reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče a tlumiče pevných disků – 1. část

18.7.2006, Jan Vítek, recenze
Chladiče a tlumiče pevných disků – 1. část
Chlazení pevných disků je jedna z neproblémovějších oblastí chlazení PC jako takového, a to především, pokud chceme zároveň chladit a tlumit hluk. Dnes si představíme prvních pět výrobků, které se pokusí zlepšit chlazení, nebo snížit hluk.
První výrobek z celého pole – Hard Drive Silencer - pochází od známé německé firmy Revoltec, s jejímiž ventilátory jsme se měli tu čest již několikrát setkat. Jedná se o čistě pasivní chladič s ambicemi pro tlumení vibrací.






Balení je reprezentativní a přes plastový výlisek dobře ukazuje dvojici masivních bloků. Zde není nic, co by se dalo převozem nějak nenávratně poškodit, i když samozřejmě ještě neznám všechny triky přepravních služeb, tak není důvod k obavám.



Obsah balení je velmi prostý – zmíněné dva bloky a sada šroubků v igelitovém sáčku. Na sestavení bloků a instalaci tak ani nepotřebujeme žádný manuál, ale přesto jsou instrukce uvedeny na zadní straně obalu v německém a anglickém jazyce.



O bloky zde jde ale především. Ty jsou velmi pěkně zpracované v černě eloxovaném hliníku s mohutnou základnou a vysokým žebrováním. To je natočené tak, aby volnou konvekcí stoupal ohřátý vzduch směrem vzhůru, tudíž by bylo záhodno, aby disk s tímto chlazením nebyl utopen mezi další dvě 5,25“ zařízení, ale to ostatně platí i pro ostatní pasivní řešení.



Tlumení vibrací bude záležitost čtyřech rozlehlých gumových kvádrů. Ty sahají o několik milimetrů dále než žebra a zajišťují styk s šachtou pro 5,25“ zařízení. Již od blízkého pohledu ale tomuto způsobu moc nevěřím, že by dokázal nějak markantně vibrace utlumit, však myšlenka, že takto tuhá guma vibrace nevede, je sama o sobě poněkud naivní. Ale nepředbíhejme.



Na opačné straně jsou oba bloky opatřeny měkkým šedým materiálem, jenž by měl přilnout k bokům disku, vyrovnat nerovnosti a efektivně odvést teplo na žebroví.



Instalace je až triviální. Každý blok se na disk montuje přes dva šroubky a dalšími dvěma se poté disk s nainstalovanými bloky připevní do šachty. To je celkově otázkou několika málo minut a rovněž nemůže být zdrojem problémů, pokud ovšem nevzniknou působení různých rychloupínacích mechanismů, které tu využívají horní řady závitů, tuhle dolních a všelijak podobně. Disk ovšem můžete případně v uložení otočit vzhůru nohama, tudíž by i takovéto nástrahy měly být překonány. Doporučuje se rovněž nemontovat pružné části příliš pevně, jinak bychom se mohli velice snadno připravit o schopnosti tlumení vibrací.

reklama