reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče a tlumiče pevných disků – 1. část

18.7.2006, Jan Vítek, recenze
Chladiče a tlumiče pevných disků – 1. část
Chlazení pevných disků je jedna z neproblémovějších oblastí chlazení PC jako takového, a to především, pokud chceme zároveň chladit a tlumit hluk. Dnes si představíme prvních pět výrobků, které se pokusí zlepšit chlazení, nebo snížit hluk.
Scythe Hard Disk Stabilizer II je v pořadí druhý na přetřes. Je z celého pole zaručeně nejjednodušším a také s nejmenšími ambicemi. Sám o sobě se totiž vůbec nepodílí na chlazení disku a spíše mu ještě přitěžuje, tudíž je velmi záhodno jej kombinovat s aktivním proudem vzduchu.






Firmu Scythe jisti všichni velmi dobře znáte a především její již legendární chladič Ninja, coby oblíbené řešení pro tiché chlazení procesorů. Stabilizer II má ale za úkol pouze tlumení vibrací, a tak se zde nesetkáme s masivními bloky hliníku, čemuž odpovídá i miniaturní čtvercové balení. To obsahuje dva černé kovové plíšky s montážními otvory, čtyři gumové distanční sloupky a nezbytnou sadu šroubků.



Ony dva plíšky se na chlazení vůbec nepodílejí, protože se montují až za gumové sloupky. Disk má tudíž okolo sebe pouze volný vzduch. Sloupky se po důkladném prohmatání projevily jako duté gumové válečky, z jedné strany opatřené šroubkem a z druhé závitem, což se mi subjektivně zdálo jako o něco lepší řešení než tuhé jednolité bloky předchozího Revoltecu.






Instalace je ovšem neméně jednoduchá, jak ji popisují obrázky ze zadní části balení. Nejdříve je zapotřebí do krajních bočních závitů v pevném disku našroubovat gumové sloupky, k čemuž nám evidentně budou stačit pouhé vlastní ruce. Následně se za závity na opačné straně sloupků přichytí oba černé plíšky. Zde je důležité, ostatně i obecně, šroubky napevno utahovat až poté, co jsou všechny na místě, aby nevzniklo pnutí.



Nakonec již jen sestavený celek umístíme na pozici v šachtě a upevníme až osmi šroubky.

reklama