reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče a tlumiče pevných disků – 2. část

19.7.2006, Jan Vítek, recenze
Chladiče a tlumiče pevných disků – 2. část
Dnes se podíváme na zbytek startovního pole. Zbyly nám celkem čtyři výrobky, z nichž jsou tři klasická ventilátorová řešení a vzali jsme si pro vás i jednu specialitku. Následně bude všech devět výrobků vzájemně porovnáno.
Zbývá se již jen podívat, jak si proti sobě vedly jednotlivé chladiče a tlumiče disků. Testovací prostředí zajistil můj osobní počítač postavený na procesoru Opteron 144, základní desce Gigabyte s nForce3 čipovou sadou a grafickou kartou Sapphire Radeon 9800 Pro.

Důležitější je ale zmínit v tomto případě klíčové komponenty, mezi něž se řadí celohliníková skříň Lian Li PC-7A Plus, ve které je umístěn zdroj Enermax Liberty 400AWT a jediný přídavný ventilátor – 120mm Nexus Realsilent zpomalený na 800RPM. Ventilátor zdroje se točil na stabilních 1000RPM, což tedy dohromady s Nexusem dává poměrně veliký průtah celou skříní.



Testoval jsem za pomoci pevného disku Barracuda 7200.8 250GB, jenž sám o sobě se dokázal vibracemi silně projevovat i ve starém Chieftecu řady BX a myslím, že dobře vyzkoušel možnosti testovaných výrobků. Pro účely jeho zahřívání jsem poté využil programu h2benchw a půlhodinového testu seekování. Vrhněmež se tedy na výsledky testování při okolní teplotě 25°C.



Nejdříve tu máme výsledky testů z pasivních chladičů, nebo i z aktivních, u kterých ale nehrál ventilátor rozhodující roli. Do tohoto testu spadalo celkem šest chladičů, které samozřejmě ale nelze stavět přímo proti sobě, to by byl nesmysl. Cílem je poukázat, jaký smysl má koupě přídavných chladičů ve skříni, která sama o sobě poskytuje dobrou obměnu čerstvého vzduchu. Z toho musí zákonitě benefitovat i výrobky, které žádné žebroví nemají a jsou zde tak pouze pro utlumení vibrací, jako například Scythe HD Stabilizer II. Ten sice dopadl nejhůře s 42°C, avšak i tak daleko předčil test, kdy jsem disk nechal v klasickém plastovém rámečku, kde se teplota vyšplhala až na 48°C a to disk v žádném případě nebyl zcela utopen ve vlastní šťávě.

Vítězi testu se tak stali Silentmaxx Silencer společně s Thermaltake Hardcanem 14. Oba shodně zchladily disk na 38°C a to je zvláště pro zcela uzavřený Silencer skvělá hodnota. Co se týče tlumení vibrací pevných disků, musím podotknout, že můj názor na gumové ztišující bloky je zcela negativní. Oproti normálnímu provozu jsem nezaznamenal zlepšení, ať jsem si s utahováním šroubků hrál jak chtěl. Může za to samozřejmě i lehká hliníková skříň, to je jisté, avšak nepochybně se také ukázalo, že tuhé pryžové válečky coby vibrace pohlcující materiál samy o sobě nefungují, možná v kombinaci s kvalitní skříní z těžké oceli, ale tam si lze zase už vybrat model, který má sám o sobě tento problém vyřešen a nepotřebuje k tomu výrobek třetí strany. Pro celkové utlumení hluku pevného disku tak nelze doporučit nic jiného, než Silentmaxx Silencer a kvalitní těžkou skříň, pokud ovšem Silencer v nějakém z příštích testů nepřekoná ještě něco lepšího.



Aktivních chladičů bylo v testu o jednoho méně, tedy pět. Tuto část testu na sebe strhly Thermaltake Hardcano 14 a Sharkoon HDD Cooler. Sharkoon však nemohu po zkušenostech s jeho uřvanými ventilátory vůbec doporučit, tudíž u aktivního řešení je jednoznačným vítězem Hardcano, jehož tichému provozu se může rovnat snad až Coolink Silent Savior, nebo Cooldrive 6. Od toho bych ovšem vzhledem k masivní konstrukci čekal podstatně lepší výsledek. Možná tak za jeho špatné výsledky mohou právě jeho objemné kabely, které ucpávají cestu proudícímu vzduchu.


Ceny výrobků s DPH:
  • Revoltec – Hard Drive Silencer - 311,-
  • Scythe – Hard Disk Stabilizer II - 225,-
  • Silentmaxx – HD Silencer - 1380,-
  • Thermaltake – Hardcano 14 - 749,-
  • Zalman – ZM-2HC2 - 845,-
  • Coolermaster – Cooldrive 6 - 826,-
  • Coolink – Silent Savior - 339,-
  • Revoltec – Hard Drive Freezer (Blue Edition) - 338,-
  • Sharkoon – HDD Cooler - 204,-


Za zapůjčení testovaných HDD chladičů a tlumičů děkujeme firmě JSComputers



reklama