reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec GX-01B: robustnost sama

14.5.2007, Jan Vítek, recenze
Chieftec GX-01B: robustnost sama
Produkty Chieftec jsou známé široké základně uživatelů, kteří si mohou vybrat z různých verzí a velikostí. Dnes se podíváme na GX-01B, nový middletower se zajímavým designem a zpracováním, které by měl být minimálně tak kvalitní, jak jsme u této značky zvyklí.
Kapitoly článku:

Instalace


Do útrob Chieftecu GX-01B jsem nasoukal naši obvyklou sestavu v následujícím složení:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


- klikněte pro zvětšení -

Instalace proběhla bez problémů. Již od výroby jsou zde připraveny čtyři distanční sloupky, takže pro full ATX desku musíte ještě pět dalších umístit. Zdroj má kolem sebe, jak jsem již řekl, dostatek místa, takže nemusíte s přebytečnými kabely příliš bojovat. Jediný opravdový problém je s pevnými disky. Skříň svým tvarem připomíná původní model 3D Aurora od Gigabyte. Ten se v poslední době dočkal vylepšení v podobě 3D Aurora 570, jejíž novou vlastností byla i zvětšená hloubka a tím i více prostoru pro základní desku a větší odstup od šachet pro pevné disky. Tuto úpravu by snesly i skříně Chieftec, kde si mohou pevné disky se základní deskou a jejími kartami opravdu vadit.



Poté je zde ještě možnost, že kvůli způsobu uchycení 5,25“ zařízení nebude některé možno solidně uchytit. To samozřejmě neplatí pro mechaniky, ale třeba pro integrovaná vodní chlazení nebo monitorovací panely. Toto je třeba si při koupi skříně uvědomit a zvážit, zda se jedná o opravdový problém, či nikoliv.




Teplotní testy


Možnosti chlazení zde jasně ukazují na celkem čtyři testovací konfigurace. V prvním případě jde o výchozí konfiguraci, kde je zapnutý přední i zadní ventilátor. Druhá možnost ukáže, jak se teploty změní poté, co přední ventilátor vypneme. A za třetí a za čtvrté zde jsou dvě pozice v bočnici. Z fotografie, kde se prolíná bočnice a nainstalovaná sestava, můžete však vidět, že pozice ventilátorů jsou poněkud mimo chladič CPU i grafickou kartu. Proto zvláště od horní 92mm pozice toho příliš neočekávám, ale však uvidíme. Okolní teplota se při testování držela na 22°C.



Nakonec ještě jednu poznámku. Pro účely měření teploty pevného disku jsem přední 80mm ventilátor přesunul k němu do šachty. Avšak pro ovlivnění teploty grafické karty je lepší jeho zcela spodní pozice, kam jsem ho v tomto případě také umístil.


Přední 80mm + zadní 120mm
CPU
31°C
46,5°C
Chipset
34°C
48°C
GPU
56°C
81°C
HDD
N/A
29°C

V této skříni se velmi dobře chladí především procesor, což může mít za příčinu to, že je kolem něj dostatek místa a dva zadní 120mm ventilátory (druhý ve zdroji) nejsou na sebe příliš natěsnány. Ostatní komponenty se již chladí standardně, tedy dobře, jak bychom to také očekávali.


Zadní 120mm
CPU
31°C
46,5°C
Chipset
35°C
49°C
GPU
56°C
82°C
HDD
N/A
34°C

Pokud vypneme přední 80mm ventilátor, pak je zde naprosto evidentní, že jeho výkonu využívá v podstatě pouze pevný disk a minimálně čipová sada. To je logické, protože bez předního ventilátoru nebude vzduch proudit cestou nejnižšího odporu, a tedy nepohrdne bočními 92mm pozicemi. Právě proto jsem neodolal a ještě vyzkoušel, co se stane, když tyto pozice utěsním. Odpovědí na izolepou zalepené bočnice byl markantní vzrůst teplot o 4-5°C na CPU a o 2-3°C u čipové sady a GPU. Pevný disk naopak dokázal využít zvýšeného proudění vzduchu kolem jeho šachty a jeho teplota se snížila o 2°C. Zde je tedy jasné, jak velký odpor klade vzduchu přední prachový filtr.


Přední 80mm + zadní 120mm + horní 92mm
CPU
31°C
46°C
Chipset
35°C
49°C
GPU
56°C
82°C
HDD
N/A
29°C

Podle očekávání horní pozice s teplotami téměř nehnula, a proto bych její využití v tomto případě viděl tak leda pro chlazení paměťových modulů. K tomu by se navíc musel využít nějaký tunel, aby se vzduch usměrnil.


Přední 80mm + zadní 120mm + horní 92mm
CPU
30,5°C
45,5°C
Chipset
34°C
47°C
GPU
56°C
81°C
HDD
N/A
29°C

Spodní 92mm pozice je již umístěna lépe, i když v našem případě, kdy je nainstalována kratší grafická karta a základní deska má navíc na první pozici slot PCI Express x4 a ne grafický x16, stále nejde o ideální místo. Přesto tento ventilátor dokázal alespoň nějak pohnout s teplotami komponent.


reklama