reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CPD-1525HD: chladicí dokovací stanice

2.8.2011, Jan Vítek, recenze
Chieftec CPD-1525HD: chladicí dokovací stanice
Společnost Chieftec v této době nabízí celkem 4 typy chladicích podložek pod notebooky, z nichž jsme si pro test vybrali model CPD-1525HD, který má zaujmout především svou dokovací stanicí pro 2,5" pevné disky, ale nabídne i něco navíc.
Kapitoly článku:
  1. Chieftec CPD-1525HD: chladicí dokovací stanice
  2. Zkušenosti z provozu, testy a závěr

Zkušenosti z provozu


Podložka se modernímu operačnímu systému (v našem případě Windows 7 64bit) ihned po zapojení ohlásí nový USB hub a také zařízení USB to IDE/SATA Device, nainstaluje příslušné ovladače a máme hotovo. Klávesnice notebooku díky podložce získá sklon, pokud si tedy nějaký pomocí stavitelných nožiček zvolíme a očividnou výhodou také je, že LCD panel se posune o několik centimetrů výš, abychom na něj nemuseli koukat moc seshora, což je také lepší z hlediska ergonomie.


podložka s HP ProBook - klikněte pro zvětšení -

Dále nám podložka nabídne své tři porty USB 2.0 a k nim i dokovací port pro 2,5" SATA disky. Na minulé stránce jsem psal o tom, že si vyzkoušíme, zda všechny nabízené prvky (ventilátory, USB hub a HDD dok) mohou být napájeny pouze pomocí dvou portů USB 2.0. Proto byly tři USB porty v hubu využity pro myš, klávesnici a flash disk, ventilátory byly zapnuty a nakonec jsem do dokovací šachty zasunul pevný disk WD Scorpio Blue s kapacitou 500 GB. Ten v ní zmizí úplně celý, takže není třeba při přenášení podložky dávat pozor na to, že by o něco mohl zavadit.

Musím říci, že vše fungovalo v naprostém pořádku a náš notebook Asus B80A (na fotografii je však HP ProBook) se svými dvěma USB porty dokázal bez problémů napájet všechny připojené periferie, ventilátory i disk. A co víc, on to zvládnul i s jedním portem, skrz nějž jsme pak mohli zapisovat na flash disk a číst z pevného disku. Co se týče datové propustnosti, pak ta odpovídala rozhraní USB 2.0, takže jsme kopírovali data rychlostí kolem 30 MB/s.


Teplotní testy


Pro teplotní testy jsme využili notebook Asus B80A vybavený procesorem Core 2 Duo na frekvenci 2,13 GHz a integrovaným grafickým jádrem. Teploty byly měřeny na procesoru, pevném disku a pak také zespodu na dvou místech povrchu notebooku (vlevo a vpravo) pomocí infračerveného teploměru Fluke 62 Mini s fixně nastavenou emisivitou na 0,95 (hodí se pro většinu materiálů). Teploty pak byly snímány ve dvou případech - jednak se notebook chladil sám umístěný na podložce, pak byly pouze zapnuty oba 70mm ventilátory, jejichž otáčky jsou fixní na 2000 RPM.

Hlučnost ventilátorů v této podložce asi nikoho nepotěší. Po jejich zapnutí se ozve nejen silný hluk tvořený vzduchem a nepochybně také nevalně zpracovanými rošty u ventilátorů, ale také jejich ložiska velmi silně vrčí, takže o kvalitních ventilátorech bohužel nemůže být řeč. Má tedy jejich provoz vůbec nějaký smysl?

Teploty v zátěži
CPU
HDD
na podložce
78 °C
41,5 °C
2x 70mm @ 2000 RPM
76,5 °C
40 °C

V našem případě byl pokles teplot skutečně nevalný, a to o 1,5 °C u obou sledovaných komponent a při měření povrchu notebooku se ukázal pokles z 39 °C v pravé části na 35 °C a vlevo z 33 °C na 31 °C, což odpovídá slabým výsledkům u procesoru a disku.


Závěrečné hodnocení


Chladicí podložka CPD-1525HD od společnosti Chieftec může být označena za multifunkční, neboť chlazení není to jediné, co nám nabídne a bohužel je z mého pohledu také nejméně zvládnuté. Vyrobena je především z plastu a vrchní část tvoří perforovaný plech a dá se říci, že firma jako Chieftec by mohla odvést lepší práci, čímž narážím především na viklající se stavitelné nohy a rošty ventilátorů, kde mřížka zabírá více prostoru než otvory pro průtok vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

I kvůli tomu je možná chlazení tak nevýrazné a pokud to spojíme s hučením ventilátorů a vrčením jejich ložisek, myslím si, že není o co stát. CPD-1525HD má ale i světlé stránky, kam patří především užitečná dokovací stanice pro 2,5" disky a SSD s rozhraním SATA a také hub se třemi porty USB 2.0. Toto vše navíc i s ventilátory zvládl napájet jeden USB port, i když je otázkou, zda tak nebyl zbytečně přetěžován. Nicméně toto má Chieftec podchyceno, neboť dodávaný USB kabel dokáže využít pro napájení dva porty hostitelského počítače.

Chieftec CPD-1525HD je tedy produkt, který je slabší ve své primární funkci chladicí podložky, ale zato nabízí funkce navíc, které opravdu fungují.


Funkčnost - USB hub, sklon, HDD dok
Hlučné a nepříliš výkonné chlazení
Ikona Odkaz na databázi
Provedení nohou a roštů ventilátorů
Cena v době testování: cca 650 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Chieftec CPD-1525HD poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení podložky CPD-1525HD děkujeme společnosti Chieftec




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Cooling pad CPD-1525HD for notebooks by Chieftec can be thought of as a multifunctional product, because cooling is definitely not its sole purpose. However, from my point of view, cooling is in this case also the least successful aspect. The pad is made especially of plastics and its top part is one large perforated metal sheet. One could also say that a company like Chieftec should be able to create a better built product, by which I mean the waggling stands and fan grills that actually occupy too much space.

That is maybe why the cooling is not so powerful and when we consider also the strong noise and growling bearings, personally, I think that it is no good. On the other hand, CPD-1525HD has also its brighter side, such as the useful docking station for 2.5" SATA HDD or SSD and also the hub with three USB 2.0 ports. And all of this managed to power just one USB port, even though it was likely to be overloaded and we should rather use both connectors of the supplied USB cable.

Chieftec CPD-1525HD is a product that somewhat fails to meet my expectations with respect to its primary purpose, but it offers other functions that work very well.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama