reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Scorpion: sklo middletoweru ukrývá displej

22.8.2018, Jan Vítek, recenze
Chieftec Scorpion: sklo middletoweru ukrývá displej
Chieftec vyslal na trh skříň Scorpion, dle jejíhož názvu nemůže být pochyb o tom, že jde o herní model. Zaujmout nás má jednak cenou a pak také bočním panelem z temperovaného skla nebo i funkčním displejem schovaným pod svým čelem.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 150 W, které dnes odpovídá vysoce výkonným kartám.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax LEPA 1000W
Instalace komponent do takovéto skříně dá zabrat a především s ohledem na kabely a úložná zařízení. Z fotografie také můžete jasně vidět, že kolem desky opravdu není místo nazbyt, a to především dole a nahoře. Náš procesorový chladič Noctua NH-U12P také téměř sahal k levé bočnici a být jen o trošku vyšší, už bychom ji těžko uzavřeli, takže zvláště na to je třeba brát ohled při výběru komponent (viz specifikace). 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Místo nazbyt také není mezi trayem a pravou bočnicí. Svůj prostor zaberou už přítomné kabely a další kabeláž od zdroje, pokud je bude na nevhodných místech křížit, může uzavření skříně znemožnit. No a do toho tu máme případná úložná zařízení, která také vyžadují svá data a energii a konektory zvláště v případě 2,5" zařízení budou napojovány v místech, kde to není úplně vhodné. To vše by mohlo být daleko snazší, kdyby byla skříň o centimetr širší a ten se využil právě pro zvětšení prostoru v této oblasti. 
 
- klikněte pro zvětšení -

A co displej? Jak už bylo řečeno, z něj vychází jedno teplotní čidlo a dva třípinové konektory pro napájení ventilátorů. O funkčnosti tohoto displeje se dočteme v manuálu, který je však psaný pouze anglicky a ještě k tomu špatně, ale dá se pochopit. Chieftec má ale připravenou i elektronickou verzi tohoto manuálu, jejíž jazyk už je daleko lepší. 
 
 
Celý systém funguje prostě tak, že se sleduje prahová hodnota z teplotního čidla, kterou si můžeme zvolit (výchozí je 38 °C). Pokud ji systém překročí, k jednomu ventilátoru na plné otáčky se přidá další rovněž na plné otáčky. O řízení otáček jako takové tu tedy nejde.
 
Vedle toho umí zařízení s displejem sledovat počet startů a celkový uptime, nastavit alarm a také hodiny. 
 
 

Chlazení skříně


Chladicí systém této skříně ve výchozím stavu spoléhá na tři přední 120mm ventilátory, ale spíše než o to, že by se Chieftec snažil sázet na vhánění čerstvého vzduchu spíše než na jeho vyfukování ven, jde o to, že přední ventilátory mají zaujmout právě světlem svých diod. 
 
Jeden z nich tak můžeme přesunout na pozici zadního ventilátoru, ostatně tři takové ventilátory jsou přední panel s jeho bočními průduchy až moc. Dva 120mm ventilátory můžeme také nainstalovat do vrchní části skříně, pokud o to bude zájem, ale určitě ještě před umístěním základní desky. 
 
Lepší bude ostatně v takovéto skříni spíše vzduch vyhánět ven než vhánět dovnitř. Ta má totiž všude možně průduchy, a to na každé straně krom pravého panelu. Čili ano, má je i vlevo, protože skleněná bočnice nedoléhá těsně a po celém jejím obvodu může dovnitř také vnikat čerstvý vzduch. Na dokonalé utěsnění interiéru od prachu nebo to, že bude skříň výrazně tlumit hluk nainstalovaných komponent, tak můžeme zapomenout. 
 

Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 23 °C. Tato skříň má celkově více než dost ventilátorových pozic, přičemž na výchozí sestavu by stačil i jen zadní 140mm ventilátor vysávající teplý vzduch, takže se dvěma předními 200mm kousky už to může být pouze a jen lepší. 

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než před nimi zapnout velký 200mm ventilátor. Tento ventilátor v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o cca 4 °C. Ostatně je logické, že disk utopený v tunelu se bude topit ve vlastním teplu, které nemá co odvětrávat, takže čerstvý vzduch od předního ventilátoru mu pomůže. 
 
Výchozí konfigurace skříně má vepředu tři ventilátory a vzadu žádný, což jsem se rozhodl upravit a jeden z nich umístit klasicky dozadu. Pokud byl pouze ten v provozu, teploty byly následující.   

Zadní 120mm ventilátor
CPU
28 °C
51 °C
Chipset
41 °C
59 °C
GPU
52 °C
84 °C
 
Přední ventilátory dokáží do skříně dostat více vzduchu, což se projevilo na teplotách všech tří hlavních komponent. Výrazně ale také stoupla hlučnost skříně, která je ostatně děravá všude až na pravou bočnici, takže hluk může unikat všemi směry. 

Zadní + 2 přední 120mm ventilátory
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
40 °C
57 °C
GPU
50 °C
82 °C
 

reklama