reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CTP–400–12G: příchod Archanděla

2.10.2008, Jan Černý, recenze
Chieftec CTP–400–12G: příchod Archanděla
Původem Channel Well, hlučností Nexus, spotřebou ekolog a prodávaje se za cenu hodnou samotného Harpagona. O kom je řeč? V prodejnosti nejlevnějších napájecích zdrojů kraluje EuroCase a Fortron. Rozvířit tyto klidné vody přichází Zelený Anděl.

Kvalita zpracování


Jak bylo zmíněno na začátku, jde o rebrand výrobce s rozporuplnou pověstí. Na jednu stranu vyrábí velké množství zdrojů, ovšem s velkým rozptylem kvality. Zde se však není čeho obávat. Již první pohled po demontáži nám říká, že jde o dobře odvedenou práci. Kolem všech součástek je dostatek prostoru na přirozenou cirkulaci vzduchu. To je důležité, aby nedocházelo k lokálnímu přehřívání.
  • UL Number na štítku zdroje: E223935 (Chieftec Industrial CO LTD)
  • UL Number na plošném spoji: není uvedeno (pouze nápis CWT)
  • UL Number na transformátoru: E216944 (Channel Well Technology CO LTD)


Chieftec Green Angel CTP–400–12G: sejmutí krytu


Chieftec Green Angel CTP–400–12G: vnitřní strana


Chieftec Green Angel CTP–400–12G: pohled shora
- klikněte pro zvětšení -

Kvalita pájení nepatří k nejlepším, je vidět, že některá místa byla letována ručně bez dostatečného předehřevu. Týká se to vodičů (vpravo dole). Doufejme, že proud, který budou přenášet, nebude tak vysoký, aby docházelo k zahřívání přechodovým odporem a následnému vzniku studených spojů. Tento jev se týká snad všech výrobců a nevidíme jej jako výrazný problém. Pro zlepšení izolačních vlastností je pod plošným spojem plastová fólie.


Chieftec Green Angel CTP–400–12G: pohled na plošný spoj
- klikněte pro zvětšení -


Teploty, chlazení a subjektivní hlučnost


Uvnitř zdroje se nachází zelený 12cm ventilátor Yate Loon. Tento výrobce je známý například tím, že patří mezi OEM dodavatele Nexusu a také byly jeho ventilátory používány ve zdrojích Fortron. Ten má klasické rozměry a obsahuje kuličková ložiska. Otáčky jsou regulovány pomocí termistoru přišroubovaného k chladiči. Zbývající specifikace uvádíme v následující tabulce.

Yate Loon Electronics D12SM–12
rozměry
napájecí napětí
otáčky
průtok vzduchu
hlučnost
120 × 120 × 25
12 V
1650 RPM
70,5 CFM
33 dB


Dále jsme měřili ohřev vzduchu a pomocí infračerveného teploměru maximální teplotu součástek uvnitř. Nejvyšších hodnot dosahovaly schottkyho diody na výstupní části a transformátor. Aerodynamický hluk vzniká narážením proudu vzduchu do součástek uvnitř zdroje. To může působit rušivým dojmem při večerním sledování dramatických (a tichých) scén ve filmu.

Teplota uvnitř, ohřev vzduchu a subjektivní hlučnost
zátěž
114 W
212 W
257 W
394 W
teplota uvnitř
36,1 °C
40,7 °C
44,5 °C
48,2 °C
ohřev vzduchu
0,3 °C
0,2 °C
1,7 °C
neměřeno
subjektivní hlučnost
aerodyn.
hluk
aerodyn.
hluk
aerodyn.
hluk
hlučný


Yate Loon 12cm ventilátor D12SM–12


Kondenzátory


Ve zdroji převládají kondenzátory Samxon. Jde o poměrně mladého výrobce, který se agresivně prosazuje mezi tradiční a zavedené značky. Za úspěch lze považovat to, že jej zvolil Intel pro některé základní desky (včetně předprodukčních sérií). Pro velmi obecné srovnání lze říci, že je tím, co A–Data mezi výrobci pamětí. Pro sérii GF je udána minimální životnost 3000h při provozních teplotách 105 °C, při polovičních teplotách je životnost několikanásobně vyšší.

Na plošném spoji najdeme bohužel i několik méně kvalitních kusů OST a Jun Fu. Také je zde jeden kus Nippon Chemi–Con. Ty mají však na funkčnost minimální vliv.


Kondenzátor na vstupní části – Samxon, řada LP


Výstupní část – kondenzátory Samxon, řada GF; na chladiči je vidět termistor


reklama