reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec GX-01B: robustnost sama

14.5.2007, Jan Vítek, recenze
Chieftec GX-01B: robustnost sama
Produkty Chieftec jsou známé široké základně uživatelů, kteří si mohou vybrat z různých verzí a velikostí. Dnes se podíváme na GX-01B, nový middletower se zajímavým designem a zpracováním, které by měl být minimálně tak kvalitní, jak jsme u této značky zvyklí.
Do interiéru se z obou stran dostaneme velice snadno. Nejdříve se jen letmo podíváme na pravou stranu, jejíž bočnici přidržují pouze dva šroubky a po jejich uvolnění bočnice ochotně vypadne. Pokud se podíváme na obnaženou skříň z pravé strany, pak zde nenajdeme vůbec nic zajímavého ani použitelného. Tray pro základní desku tvoří jeden velký kus plechu táhnoucí se po celou hloubku skříně. Chieftec nám zde mohl připravit alespoň nějaké otvory v levé dolní části, jimiž by se mohly rafinovaně vést napájecí kabely od zdroje. Leč nic takového zde není, a tak ani nevidím důvod, proč skříň zprava vůbec otevírat. Snad by se dal prostor mezi trayem a bočnicí využít pro uskladnění přebytečných kabelů, ale pro ty je zde dostatečný prostor nad zdrojem.


- klikněte pro zvětšení -

Levá bočnice je vybavena mohutným uzamykatelným mechanismem, jenž je sám s to udržet ji na místě. Díky tomu je přístup do srdce vaší sestavy velmi snadný a rychlý; bočnici prostě otevřete jako dveře. Uvnitř nás uvítá starý známý design, na němž se, pokud si dobře vzpomínám, i po několika letech nezměnilo vůbec nic. Rozdíl jsem oproti starším Chieftec BX skříní našel jen v zadním 120mm ventilátoru, místo nějž staré verze používaly dvě pozice s plastovými rámečky pro 80mm ventilátory.


- klikněte pro zvětšení -

Pozice pro zdroj je vyvedena tak, aby se mohl snadno do skříně vměstnat zboku a opřel se o horní hrany vodorovných přepážek. Zdroj však můžete v případě potřeby instalovat i zezadu skříně pomocí odšroubovatelného rámečku. Již z tohoto pohledu je jasné, že zdroj bude mít kolem sebe více než dostatek místa, hlavně co se týče odstupu od základní desky.




Podíváme se na zadní stranu, kde dominantu tvoří zmíněný 120mm ventilátor. Při volbě jeho napájení výrobce naštěstí přemýšlel, a tak nám nabídl jak třípinový konektor na základní desku, tak i Peripheral Power konektor. Záslepek je standardní počet, tedy sedm a všechny je možné zajistit jedním pohybem pomocí tuhé kovové spony se zeleným plastovým úchopem. Na rozdíl od plastových zámků je tato spona schopna karty udržet opravdu pevně, a tak se nemusíte bát, že by vám při přepravě karty vypadly. Dále je zde součástí také jednoduchý EMI štít.



Přední část skříně s pozicemi pro disky a mechaniky zůstala věrna tradičnímu zpracování. Máme zde tedy čtyři pozice pro 5,25“ mechaniky či další zařízení. Ty jsou provedeny tak, aby byla instalace co nejrychlejší a nejsnazší. Kvůli tomu Chieftec do přepážky umístil řadu šroubků s hladkými a kulatými hlavičkami. Ty našroubujete do horních závitů v mechanice a jednoduše ji zepředu zasunete do šachty. Vyčnívající šroubky zajedou do drážek a onen zadní se na levé straně zacvakne do připravené kovové západky. Pro uvolnění ji stačí pouze nadzvednout a mechaniku vysunout. Zde ale existuje to nebezpečí, že nestandardní zařízení bez horních závitů jednoduše nepůjde pevně uchytit. Otvory pro šroubky zde bohužel nenajdeme.



Nijak se nezměnily ani šachty pro 3,5“ zařízení. Jsou zde celkem dvě a každá může pojmout až tři zařízení. Zcela horní pozice je pak rezervována pro externí 3,5“ zařízení, ale zcela vyhrazena k tomu není. Šachty se dají uvolnit jednoduchým přesunutím horní lesklé kovové packy směrem doleva. Dolní šachta je pak vybavena plastovým úchytem na 80mm ventilátor. Zde si ale musíte pořádně rozmyslet, zda budete chtít ventilátor přímo v šachtě využít. Ten totiž z šachty ne delší než samotný disk ukousne nezanedbatelný díl. Tím se nainstalovaný disk musí ponechat vysunutý, takže již začne zasahovat do prostoru základní desky (viz následující strana). Ve výsledku tedy může pevný disk v dolních dvou pozicích zabránit instalaci delší grafické karty, nebo může vadit napájecímu ATX konektoru, atp.



Pokud tedy budou vaše disky i bez ventilátoru chlazeny dostatečně, nemá smysl si takto znepříjemňovat správu počítače. Je si třeba také uvědomit, že pro vyjmutí celé šachty z jejího uložení je třeba ji ještě daleko více posunout k základní desce, kde se do cesty postaví všemožné karty či kabely a to už dokáže rozladit. Chieftec by měl tedy zapřemýšlet nad tímto letitým designem a u aktuálních typů skříní jej už nepoužívat. Zvlášť, když už některé jeho skříně využívají jiný a lepší způsob s průchodem vzduchu skrz bočnice.

Zcela dole pod šachtami se nachází ještě poslední pozice pro 80mm ventilátor, v jejímž plastovém rámečku Chieftec použil čtyřmi modrými diodami podsvícený model se stejným napájením jako zadní 120mm. Jeho světlo v noci prosvítá přes přední kovovou mřížku.




Součástí interiéru je i kabeláž vedoucí od předních I/O portů, tlačítek a diod. Nalezneme zde konektory pro tlačítka Reset a Power, světelné diody Power a HDD a také jeden pro PC Speaker. Od předních portů vedou zbytečně dlouhé kabely, jejichž délka by mohla být bez problému dvoutřetinová. Zakončeny jsou standardními konektory a odlišují se popisky i barevně – černý USB, modrý FireWire a žlutý audio.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec se před příslušenstvím podíváme na obnažený přední panel, kde toho moc zajímavého není, snad až na způsob přichycení konektorů předních portů a především černý pěnový prachový filtr. Ten vypadá opravdu účinně, avšak nebude všemocný, zvláště když jsou zde i boční otvory bez filtrů. Na druhou stranu, ty si můžete jednoduše utěsnit.




Příslušenství


Do příslušenství můžeme počítat především dva ventilátory - jeden 120mm zadní a jeden 80mm přední, modře podsvícený. Výrobce se však bohužel nijak nezmiňuje o jejich specifikacích, pouze udává, že jsou tiché. Základní deska u 120mm naměřila 1200 RPM a u 80mm 1500 RPM. To je tak akorát na rozumně tichý ventilátor, avšak osobně mám raději 120mm ventilátory s otáčkami pod 1000 RPM. Díky připojení na základní desku však můžete využít softwarové regulace, nebo můžete využít některý z prodávaných regulátorů otáček.



Oba ventilátory jsou napájeny přes 3pinový nebo Peripheral Power konektor, což dává uživateli možnost výběru. Jejich zpracování je celkem dobré. Zvlášť 120mm verze svým tvarem velmi připomíná Nexus RealSilent a i když je označen jako Chieftec, pak jeho modelové značení D12SL-12 jasně ukazuje na společnost Nexus (nebo také YATE LOON), jejíž RealSilent nesou stejný název.

Pokud vás zajímá, jaký průtok vzduchu vám tento ventilátor zajistí, můžete se podívat do výsledků recenze deseti 120mm ventilátorů, mezi nimiž byl i Nexus D12SL-12. Ten sice dosahuje menších otáček, avšak jeho výsledky i při nižších RPM mluví za vše. Umístil se velice dobře mezi modely jako Thermaltake Silent Cat A2329 či Scythe S-FLEX SFF21F. Výsledky jsem si i přesto ověřil novým měřením, ve kterém se Chieftec utkal s referenčním ventilátorem Papst 4412 F/2GL. Výsledky, či spíše rozdíly v objemu protlačeného vzduchu však byly téměř identické. Ještě připomenu, že k tomuto případu jsou relevantní výsledky z tahání vzduchu.



Stejný případ je 80mm ventilátor Chieftec D80SL-12, podle jehož označení Google zobrazí jako podobné modely od společnosti YATE LOON. Podobný ventilátor jsme však ještě v zde neměli, a tak sem připojuji graf, kde se v tahání či nasávání vzduchu (což je také jeho práce v této skříni) utkal s ventilátory Papst 8412 N/2GM a Noctua NF-S8. Jeho výkon byl podobný právě ventilátoru Noctua.



Ostatní příslušenství se skrývá v malé krabičce, avšak zde nečekejme nic úžasného. Jde pouze o jednostránkový a naprosto základně pojatý manuál v anglickém a německém jazyce a igelitový sáček s PC klíči a dostatečnou sadou šroubků a distančních sloupků. Nic víc, nic míň.





reklama