reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče a tlumiče pevných disků – 2. část

19.7.2006, Jan Vítek, recenze
Chladiče a tlumiče pevných disků – 2. část
Dnes se podíváme na zbytek startovního pole. Zbyly nám celkem čtyři výrobky, z nichž jsou tři klasická ventilátorová řešení a vzali jsme si pro vás i jednu specialitku. Následně bude všech devět výrobků vzájemně porovnáno.
Kapitoly článku:
Chlazení pevných disků s pomocí ventilátorů by dnes měla zajistit každá jen trochu slušná skříň. Dá se proto říci, že samostatný chladič disků, co vše řeší pouze s pomocí ventilátorů, je už trochu přežitek, ale i dnes se může tento přežitek leckomu hodit a v některých případech může být i lepším řešením než ventilátor vepředu skříně před pevnými disky.

Koncepce je zde jasná, využívá se jeden nebo dva ventilátorky upevněné na konstrukci, která se přimontuje na spodek pevného disku. Úskalí jsou zde naprosto zřejmá. Jednak takový disk i s chladičem zabere daleko více místa a potom zde vůbec není řešeno odvádění teplého vzduchu z prostoru disku – tato práce stále zůstává na schopnostech skříně.

Představíme si tedy nejdříve ony tři vzduchové chladiče, mezi něž patří Coolink Silent Savior, Revoltec Hard Drive Freezer a Sharkoon HDD Cooler.



Coolink Silent Savior, neboli tichý spasitel přichází ve velmi podobné papírové krabičce, jakou mají i obyčejné ventilátory této firmy, a tak si jej můžete velmi snadno s ventilátorem i splést.



Po rozbalení na nás ale vykoukne velmi jednoduchý výrobek, skládající se ze dvou dílů – zohýbaného hliníkového plechu a klasického Coolink 80mm ventilátoru.






Návrh je to velmi jednoduchý, možná až příliš. Ventilátor je přimontován přes čtyři zapuštěné šroubky a napájí jej bužírkou krytý kabel zakončený třípinovým konektorem. K výrobku již tak není třeba dodávat bohaté příslušenství. Stačí čtvero upevňujících šroubků, ale zde se setkáme také s jakýmsi prodlužovacím kabelem, na jehož červeném vodiči pro kladné napětí po bližším ohledání identifikujeme jednoduchý rezistor.



Jeho využití výrobce doporučuje pro pevné disky s 5400 a 7200RPM a pro výkonné 10000RPM disky se mají využít plné otáčky Silent Saviora. Narazil jsem zde ale jeden problém vzniklý chybou ve výrobě. V prodlužce byly totiž prohozeny vodiče pro zem a pro sledování otáček, takže ve výsledku se ventilátor samozřejmě nemohl roztočit. Následně sice po identifikování problému není problém konektor rozebrat a konektory dát na správné místo, ale i tak to nemá kladný dopad na prezentaci výrobce. Stane se.

reklama