy raději už na zadní část.



V záplavě skříní s celočerným designem působí tento Chieftec spíše staromódně, protože jeho kostra nemá žádné zbarvení, což odhalí už zadní část. Panel pro montáž zdroje je možné odšroubovat, dále nám je umožněno instalovat námi zvolený 120mm ventilátor a připravenými otvory s gumovými chlopněmi protáhnout dvě hadičky vodního chlazení.



Rošt ventilátoru byl zpracován standardně, jak jsme na to u Chieftecu zvyklí, takže si není ani na co stěžovat. Celkově je vidět, že tento model je klasicky zpracovaný a má decentní vzhled. Nesmíme ale také zapomenout poukázat na čtveřici výklopných plastových nožek, které jsou na šasi namontovány již z výroby.


reklama