reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec WH-01B pro vaše servery

21.5.2007, Jan Vítek, recenze
Chieftec WH-01B pro vaše servery
Společnost Chieftec má v nabídce pěknou řádku skříní. Mezi ně patří i serverové verze, které kladou důraz především na prostorný tray základní desky a možnosti instalace mnoha pevných disků a mechanik. Jednu takovou zde máme a zblízka se na ni podíváme.
Skříň Chieftec WH-01B je tedy téměř po všech stránkách velmi dobrý model a vedle svého určení jako serverová ulita dokáže leccos nabídnout i jako skříň pro normální desktopovou sestavu. Zvláště se může hodit jako výchozí bod pro různé úpravy, protože je to jednak velmi pevná a také velmi jednoduše zpracovaná skříň. To však v žádném případě neznamená, že jde o nedodělek, pouze chci říci, že má další potenciál na to, aby si ji jen trošku schopný uživatel snadno přetvořil k obrazu svému.





Zamlouvala se mi také široká konfigurovatelnost přední části, kde můžete jakoukoliv z osmi 5,25 šachet použít i jako pozici pro pevný disk. Pro to můžete využít dodávané redukce, nebo, pokud si chcete stvořit velmi tiché PC, můžete dokoupit některý ze ztišujících boxů pro 3,5" pevné disky (Scythe Quiet Drive, Silentmaxx HD Silencer, Xilence HD-Cooler a další). K tomuto účelu vám jistě napomůže i použitý materiál (1mm SECC) a celková hmotnost skříně, což je základ pro tichý počítač, jehož části nerezonují.




Ocenění TREFA získává skříň Chieftec WH-01B-B-OP za kvalitní zpracování,
konfigurovatelnost a potenciál k případným dalším úpravám. Logo ocenění je ke stažení zde.


V dnešní době také může působit skříň bez mechanismů pro rychlé upnutí mechanik a disků zastarale, avšak osobně toto spíše kvituju. Raději si ručně dotáhnu šroubky, než abych se rozčiloval nad tím, že mechanika, která se šachty z jedné stray jen letmo dotýká, drnčí s celou skříní. Navíc otvory pro šroubky jsou zárukou toho, že do šachet budou pasovat i nestandardní zařízení.





Za jedinou nevýhodu považuji poněkud divoce zpracované přední pozice pro dva 92mm ventilátory. Ty se logicky neměly dopředu kam vejít, protože celý přední panel je zabrán pozicemi pro mechaniky, popřípadě I/O prvky. Myslím si ale, že když už výrobce tyto ventilátory použil, tak měl o 90° obrátit dolní šachty a vzduch vést skrz skříň. Tím by bylo chlazení disků nezávislé na ostatních komponentách a zadní ventilátor by se o ně postaral. Ale to bychom se připravili o některé externí 5,25" pozice. Za nesporné kvality, konfigurovatelnost a potenciál skříně jsem se jí rozhodl udělit ocenění TREFA.


Robustní a pevná skříň
Zdlouhavější instalace pevných disků
Dostatek prostoru kolem základní desky a disků
Podivně zpracované pozice předních ventilátorů
Konfigurovatelnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2150 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Chieftec WH-01 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Chieftec WH-01B-B-OP děkujeme firmě Chieftec




Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA
zabývající se výrobou měřicích přístrojů.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama