reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec GP-01B-OP: herní skříň s nádechem minulosti

27.2.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec GP-01B-OP: herní skříň s nádechem minulosti
Mezi herní skříně, jichž společnost Chieftec na rozdíl od jiných firem moc nevyrábí, se řadí také model GP-01B-OP. Ten nabízí zcela prosklenou bočnici, ovladač otáček ventilátorů a také zajímavý bundle s výkonným 1000W zdrojem.
Kapitoly článku:

Chieftec Navitas 1000 W


V této recenzi se také v krátkosti podíváme na dodaný napájecí zdroj, což je model GPM-1000C s výkonem 1000 W a účinností až 90 %, což jej řadí do skupiny 80 Plus Gold. Tento zdroj je částečně modulární, přičemž napevno má připájeny pouze dva kabely, a to hlavní 24pinový ATX svazek a pak dvakrát 8 pinů EPS.


- klikněte pro zvětšení -

Ostatní kabely můžeme připojit sami, a to na dva 8pinové konektory pro dodatečné napájení grafických karet a 4 zbylé konektory pro napájení SSD, disků, apod.


- klikněte pro zvětšení -

K tomu dostaneme v příslušenství potřebné kabely a v měkkém váčku se ukrývá síťový kabel pro připojení do zásuvky. Jak jsem si všiml, kabely dodávané k tomuto zdroji jsou pozoruhodně tuhé a těžce ohebné, což se také při instalaci komponent do skříně projevilo.


- klikněte pro zvětšení -

 

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 150 W, která dnes odpovídá vysoce výkonným kartám.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • SSD: OCZ ARC 100
  • Zdroj: Chieftec Navitas 1000 W (GPM-1000C)


- klikněte pro zvětšení -

Hloubka této skříně je skutečně velkorysá, však by se do ní vešly i dvě desky formátu ATX vedle sebe. Osobně bych však to však ochotně vyměnil za vyšší a širší skříň. Vyšší proto, aby základní deska nemusela být tak těsně u přepážky zdroje a širší proto, aby na opačné straně traye bylo více místa pro kabely.


- klikněte pro zvětšení -

Pro kabeláž tu máme jen cca 17 mm místa, což už je problém pro samotný 24pinový ATX svazek, který musíme pak pravou bočnicí doslova připlácnout. Zde situaci zvláště nepomáhají tuhé kabely zdroje Chieftec, se kterými se zvláště špatně operuje ve stísněném prostoru pro pevné disky, kde hrozí, že velké pnutí v ohnutých kabelech poškodí konektory, ať už jejich, nebo hůře ty na discích samotných. I zde je pak problém v úzkém prostoru mezi trayem či šachtami a pravou bočnicí, neboť pak hrozí, že při jejím zavírání zapáčíme ještě více a něco se ulomí. V každém případě doporučuji pracovat při zapojování kabeláže metodicky a pečlivě kabely upínat k připraveným okům. To znamená nejdříve najít cestu pro nezbytné kabely jako ATX a EPS, a to včetně dodatečných PCIe pro napájení grafik. Na závěr si nechte SSD, disky a mechaniky, kde často nebudete mít jinou možnost než je zapojit tak, jak to půjde. Jde především o větve ze zdroje čítající řadu konektorů, z nichž některé se nehodí pro všechny účely. Třeba pro zapojení SSD v této skříni potřebujete koncový konektor, protože průchozí k SSD připlácnutému k trayi prostě nezapojíte a složitější je to i při zapojování disků v dolních pozicích.


Chlazení skříně


Chladicí systém Chieftecu GP-01B preferuje 120mm ventilátory, s nimiž už skříň přišla, a to ve třech noname exemplářích. Jeden je umístěn vzadu a dva vepředu tak akorát v pozici pro chlazení disků a také pro nabírání vzduchu pro grafickou kartu. S touto konfigurací můžete dnes dobře uchladit i velice silné sestavy. Dodatečné ventilátorové pozice vidím spíše jako příležitost pro příznivce vodního chlazení, pro které je ostatně tato skříň dobře připravena. Jde nejen o prostor pro vrchní až 280mm a přední 240mm radiátor, ale také o velkorysý prostor vedle základní desky. Ten se dá využít třeba pro umístění expanzní nádoby a pumpy, pokud tyto vodnické komponenty vůbec potřebujete a nevyužíváte rovnou All-in-One řešení.

Dále tu máme centrální napájení až 6 ventilátorů, z nichž 3 jsou již zabrány základní výbavou. Regulátor funguje klasicky nastavením napětí a dokáže ventilátory zpomalit odhadem na cca 900 otáček.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Tato skříň přišla vybavena třemi 120mm ventilátory s vpředu a vzadu. Dalším ventilátorem jsme ji vybavovat nemuseli, neboť už základní výbava na sestavy běžných smrtelníků musí s přehledem stačit. Nastaveny byly přitom plné otáčky, při nichž se ventilátory odhadem točily na obvyklých 1200 RPM, což vzhledem ke způsobu jejich napájení nešlo změřit.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o 5 °C, což je dobrý výsledek, ovšem jinak tento ventilátor neměl na teploty jiných komponent žádný vliv. V našem případě nemělo valný smysl instalovat a zapojovat i vrchní ventilátory, které by narušovaly proudění vzduchu skrz skříň.

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:

Zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
41 °C
59 °C
GPU
52 °C
84 °C

Už pouze zadní ventilátor dokáže sestavu dobře uchladit, ale zapojení předního rozhodně má smysl, a to především pro grafickou kartu, která si polepšila o čtyři stupně. Pro efektivní chlazení skříně bude vhodné nechat zapojeny všechny tři, ale otáčky můžete klidně stáhnout na úroveň, která vám bude vyhovovat.

Zadní + 2x přední 120mm ventilátory
CPU
26 °C
47 °C
Chipset
39 °C
57 °C
GPU
51 °C
80 °C

reklama