reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče a tlumiče pevných disků – 2. část

19.7.2006, Jan Vítek, recenze
Chladiče a tlumiče pevných disků – 2. část
Dnes se podíváme na zbytek startovního pole. Zbyly nám celkem čtyři výrobky, z nichž jsou tři klasická ventilátorová řešení a vzali jsme si pro vás i jednu specialitku. Následně bude všech devět výrobků vzájemně porovnáno.
Zcela poslední výrobek k přetřesu je Cooler Master Cooldrive 6. Ten je mezi všemi testovanými chladiči výjimkou, protože žádný ostatní nepřináší tolik možných funkcí jako on. Pokud je mám vyjmenovat, pak Cooldrive 6 funguje jako chladič disku, panel s tepelnými sondami, centrum k připojení ventilátorů a regulaci jejich otáček a nakonec ještě uživatele informuje o otáčkách, teplotách na svém předním displeji.






Nejvíce funkcí zde znamená i největší krabici, která je pro malý HDD box snad až trochu přemrštěná. Uvnitř se setkáme se samotným HDD boxem, úzkostlivě zabaleným do igelitu a pěnového materiálu a okolo něj se povalujícím dalším příslušenstvím, jako je instalační CD, manuál, kabely, šroubky, teplovodivé destičky a samolepící štítky k upevnění tepelných sond.






Box se pyšní čistě hliníkovým tělem bez dodatečné barevné úpravy, a tak designově velmi dobře zapadne mezi stejně vyrobené počítačové skříně. Jeho přední panel je stejně jako u Thermaltake Hardcana opatřen štítkem z průhledného plexiskla. To obepíná prostor s ovládacími tlačítky a malým displejem, k jehož ovládání jsou tato tlačítka určena. Co se týče jejich stisku, ten mi připadal jistý, avšak příliš se mi nelíbilo jejich kolébání.






Ze zadní strany jasně vidíme, že zdaleka nejvíce žebrovaný povrch se nachází vespod boxu, což je v podstatě samostatný modul, na který pevný disk připojujeme a právě jeho odšroubováním se dostaneme do útrob Cooldrivu 6.





Tam narazíme na změť kabelů vedoucích od od přední černé schránky. Mezi nimi je napájecí kabel beroucí si z Peripheral Power konektoru 12V a ihned vedle něj samice k jednomu z kabelů, které máme v příslušenství. Jde o USB datový kabel k ovládání boxu z aplikačního rozhraní a důvodem tohoto uzpůsobení je to, že výrobce nám dává na výběr mezi připojením boxu přímo k USB konektorům na základní desce přes piny, nebo připojením na klasický USB port, kdyby nám již na desce nezbylo místo.






Mezi ostatní kabely se řadí čtyři dlouhá teplotní čidla a tři konektory k napájení ventilátorů, jejichž otáčky můžeme Cooldrivem 6 také snímat a řídit. Tyto konektory jsou pouze tři (Fan1, Fan2 a Fan4), protože Fan3 je rezervovaný pro ventilátorek v boxu. Logicky bychom tedy měli využít třetí senzor také k monitorování teploty pevného disku uvnitř boxu.






Černou plastovou část lze snadno rozmontovat, čímž se nám odhalí způsob vedení vzduchu k pevnému disku. Je zde využit velmi podobně zpracovaný ventilátor jako u Thermaltake Hardcana, avšak vzduch je zde více usměrněn plastovou krabičkou a řek bych, že účelněji.


Do hliníkové skříně Cooldrive 6 padne jak ulitý

Instalace je i zde velmi jednoduchá, avšak přeci jen ji ztěžuje přítomnost tolika kabelů, jejichž dodatečný úklid ve skříni dokáže na chvíli zavařit. Nejdříve si musíme také s manuálem konzultovat, zda použít k podložení disku obě teplovodivé podložky, či jednu. V manuálu se píše, že vše záleží na vzhledu spodní strany disku s elektronikou, zda je plochá, nebo zda je nerovná. Testovaný Seagate Barracuda 7200.8 250GB (Western Digital byl použit pouze pro účely focení) je zespodu spíše plochý, a tak postačila jedna podložka. Následně je třeba disk do žebrované vaničky přišroubovat dlouhými šroubky přes gumové podložky a celek následně upevnit do boxu. Dbát se musí rovněž na to, aby se nám do cesty nepřipletly kabely, avšak ty by měly být pevně vedeny po krajích boxu.

Po úspěšném zasunutí boxu do skříně a jeho zapojení do USB portu se se spuštěním počítače box přihlásí a vyžádá si instalační soubory z CD. Nainstalujeme tedy ovládací program spolu s ovladači počemž nám v trayi zůstane jeho ikonka. Rozkřikneme ji a zjeví se okno se čtyřmi záložkami ovládacího programu.



Budeme nezvykle postupovat zprava doleva a začneme tím, že první záložku (About) přeskočíme, protože obsahuje pouze nezajímavé a skoupé informace o softwaru. Druhá záložka (Configure) je již zajímavější a právě na ni bychom měli skočit jako první. V ní si totiž program po autodetekci sám nastaví port, na který je Cooldrive 6 připojen a vy si poté zvolíte, jakýžeto pevný disk se v boxu skrývá. Ve spodní oblasti nazvané Setting si již jen zvolíme název, pod kterým se má box projevovat, aktivujeme či deaktivujeme teplotní alarm a zvolíme, za jak dlouho se má přejít do režimu idle, tedy nečinného stavu.



Následující záložka (Temperature) nám dovoluje jak na ‘tachometrech’, tak přes číselné hodnoty sledovat otáčky ventilátorů a stav teplot z jednotlivých čidel. Nevím sice, co mají znamenat ony šipky nahoru a dolů u jednotlivých teplot, leda že by výrobce přišel s nějakou revoluční technologií snižování teploty stiskem tlačítka myši. Každopádně se ani po urputném mačkání nic nedělo, tak jsem zkusil zda je možné regulovat alespoň otáčky ventilátorů. Zde jsem již úspěšný byl, a tak jsem mohl ventilátor v boxu i zcela zastavit a sledovat tak vývoj teplot s pasivně chlazeným diskem. Zde je také vidět, že program by měl umožnit obsluhovat i více Cooldrivů 6 najednou a podle potřeby mezi nimi přepínat.



Zbývá poslední záložka (Speed&Space). V ní můžeme sledovat hodnoty přenosu dat a kapacity aktuálního pevného disku, tedy momentální přenos dat v MBps, aktuální volné místo na disku, nejvyšší dosaženou rychlost přenosu dat a celkovou kapacitu pevného disku. Jde tedy spíše o perličku, neboť k sledování aktivity pevných disků tu máme lepší programy. Celkově musím také říci, že ač byl obsluhující program v podstatě funkční, bylo jasně vidět, že není zcela dodělaný a především se projevoval neuvěřitelně líně, za což nejspíše mohla pomalá komunikace s boxem. Také displej mi připadal trochu zbytečný, poněvadž dovoluje zobrazení pouze jedné z hodnot najednou a raději než čekat, až se milý displej uráčí zobrazit například teplotu z třetího čidla, to už je nepoměrně rychlejší, když se podíváme sami. Spíše bych uvítal, kdyby program podporoval výpis otáček a teplot do textového souboru, samozřejmě ve volitelných intervalech, ze kterého bychom si podle potřeby mohli potřebná data brát sami a využívat je například v programu Samurize. Tím by mi Cooldrive 6 posloužil daleko lépe, než kdejakým displejem.
reklama