reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftronic M2: prostorná herní kostka s dálkovým ovladačem

21.1.2022, Jan Vítek, recenze
Chieftronic M2: prostorná herní kostka s dálkovým ovladačem
Chieftec Chieftronic M2 (GM-02B-OP) k nám přišel v podobě herní kostky, čili herní skříně ve tvaru pravidelnějšího kvádru spíše než úzké věže. Určena je tak pro menší desky formátu Micro ATX či Mini ITX a navazuje na původní model M1.

Pohled dovnitř skříně

 
Bočnice drží jako v jiných skříních pomocí dvou přítlačných šroubků a uvolňují se poté vysunutím směrem dozadu. To by nám mělo stačit k instalaci veškerých komponent, i když člověk zvyklý na towery bude asi trochu nadávat, že na desku nevidí seshora. Chieftec nám tu ale bohužel nenabízí možnost sundat i vrchní panel, který je tu napevno přinýtován, takže třeba karty budeme do slotů zasouvat trochu obtížněji než v jiných skříních, ale na druhou stranu je tu zase snazší přístup k napájecím konektorům desky (především k 8pinovému EPS) nebo na její opačné straně ke všemožným headerům, pokud tedy zrovna nejde o Mini-ITX jako v našem případě. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vnitřní uspořádání je klasické a není na něm nic pozoruhodného. Vespod máme prostě pozici zdroje, vedle ní je rovněž v zadní části skříně šachta pro dvě SSD a v přední části pak šachta pro dva pevné disky. Celý zbytek nahoře je volný a určený pro základní desku a její komponenty plus případné vodní chlazení. 
 
Co ale můžeme ještě udělat, to je odstranění diskové šachty, respektive její části ve tvaru obráceného L, neboť tray základní desky také potřebuje svou oporu. Získáme tím další volný prostor v přední části skříně, který se může hodit třeba pro snadnější uložení přebytečných kabelů, ale především pro rozměrnější radiátor vodního chlazení. I tak je tu sice mezi předními ventilátory a okrajem diskové šachty alespoň 35mm mezera, ale jejím odmontováním získáme prostor k tomu, aby část radiátoru nebyla zaplácnutá plechem a vzduch mohl volněji proudit. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nakonec si ještě můžeme odšroubovat i celou malou šachtu určenou pro dvě 2,5" zařízení, takže v takovém případě nám ve skříni zůstane v podstatě jen tray pro základní desku, který bude v prostoru držet zbytek diskové šachty. Není tak možné si bez destruktivních úprav zvětšit prostor pro zdroj, takže lze vřele doporučit, aby ten byl co nejkratší (nejmenší hloubka), a to zvláště v případě modulárního provedení, kdy bude bez jeho demontáže přístup ke konektorům velice složitý. 
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nakonec se ještě mrkneme na sundaný přední panel. Ten drží sice jen na plastových trnech, ale je třeba jej sundávat opatrně, bychom si nepoškodili přední panel a nevytrhli z něj kabely. Z této strany pak získáme přístup k předním ventilátorům, které sice můžeme nahradit většími 140mm kousky, ale vzhledem k provedení celého panelu i samotné pozice to vypadá jako zbytečné. To kdyby výrobce dokázal alespoň zvětšit přední průduch a samotné pozice vykrojil tak, aby co nejméně zakrývaly lopatky, to už by bylo něco jiného. 

 

Příslušenství

 
V krabičce umístěné v diskové šachtě se nachází veškeré potřebné příslušenství. Máme tu sáček se šroubky, sloupky i s PC Speakerem, plastové pásky plus jeden se suchým zipem pro kabely, dále gumové podložky nezbytné pro instalaci zařízení do 2,5" šachty, čili ty bychom doporučovali neztratit, dále kabel pro napojení k různým systémům podsvícení a nakonec starý známý rádiový dálkový ovladač pro ventilátorový a RGB modul. 
 
 
Jedná se o modul vybavený magnety, který si tak můžeme dát kamkoliv chceme. K němu je již napojen jednak zadní ventilátor a pak oba dva přední. Co se týče ventilátorů, panel zvládne napájení jak jejich světelných diod, tak motorků, ale jak je vidět, potřebujeme k tomu speciální konektor pro 6 pinů, takže běžné ventilátory s 3 či 4pinovými konektory k tomuto modulu nezapojíme. Modul je ještě připraven pro dva světelné LED pásky a umožní pomocí tlačítek měnit barevné efekty a také nastavovat otáčky ventilátorů. Pohodlnější ale bude využít dálkový ovladač, který umí měnit nastavení podsvícení i ventilátorů.
 
Mimochodem jde o zcela stejný modul, jaký Chieftec dodává také ke skříni Scorpion 3 nebo Chieftronic G1.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nakonec už jen pár slov k manuálu, který v různých jazycích (kromě češtiny) popisuje jen specifikace skříně a funkce podsvícení či tlačítek dálkového ovladače. Klasický manuál k samotné skříni a instalaci komponent ale výrobce vůbec nepřipravil, a to ani na stránkách v elektronické podobě.

reklama