reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec: externí HDD s USB 3.0 v kůži

27.7.2011, Jan Vítek, recenze
Chieftec: externí HDD s USB 3.0 v kůži
Dnes se podíváme na nový produkt od firmy Chieftec, přičemž to nebude počítačová skříň, ale kožená brašna fungující jako externí HDD box pro pevné disky. Lákadlem je také rozhraní USB 3.0, které slibuje vysokou propustnost.
Kapitoly článku:
  1. Chieftec: externí HDD s USB 3.0 v kůži
  2. Instalace, provoz a závěr
Jedná se tedy o produkt, který má zaujmout zákazníky hledající něco netradičního a popřípadě i elegantního. To tedy v případě, že vám imponují kožené doplňky a spíše než na opravdovou praktičnost s ohledem na samotný hardware myslíte na design. O tom všem je i Chieftec USB 3.0 HDD Enclosure prodávaný pod označením EEB-25LBS-U3. Dodávaný je v černo-modré krabici, kde je za plastovým okýnkem vidět samotný externí HDD box, jemuž tedy v tomto případě budeme raději říkat brašna.


Disková brašna EEB-25LBS-U3 od Chieftecu je tedy poměrně jednoduchý produkt, který může hostit 2,5" pevný disk či SSD s rozhraním Serial ATA a sám se k počítači připojuje pomocí rozhraní USB 3.0. To je pochopitelně zpětně kompatibilní s předchozími verzemi USB 2.0 či 1.1.



Nyní se podívejme na její specifikace:

Model
Chieftec USB 3.0 HDD Enclosure
(EEB-25LBS-U3)
Materiál, zbarvení
vyztužená kůže, kov
Rozměry
133 x 93 x 28 mm
Hmotnost
130 g (bez disku)
Rozhraní pro připojení brašny
USB 3.0 - 5 Gbps (posílené napájení)
Interní rozhraní pro HDD
SATA pro 2,5" HDD/SSD
Chlazení
žádné

Co se týče chlazení, pak zde asi situace nebude zrovna ideální, což je u disku uzavřeném v koženém obalu celkem očividné.


Zpracování brašny


Provedení je celkem jednoduché. Máme tu dva kusy černé kůže spojené zipem, které byly vyztuženy, aby byla zajištěna ochrana pro instalovaný pevný disk či SSD. Pomocí zipu můžeme obě části oddělit, aby byly spojeny pouze jednou, tou užší stranou, v níž najdeme také otvor pro konektor USB 3.0.



Konec zipu pak můžeme uzavřít pomocí přesahujícího kusu kůže s logem firmy Chieftec. Ten drží pomocí dvou magnetických poutek, která by mohla být trošku silnější a pomocí gumiček je v něm upevněn krátký kabel pro zapojení disku do rozhraní USB.



Ten je skutečně velmi krátký a těžko ohebný, takže je dobré, že nás Chieftec vybavil také delším 60cm kabelem. Ten má z hlavního konektoru určeného pro port USB 3.0 v počítači vyveden další USB konektor, jenž zapojíme v případě, že by energie z jednoho nestačila. V případě využití rozhraní USB 3.0 se ale nemusíme bát, že by jeden port na svou práci nestačil.
reklama