reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem

16.9.2014, Jan Vítek, recenze
Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem
Z Německa k nám dorazila počítačová skříň Chieftec IX-030B-90W, která je určena pro malé sestavy. Těm nabídne vlastní 90W DC zdroj, který spolupracuje s příslušným adaptérem, díky čemuž je sama o sobě bezhlučná.
Kapitoly článku:
Chieftec je dlouhá léta známou a oblíbenou společností, která vyrábí především počítačové skříně a také napájecí zdroje. Známe ji spíše jako konzervativního výrobce, který svou produkci moc nemění a stále vyrábí skříně, jež vypadají jako modely dostupné již před cca deseti lety. My se ale dnes podíváme na něco zcela jiného, a sice miniaturní počítačovou skříň, která je určena pro základní desky formátu Mini ITX. Speciální je na ní to, že přichází společně s DC zdrojem, který má vstupní napětí 12 V a to mění na všechna ostatní napětí potřebná pro provoz základní desky a příslušných komponent. Takový zdroj je tedy velmi malý, což se projevilo na celkových rozměrech celé skříně, ovšem z toho vyplývají i následná omezení.



Skříň Chieftec IX-030B-90W k nám dorazila společně s volitelným příslušenstvím v podobě nástavby MK-35DV, která je určena pro rozšíření prostoru ve skříni, abychom mohli do ní nainstalovat tenkou optickou mechaniku a dvě 2,5" zařízení, nebo jedno 2,5" plus 3,5" zařízení.





Testovaná skříň patří mezi levnější modely, a tak není divu, že došla v jednoduché krabici s černým potiskem. Samotnou skříň uvnitř dobře chrání tlusté polystyrenové bloky a igelitový vak navrch.


Model
Chieftec IX-030B-90W
Rozměry
220 x 197 x 63 mm
Hmotnost
1,5 kg bez zdroje
Materiál
0,6mm SECC, plast
Kompatibilita
Mini ITX
Šachty
2x 2,5"
1x tenká 5,25" + 2x 2,5", nebo 1x 3,5" a 2,5" (s volitelným kitem MK-35DV)
Přední I/O panel
vypínač, 2x LED kontrolka
Sloty
-
Chlazení
2x 50 mm ventilátor (volitelné)
Verze
pouze černá


Chieftec IX-030B-90W je tedy malinká skříň, jejíž půdorys jen málo překračuje rozměry základní desky Mini ITX (170 x 170 mm). Vedle ní se dovnitř má vejít už jen deska s DC zdrojem a jinak tu bude vše ostatní uloženo nad deskou samotnou, ať už jde o SSD, pevný disk nebo optickou mechaniku. Je tedy jasné, že se do této skříně nevejde moc komponent a bez volitelného kitu MK-35DV můžeme zapomenout i na optickou mechaniku. Každopádně ale nepůjde využít případný rozšiřující slot pro karty PCI nebo PCI Express, a to ani karty s poloviční výškou.

Dalším omezení tu je pro procesorový chladič. V našem případě bylo nad procesorem pouze 38 mm prostoru, jenomž část tohoto prostoru si zabere adaptér pro pevné disky/SSD, takže je zřejmé, že tu nezbyde dost prostoru pro žádný socketový procesorový chladič. Na trhu je ale dostatek malých základních desek, které jsou vybaveny slušně výkonnými integrovanými procesory, přičemž ty často mívají pasivní chlazení. Můžeme si tak velmi snadno a celkem i levně vytvořit počítač, který nebude tvořit žádný nebo téměř žádný hluk. To už záleží na tom, jestli použijeme pevný disk nebo SSD.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena jako základ velmi malé sestavy založené na desce Mini ITX, která však nemůže mít výkonný procesor a ani rozšiřující kartu (PCI či PCI Express).
  • Bezhlučný provoz zdroje
  • Malé rozměry


Zpracování skříně


Firma Chieftec nikdy nepatřila mezi designově odvážné výrobce a držela se spíše svého kopyta, nicméně tato skříň je zbrusu nová, a tak bylo třeba vymyslet něco zcela jiného. Chieftec IX-030B-90W byl také vyroben s ohledem na prostorovou úspornost, takže design tomu odpovídá. Na první pohled máme před sebou prostou černou krabici, jejíž stěny jsou proděravěny, a to ze všech čtyř stran, pokud tedy nepočítáme přední a zadní panel. Přední panel je velmi nenápadný a má v sobě zasazen kovový, nejspíš hliníkový plíšek s broušeným povrchem a černým eloxováním. Ten na sobě nese jen logo výrobce a pak černý spínač obehnaný modrou linkou, kterou bude prosvítat modrá LED a ve spodní části i červená značící práci pevného disku či SSD.




- klikněte pro zvětšení -

V zadní části máme především vykouslý prostor pro zadní porty základní desky a už z tohoto je vidět, kolik prostoru asi tak uvnitř máme. Ano, velmi málo. Všimnout si můžete ještě dvou postranních otvorů, do nichž patří přišroubovat kulatý konektor pro připojení externího adaptéru. Můžeme si tak vybrat, na kterou stranu půjde.




- klikněte pro zvětšení -

Dovnitř se dostaneme jako u jiných skříní odšroubováním vrchního a spodního panelu a jejich vysunutím dozadu. Spodní panel ani není třeba dávat pryč, protože vše lze pohodlně nainstalovat i s ním na místě. V horní části narazíme na přišroubovanou černou přepážku, která má v sobě pozice, či lépe řečeno montážní otvory pro dvě SSD nebo jeden HDD. Výrobce ještě uvádí, že tu jsou pozice pro dva 50mm ventilátory. Pro ně je místo leda tak vpravo, ale pak bychom museli hodně přemýšlet, kudy povedeme kabely.




- klikněte pro zvětšení -

Pohled ze spodní strany odhalí, že zde tray pro základní desku v podstatě neexistuje. Jsou tu pouze výběžky s distančními sloupky pro její připevnění, ale to nám bude stačit. Je také vidět, že skříň zcela rozmontovat nejde, neboť boční panely jsou k vnitřní konstrukci přinýtovány.




- klikněte pro zvětšení -

Nyní už se zaměříme na základní desku Gigabyte E2100N, kterou budeme do naší skříně montovat.
reklama