reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftronic G1: herní novinka se slušnou výbavou

6.5.2019, Jan Vítek, recenze
Chieftronic G1: herní novinka se slušnou výbavou
Společnost Chieftec si v tomto roce zřídila novou značku Chieftronic, pod níž bude prodávat herní hardware. Pro začátek do této nabídky zařadila pouze jeden zdroj a také jednu skříň, a to dnes testovaný Chieftronic G1.
Kapitoly článku:
  1. Chieftronic G1: herní novinka se slušnou výbavou
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
G1 je tak první skříň prodávaná pod značkou Chieftronic, o níž ale můžeme dále prostě uvažovat jako o Chieftecu, stejně jako je Aorus firmou Gigabyte a podobně. Můžeme si být ale jistí tím, že pokud Chieftec něco připraví pod značkou Chieftronic, půjde o kus hardwaru pro herní sestavy, jak ukazuje právě i G1 se svým bočním sklem a RGB podsvícením. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Jaké hlavní taháky nám má skříň G1 vůbec nabídnout? V podstatě už to bylo řečeno, ale je třeba si to také rozvést. Krabice s černým potiskem, v níž skříň přišla zabalená ještě v černém pytli z netkaniny, prozradí, že tu máme dva RGB LED proužky kompatibilní se všemi platformami základních desek. Jde tak o systémy firem jako Asus, MSI, Gigabyte či ASRock, které umožní LED pásky ovládat pomocí k tomu vyhrazených konektorů přímo na deskách. 
 
 
Dále to je jeden předinstalovaný RGB ventilátor plus kontroler a dálkový ovladač. Dohromady to je zařízení, kterým můžeme na dálku ovládat systém podsvícení počítače a napojit na něj i další LED pásky. Nakonec bylo zmíněno chlazení s "vylepšeným průtokem vzduchu", na což tedy G1 dle prvního pohledu nevypadá, ale budiž, to ještě prozkoumáme. 
 
Model
Chieftronic G1 (GR-01B-OP)
Celkové rozměry
502 x 210 x 476 mm (H x Š x V)
Hmotnost
8 kg
Materiál
0,8mm SPCC, plast, temperované sklo
Kompatibilita
Mini ITX, Micro ATX, ATX (max. 305 x 245 mm)
max. 160mm vysoký CPU chladič
max. 400 mm dlouhé karty
Šachty
2x 3,5" + 4x 2,5" interní
nebo
1x 3,5" + 5x 2,5" interní
Přední I/O panel a ostatní výbava
HD Audio, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0 
RGB ventilátor, 2x RGB LED pásky a RGB hub s dálkovým ovladačem
Sloty
7x
Chlazení / vodní chlazení
1x 120mm vzadu (RGB ventilátor)
2x 120/140mm vepředu, nebo 280mm radiátor
3x 120mm vespod, nebo 360mm radiátor (pouze s deskou Micro ATX/Mini ITX)
 
1x přední 240mm radiátor
1x vrchní 240mm radiátor
 
Dle specifikací jde o skříň vyrobenou především z 0,8mm plechu SPCC a lze říci, že s tím můžeme být v případě modelu o ceně pod 2000 Kč spíše spokojeni, zvláště když tu máme ještě výše zmíněnou výbavu. Plast se uplatní především na čelním panelu a temperované sklo zase tvoří téměř celou levou bočnici.
 
Pozastavit se zde můžeme třeba nad tím, jak snadno výrobci vesměs zapomněli na hit let předešlých, což byl často využívaný hliník s broušeným povrchem a černým eloxem. U levných skříní to pak byla alespoň jeho plastová imitace. Dnes tu prostě jsou LED a sklo, než přijde zase něco jiného.
 
Samotné specifikace jako celek vypadají takřka běžně. Máme tu prostor maximálně pro desky formátu ATX, přičemž bude třeba si hlídat výšku procesorového chladiče, aby nepřesáhla 160 mm, což se může snadno stát, dále je už z fotografií zřejmé, že tu nemáme žádnou externí pozici pro 3,5" ani 5,25" zařízení, počet záslepek je standardních 7 a obvyklá je i výbava horního I/O panelu, na němž potěší rovnou čtveřice USB portů. 
 
Máme tu však 3 spodní pozice pro 120mm ventilátory, což se zrovna často nevidí. G1 totiž využívá horní pozici napájecího zdroje, takže se vrací k tomu, co věžovité skříně využívaly před dlouhými lety, než někoho napadlo šoupnout zdroje dospod, aby nepřekážely v chlazení procesoru a také si mohly nabírat pro sebe čerstvý vzduch. Z toho se stal časem standard, který skříně jako G1 jen tu a tam naruší.
 
To lze brát jako pozitivum, protože máme na výběr a potom lze říci, že důvody k tomu, aby byly zdroje standardně montovány na dno skříní, už spíše pominuly. Dnes mají zdroje tak vysokou účinnost, že samy produkují jen málo odpadního tepla a kvalitní (či rozumně dimenzovaný) chladič by nám rozhodně neměl přesahovat před okraje desky. Ventilátor zdroje tak může pomoci odsávat vzduch z horní části skříně, aniž by to zdroj nějak přehnaně zatěžovalo a my pak nemusíme také řešit neustále se ucpávající filtr pod zdrojem vespod skříně. Respektive bychom nemuseli, pokud bychom nyní neřešili model G1 a jeho trojici spodních ventilátorových pozic, i když kdo říká, že je musíme využít pro nasávání vzduchu?
 
Obecně se ale dá říci, že oba způsoby uložení zdroje mají i dnes svá pro a proti. Pokud udržujeme skříň bez prachového nánosu, pro zdroj je skutečně lepší mít přístup k čerstvému vzduchu. Na druhou stranu jde zase o to, že z horní pozice mají kabely ke svým cílům obecně kratší cestu, což platí zvláště pro přídavné napájení desky, ale to už se také může velice lišit skříň od skříně. 
 
 
Chieftronic G1 má plastové čelo, které můžeme s využitím trošky násilí sundat, ale opatrně, protože k němu vedou kabely napojené na LED pásky a součástí čela je i I/O panel. Jak už je patrné z ikonky článku, LED pásky jsou umístěny vertikálně uprostřed čela. Svítí skrz mléčně zbarvené lišty a namířeny jsou proti sobě. 
 
Ve vně umístěných vykrojeních pak máme přední průduchy, kudy si budou nabírat vzduch až dva 120/140mm ventilátory nebo příslušně velký radiátor vodního chlazení. Prohlédnout si můžeme také logo firmy Chieftronic tvořené písmeny C a T v kruhu. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Levá bočnice je téměř celá tvořena tmavým, 3 mm tlustým sklem. Pouze přední a zadní vertikální lišty jsou plastové a slouží k tomu, aby bylo možné skleněnou bočnici nějak přichytit. To se běžně dělá i pomocí čelních šroubků v každém z rohů, díky nimž by tu nemusel být žádný plast, ale v tomto případě se bočnice dává na místo a jistí stejně, jako by byla klasicky plechová. Máme tu tak dva zadní přítlačné šroubky, jaké najdeme i v pravé bočnici.  
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Tato pravá bočnice je tak už prostě z plechu, protože jejím úkolem nebude vnitřek skříně vystavovat na odiv, ale naopak schovat i se všemi možnými kabely vedenými za základní deskou. Z těchto fotografií jsou také dobře vidět plastové nožky skříně, díky nimž je její tělo vyvýšeno asi 3 cm nad okolní povrch. To je důležité, aby mohl ke spodním ventilátorovým pozicím proudit čerstvý vzduch.  
 
 
Zadní část skříně G1 už pořádně ukáže, kde se bude nacházet zdroj. Ten můžeme nainstalovat i tak, aby byl obrácen ventilátorem vzhůru, ale to bychom mu asi velkou radost neudělali. Nicméně ta možnost tu je. 
 
Pozice zadního ventilátoru je zpracována celkem dobře a dokonce umožní jej posunout o kousínek nahoru či dolů, nicméně už jeho šroubky částečně schované za okraj bočnice ukazují, že tato skříň by opravdu mohla být trochu širší. Nebylo by pak třeba tak moc řešit to, zda se dovnitř vejde ten který chladič procesoru. 
 
Nakonec si můžeme všimnout i toho, že karty budou jištěny šroubky zvenčí, případně všechny najednou pomocí kovového panelu a jednoho šroubku. To na jednu stranu může působit jako průvodní znak levnějších skříní, ale na druhou stranu se tím jednak ušetří kousek místa, konstrukce skříně se celkově zjednoduší a pak také nejsou konektory na kartách tak moc utopené. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
V horním panelu skříně nenarazíme vůbec na nic. Není tu žádný průduch, ventilátorová pozice či jiný prvek. I/O panel náležící čelu skříně nepřekvapí. Máme tu dva černé USB 2.0, dva modré USB 3.0, dva 3,5mm audio konektory a nakonec podsvícené větší tlačítko Power a malý Reset. Obě tato tlačítka mají téměř neznatelný zdvih, takže dle toho hrozí jejich nechtěné stisknutí, což platí zvláště pro Power. Pak ovšem vřele doporučuji si v systému nastavit, aby nám jeho stisk počítač spíše uspal, než aby jej rovnou vypnul.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Nakonec se ještě na G1 podíváme zespodu, odkud jsou dobře vidět 3 spodní 120mm pozice pro až 360mm radiátor. Kdybychom je měli brát jako místo pro nasávání vzduchu, měli bychom tu tak celkem 5 ventilátorů pro nasávání a jen jeden pro vysávání (nepočítaje zdroj), což je poněkud nepoměr i vzhledem k tomu, že skříň až na perforované záslepky karet nemá jinak žádné průduchy. 
 
Nicméně nikde není uvedeno, že je třeba spodní pozice takto využít. Možná by bylo lepší s využitím radiátoru vodního chladiče z ní tudy vysávat vzduch a nahoře by mohl pro daný účel stačit už jen zdroj. Pak bychom se nemuseli tolik potýkat s prachem a spodní filtr by pochopitelně ztratil svůj účel. A i bez vodního chlazení bych se vyvaroval toho, aby skrz spodní průduchy šel dovnitř čerstvý vzduch, ale to už bude prostě záviset na použitém hardwaru, jeho chladičích a na celkovém objemu odpadního tepla.  
reklama