reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec WH-01B pro vaše servery

21.5.2007, Jan Vítek, recenze
Chieftec WH-01B pro vaše servery
Společnost Chieftec má v nabídce pěknou řádku skříní. Mezi ně patří i serverové verze, které kladou důraz především na prostorný tray základní desky a možnosti instalace mnoha pevných disků a mechanik. Jednu takovou zde máme a zblízka se na ni podíváme.
Kapitoly článku:
Dovnitř se tedy dostaneme velice snadno. Chieftec přišel s levou bočnicí opatřenou šroubky se širokými hlavičkami, takže ty stačí odšroubovat, zatáhnout za kliku zámku a jsme uvnitř. Jak je u tohoto výrobce zvykem, bočnice se nevysunují, ale odklápějí. Zjeví se velice jednoduše vypadající interiér a ten je narušen pouze visícími kabely a ventilátorem.


- klikněte pro zvětšení -

Ventilátor je však již od pohledu podezřele vysoký – jde totiž o model s rozměry 120 x 120 x 38 mm oproti klasickým s výškou 25 mm. Díky tomu má i odlišně zpracované lopatky, které využívají jeho rozměrů a měl by dosahovat i vyššího průtoku vzduchu při stejných otáčkách jako 25mm. Chieftec na krabici píše, že je ‘ultra silent’, jenže ventilátor s takovými rozměry, udávanými 1650 RPM a před ostrou mřížkou tichý být rozhodně nemůže, natož ultratichý. Oficiální specifikace hovoří o 28 dBA a průtoku 55 CFM. Pro porovnání, Papst u svého 120 x 120 x 25mm ventilátoru 4412 F/2GL, který se s tímto utká ve srovnání průtoku vzduchu, udává při 1600 RPM a 26 dBA hodnotu 55,4 CFM. Srovnání bude tedy velice zajímavé. Ventilátor se dále napájí pomocí Peripheral Power konektoru nebo třípinového na základní desku. Můžeme tedy u něj snadno sledovat otáčky a regulovat je. Nebo je možné jej zapojit rovnou na 5 V, při nichž už je tichý a bezpečně se rozběhne.



Zbytek zadního panelu již důvěrně známe. Je zde široce používaná tuhá kovová spona a ta je schopna pevně zajistit všechny karty najednou. Povšimněte si i kovové výztuže v rohu skříně a plíšků na straně daných tak, aby bočnice nedrnčela.



Pohled do přední částu skříně odhalí jednoduchost a účelnost. Téměř veškeré šachty (až na externí 3,5“) fungují primárně jako 5,25“ šachty, ale jsou vybaveny přišroubovanými redukcemi pro pevné disky. Ty na sebe nebudou namačkány, jako by byly v jedné klasické šachtě a okolo nich je dost volného prostoru pro proudění vzduchu. Každou redukci můžete vyndat a to buď směrem do skříně, kde však může leccos vadit. Občas tedy může přijít vhod, že redukce s pevným diskem půjde vyjmout i přes záslepky předního panelu. Ten sám o sobě nedrží v plechu jen přes nějaké plastové packy, nýbrž přes šest šroubků.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Pro jeho sejmutí tedy musíme nejdříve otevřít dvířka a vyšroubovat šroubky. Pak již sám ochotně odpadne a ukáže čelo skříně. Tam jsou zajímavé především konektory vedoucí k předním I/O portů. Je potěšitelné, že tuhé a dlouhé kabely lze tady jednoduše odpojit, abyste vám nevyužité ve skříni nepřekážely. Zcela nalevo si všimněte i PC speakeru vyvedeného na kabelu. To nevím, proč jej výrobce vyváděl až sem, když by jeho otravné pípání bylo jasně slyšet i od základní desky.


- klikněte pro zvětšení -

Nezapomeneme se mrknout ani na otevřenou skříň zprava, kde je zajímavá především dvojpozice pro 92mm ventilátory. Ta se skládá z jednoho kusu fialového plastu zajištěného jedním šroubkem. Sama o sobě však velmi dobře drží pomocí čtyřech pacek, které musíte pro její vyjmutí nejdříve stlačit k sobě.



Jak však můžete vidět, chlazení pevných disků oproti očekávání tyto ventilátory jen těžko pomohou, protože za nimi je téměř jednolitá stěna. Přece jen ale nějaký vzduch přes vyražené otvory v šachtě projít musí, ale jeho podstatná část se stočí doprava a bude pokračovat dále do skříně. Zde se tak jedná spíše o pozice ventilátorů starajících se o vhánění čerstvého vzduchu dovnitř. Otázkou je, zda je přítomnost těchto ventilátorů užitečná, protože jsou v těchto pozicích poměrně udušeny. Možná by bylo lepší, kdyby pozice naproti nim výrobce vyhradil přímo pro pevné disky a otočil je o 90°, aby mohl vzduch snadno mezi ně proudit. Pak by se sem pevných disků na stejný prostor vešlo i více než v tomto případě a jejich chlazení by bylo víceméně nezávislé na ostatních komponentách.


Příslušenství


Mezi příslušenství můžeme počítat i kabeláž a s tou také začneme. Jednak to jsou kabely z předních ovládacích prvků a LED – Power Switch, HDD LED, Reset Swith, Power LED a PC Speaker. Kabely pro audio, FireWire a USB jsou barevně odděleny, ale jejich konektory budou sedět pouze na jeden ty konektoru, což vadí především u audia, kde by bylo nepší, kdyby byl každý pin vyveden zvlášť. Leč Chieftec používá stejné kabely již léta a zatím je asi nehodlá měnit. Možná by tato firma již mohla přehodnotit svůj přístup k návrhu skříní a uvést některé změny.




A nakonec z malé krabičky z lepenky vytáhneme malý sáček s různými šroubky, distančními sloupky a klíčky levé bočnice. Šroubky zde Chieftec evidentně nešetřil, takže by měly stačit.




Test ventilátoru


Ventilátor jsem podroubil zkoušce průtoku vzduchu, kde se postavil vítězi testu deseti 120mm ventilátorů – Papst 4412 F/2GL. Rychlost proudícího vzduchu z komory, do níž ventilátory vháněly vzduch, sledoval anemometr. Činil jsem tak v otáčkách od 700 do 1500 RPM a samozřejmě jsem zkoušel, jak jsou ventilátory schopny vzduch nasávat a tlačit. Axiální ventilátory jsou obecně lepší v tlačení vzduchu, což se potvrdilo i zde, kdy byl výkon v tomto ohledu cca o 10 % lepší. Relevantní je však vzhledem k poloze ventilátoru jeho schopnost vzduch nasávat a to hlavně přes odpor. Ten byl simulovaný komorou, kdy nasávací otvor měl průměr 5 cm (nepočítaje přítomnost sondy).




Ještě připomenu, že souboj to není rovný, protože ventilátor Chieftec má výšku 38 mm, zatímco Papst pouze 25 mm a tím i nižší lopatky. Uvidíme tedy, jak je testovaný ventilátor dokáže využít ve svůj prospěch.



Ve schopnosti vzduch tlačit, tedy překonávat odpor za lopatkami, jsou na tom ventilátory Chieftec D12MB a Papst 4412 F/2GL velmi podobně. Tento graf však neukazuje schopnosti ventilátoru v této skříni, protože ten je v poloze, kdy vzduch nasává přes odpor, který mu klade samotná skříň. Pojďme tedy na následující graf (vodorovná osa - RPM (Revolutions Per Minute), svislá osa - rychlost vzduchu v FPM (Feet Per Minute)



Zde se již výkon zvláště při vyšších otáčkách trošku rozchází a Papst je na tom lépe i přesto, že Chieftec má výhodu ve velikosti. Přeci jen je to ale od Chieftecu dobrý výkon.


reklama