reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.7.2006, Jan Vítek, recenze
Dnes se podíváme na zbytek startovního pole. Zbyly nám celkem čtyři výrobky, z nichž jsou tři klasická ventilátorová řešení a vzali jsme si pro vás i jednu specialitku. Následně bude všech devět výrobků vzájemně porovnáno.
MAOrh | 5.8.20079:41
nejnizsi teplota 36???tak to je celkem mazec...ja mam tri hdd nad sebou chladim je jednou noctuo na 12V a maj rozsah 27­-29 stupnu...sice mam zajistej dobry proud vzduchu v pc ale to co vyslo vam je dosti tragicke...
Odpovědět0  0
petko | 15.8.200615:15
Chcem reagovat na ludi co si mylslia ze chladenie je zbytocne. Instalovali sme viac nez stovku znackovych PC, kde boli HDD uchytene cez plastovu listu a pruzne prechodky. ­(desktop case­) Po dvoch rokoch sa na vacsine tychto PC prejavilo zle chladenie HDD niekolko nasobne vyssim hlukom loziska. V 10 pripadoch nas zakaznik donutil k vymene HDD koli hluku. ­(na nase naklady­) Dalsich zhruba 10 HDD sa uvarilo, vadne bloky...
PC bezali nonstop aj disky. Rovnake PC bezi u nas s otvorenym kejsom v chladenej serverovni a za 4 roky sa hluk disku nezvysil ani s nim neboli ziadne problemy.
Najproblemovejsie PC boli umiestnene pri okne, kde na to v lete prazilo slnko, alebo v zime hrial naplno radiator.

Podobnych prikladov mame viac. Napriklad mame dva servre ktore bezia 8 rokov. Jeden ma este povodne disky, lebo boli spredu chladene vetrakom vymontovanym zo zdroja. V druhom, uz po dvoch rokoch, odisiel prvy disk ­(scsi­) a druhy sme vypli koli neznesitelnemu hluku, ktory bolo pocut po celom poschodi.

V inom servri bol velmi hlucny disk, ktory sa uz nedokazal rozbehnut ked vychladol. Ked nam zlyhala UPS, disk sa uz nepodarilo roztocit ani zahriat na pracovnu teplotu.

Ak sa disky nechladia, ich zivotnost prudko klesa. Navyse sa neumerne zvysuje hluk lozisk, kde uz po dvoch rokoch je disk vhodny len niekam do serverovne,kde nebude hluk vadit.
Odpovědět0  0
CMOSIdle | 30.7.200612:49
Nemám tento software, tak se mohu pouze ptát ­- Nejsou ty šipky, o kterých se autor zmiňuje, něco jako indikátory zrychlování­/zpomalování otáček či zvedání­/snižování teploty? Dokázal bych si představit, že svítí buď šipka nahoru­(zrychlování­), šipka dolů­(zpomalování­), nebo žádná­(setrvalý stav­). Není to nic neobvyklého. Např. na tachometru pro jízdní kola se to objevuje.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 7.8.200621:52
Ne, jsou naprosto neaktivni, nesviti, neblikaji, nic. Zadna funkce ala Speedfan v tomto smeru.
Odpovědět0  0
Hrochy (31) | 24.7.200611:36
Odpovědět0  0
3lack3aron2006 (2) | 21.7.200621:36
Chtel bych se zeptat jesstli se vyplati koupit tento suplik na pc, tim myslim jestli to bude aspon trochu chladit, jelikoz hodne prendavam HDD tak jestli se to vyplati nebo mi nekdo neco poradite.

Podrobný popis
Hliníkový rámeček s šuplíkem na pevný disk Ultra ATA, vybavený informačním LCD displejem a zámečkem. Kovová konstrukce perfektně odvádí teplo a vestavěný ventilátor zajišťuje proudění vzduchu. Displej zobrazuje aktivitu disku, numericky jeho teplotu, využití v čase a činnost ventilátoru. Pro maximální bezpečnost dat je rámeček vybaven i vizuálním a akustickým alarmem, který se aktivuje při překročení mezní teploty pevného disku nebo poruše ventilátoru. Výhodou je i zámek na klíč s možností zamknutí i vypnutého rámečku.

Parametry a specifikace:
Rozhraní: Ultra ATA
Určený pro pevné disky: Ultra ATA
LCD displej: teplota disku, aktivita disku, stav ventilátoru, využití disku v čase, Master­/Slave status
Alarm: porucha ventilátoru, překročení mezní teploty pevného disku
Maximální přenosová rychlost: 133 MB­/s
Rozměry: 198 x 148 x 42 mm
Hmotnost: 0,63 kg
Odpovědět0  0
Hoooba (16) | 20.7.200623:55
Silentmax je opravdu hodne dobrej, hlavne ze ztisi i samotnej piskot lozisek HDD protoze ten je obalenej ze vsech stran vrstvou silikonu a hliniku ­- vyzkouseno na nekolik let starem WD 1600JB, bezel predtim skoro 24­/7, piskot uz slusnej. Vibrace zrusi uplne, ted jsem do nej dal Barrracudu 7200.10 ktera predtim kompletne rozeznela celej 20kg plne nalozenej case, kdyz jsem ji nepomohl vrstvou prelozenyho papiru mezi HDD a casem v tom spravnym miste a mnozstvi:­-­) Vibrace uplne zmizely a seekovani se zmenilo ze zvuku pripominajici malou zbijecku na jemny selest. K tomu jeste na pasivni reseni dobre chladi a prodluzuje tak zivotnost disku.Skoda jen te nekrestanske ceny za kus hliniku. Kdyby to stalo tak polovinu, tak to nema konkurenci.Koupe se vyplati az kdyz je i samotny beh a hluk lozisek HDD tou nejhlucnejsi casti pocitace, pak budete poslouchat opravdu jen to ticho.
Odpovědět0  0
Kolyy | 21.7.20069:39
Doporucujem ten Chill, ako som spomenul vyssie, z hladiska hluku robi presne to co popisujes a stoji prave asi polovicu. Teplota bude sice asi vyssia, podla tohto testu odhadom o 3­-4C, to snad ale nie je zasadny problem.
Odpovědět0  0
komisar.durex (41) | 19.7.200621:29
Ja bych tohle neresil nemam idelani case a mam pred 2HDD ­(WD raptor a hitachi­) 2x 80mm FAN a krasne to staci, pocitam ze az budu mit novou skrin co chci tak teplota este klesne cca o stupen o dva a ted mam pri plny dlouhodoby zatezi ­(defragmentace­) u WD 37 a u hitachi kapku vic cca 42 stupnu a vibracema nejak netrpim

spis bych MEL DOTAZ zda li mi nekdo z vas doporuci nejaky pasiv na chlazeni nF 4 mam desku DFI infinity ale ten chladic co tam je na chipsetu je desnej rvoun:o­( leze bezne prez 5000ot­/min:­-­/ ale za pasiv se ho vymenit bojim:o­( mate nekdo podobny problem, a vyresily ste jej?
Odpovědět0  0
Michal Mitrega (56) | 19.7.200622:26
nejlepší je HR­-05 od Thermalrightu ­- a je taky pěkně mastnej :_D

jinak je tu pár laciných náhražek ­- třeba ten novej Zalman
Odpovědět0  0
petr3 (15) | 19.7.200622:34
zkus tohle:
http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=33658
bez zapojeneho vetraku. KDyz se to bude prehrivat, tak ho zase zapni.
Existuji redukce z 60mm vetraku na 80mm, napr tady:
http:­/­/megashop.pkdata.cz­/?Mode=Sti&StiId=16747
mozna budou existovat i z 40mm na 60, nebo si muzes nejakou zbastlit. Pripadne muzes zkusit udelat redukci z 40 na 80 ­- pomoci nejakeho wind­-tunelu vetrak otocit, aby byl rovnobezne s grafickou kartou, nebo ho ­"vyosit­" ­(posunout osu vetraku mimo stred pasivu­), kdyby ti zavazela graficka karta.
Odpovědět0  0
amanes | 20.7.20068:46
ja mam na stejne desce pasiv asi za 120Kc pres ktery trosek fouka chladic z GK a vetrak pred HDD, v techto vedrech tam mam tak 42oC v klidu, v zatezi i 45 > http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=32076
Odpovědět0  0
petr3 (15) | 20.7.200622:14
tenhle mam na nF4 taky ­(ASUS K8N4­-E Dlx­), ale nevim, jestli jsem udelal dobre.
Na tenhle chladic se totiz NEDA pripnout vetrak ­( hm.. ok, dalo by se, ale uz to chce trochu bastlit ­- napr distancni sloupky, nebo dlouhe sroubky apod­), protoze ma kratsi ty krajni zebra.
Takze priste bych sel spis do toho, ktery jsem uvadel o prispevek vyse:
http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=33658
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 21.7.200621:35
No já sem resil podobny problem s deskou ­(GIGABYTE s.939 K8NF­-9 Ultra­) ktera ma jenom passiv, mel standartne 70­-75 stupnu. Tak sem koupil http:­/­/interlink.tsbohemia.cz­/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=50506 a teplota klesla o 15­-20 stupnu ­(mam jeste passiv na GK­) Takze i tak je to nadhera.
Jinak ja sem vyresil chlazeni HDD pridanym ventilatorem 12Cm pred disky ­(mam 2x WD­-2500KS s 16MB­) A na nich klesla teplota skoro o 10stupnu!!! Ten ventilator je http:­/­/interlink.tsbohemia.cz­/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=53724 Pri zajmu poslu fotky celeho ticheho chlazeni PC ;­-)
Odpovědět0  0
sabo (67) | 1.8.200619:03
Mám stejnou desku a ten mini ventilátor z chipsetu jsem odmontoval, nechal jsem tam jen ten malej pasiv. Jen je potřeba mít aspoň nějaký tok vzduchu ve skříni. Teplota chipsetu se nedostane přes 40°C.
Odpovědět0  0
Kolyy | 19.7.200614:24
"Pro celkové utlumení hluku pevného disku tak nelze doporučit nic jiného, než Silentmaxx Silencer a kvalitní těžkou skříň, pokud ovšem Silencer v nějakém z příštích testů nepřekoná ještě něco lepšího.­"



V teste chyba Chill Anti noise + vibration kit, ktory stoji polovicu:


http:­/­/www.alzasoft.cz­/chill­-ch­-kit­-anti­-noise­-vibration­-kit­-do­-5­-25­-slotu­-pro­-3­-5­-hdd­-d49803.htm


a utlmi HDD absolutne spolahlivo, mam to odskusane na Raptoroch, SATA 7200.7 aj starych piskajucich WD. Na skrini nezalezi vobec. Davat za Slinetmaxxa cenu pomaly porovnatelnu s cenou disku je totalny nezmysel. Skusal som aj Nexus DiskTwin, ktory je zrejme indenticky s testovanym Revoltec Silnecerom. Mozem potvrdit, ze nerobi skoro nic.



Ked som videl, ze sa na SH objavil test odpruzenia diskov, potesil som sa, ale musim povedat, ze som kvalitou dost sklamany. Nielen, ze chyba skvely Chill, ale nie su tu ani ziadne merania hlucnosti. Jedine, co sa trochu testovalo bola teplota diskov a aj to chyba referencia bez chladica, takze je to na nic. Nehovoriac o tom, ze chladenie disku je totalny nezmysel. Neviem, kto to vymyslel, ale chladit HDD jednoducho nie je potrebne. Disky su stavane tak, aby vydrzali aj teploty vo velmi tesnych podmienkach bez problemov. Tych 10W nie je zas tak vela. Napriklad v SFF skriniach HDD obycajne nie je v tesnom priestore chladene vobec a akosi nepocut, ze by disky nejako odchadzali. V zivote som ziaden disk nijako nechladil a ani mi ziaden nikdy z tohto dovodu neodisiel. A to nie je samozrejme len moj pripad, odhadom tak 99% diskov nie je nijako chladenych a nic sa nedeje. Je to teda iba marketingovy tah ako vytiahnut peniaze z vrecak dovercivych konzumentov.



Cize podla mojho nazoru ste sa mali sustredit na hlucnost, co aspon mna trapi omnoho viac ako pseudoproblem chladenia, teploty mohli byt iba dodatocnou kontrolou, ci niektore produkty neumerne nezvysuju teplotnu zataz.
Odpovědět0  0
Michal Mitrega (56) | 19.7.200614:42
je čas, aby se začalo měřit hlukoměrem a ne ­"uchoměrem­" ­(a jelikož zrovna na něčem pracuji, tak bude asi první PCT :_D )
Odpovědět0  0
ElKid | 20.7.20068:31
"Neviem, kto to vymyslel, ale chladit HDD jednoducho nie je potrebne.­"
No můžu tě ujistit, že potom co mi v 30 stejných kompech na CTP upadaly hlavičky a uvařila se elektronika ­(a byly to různé značky HDD­), protože disky byly v těsnané v malém prostoru a špatně chlazené, mi na disk v mém kompu nesmí víc jak 40°C.
Jiná otázka je chlazení v NB ­(50°C mám normál­), ale tam se musím spolehnout na kvalitu a protože jí moc nevěřím tak zálohuju a zálohuju :D
Odpovědět0  0
mkobylan (96) | 20.7.20068:59
Teplota disku nie je podstatna, dolezitejsia teplota okolia a vyzarovanie z okolia. To musi splnat vyrobcom urcene hranice.
Odpovědět0  0
Yoshimitsu | 20.7.20069:12
To je kravina, teplota HDD je podstatná. Výrazně se tím snižuje jeho životnost. Zlomové teploty jsou považovány 40°C ­- 45°C.
Odpovědět0  0
Kolyy | 20.7.20069:45
Co to je ­"jsou povazovany­"? Kto ­"povazuje­"? Podtstana je specifikacia vyrobcu. Takze napr.:

http:­/­/www.seagate.com­/docs­/pdf­/marketing­/po_barracuda_7200_10_bb.pdf

Barracuda 7200.10: Operating temperature 0­-60C. Takze asi tak.
Odpovědět0  0
Yoshimitsu | 20.7.200613:15
Ale jo, jasně HDD ti při teplotě 60°C klidně poběží. Otázkou zůstává, jak dlouho...Můj počítač běží takřka nonstop. A netroufl bych si nechat na HDD těch 60°C.
Těch 40­-45°C je z praxe. Za 15 let, co dělám s počítačema mi zádný HDD neshořel, ani jsem nemusel žádný reklamovat. Takže asi tak.
Odpovědět0  0
Kolyy | 20.7.200614:35
To, ze mas 15 rokov praxe a ziaden disk Ti neodisiel znamena iba jedno ­- ze 40­-45C je bezpecna teplota. Nic to nehovori o tom, ci 60C je alebo nie je ok. Budem preto verit specifikacii vyrobcu a jeho zaruke a nie tebe. Je to podobne ako ked niekto tvrdi, ze teplota CPU okolo 60C je nebezpecna, lebo on prevadzkuje 15 rokov procesory na 40­-45C bez problemov. Non sequitur.
Odpovědět0  0
mishenko | 21.7.20067:19
Ty si jeden z tych, co ma svoje nazory a inych nie su OK? Tak teraz ho zmenis : http:­/­/mishenko.center.sk­/servery_MTBF.gif ... tam pekne vidis, ze pri 62°C ma disk iba 20% MTBF oproti udavanemu normalu ­(co je aj tak tazko uchladit az tak­). Prajem pekny den a dufam, ze si vyberies daky rozumny chladic na disk.
Odpovědět0  0
Kolyy | 21.7.20069:32
Myslim, ze tu normalne diskutujem, neviem s akeho dovodu ta stiplava poznamka. Moja reakcia na Yoshimitsu je snad jasna ­- z jeho argumentu nevyplyva ten zaver, ktory sa snazi prezentovat.



Co sa tyka toho obrazku, tiez pekne vidim, ze pri 38C je to asi 50%. Kazdopadne ale netusim, co je to za obrazok, aka je jeho vierohodnost, akeho disku sa tyka atd. To, ze sa MTBF s teplotou znizuje je logicke. Ak je to pri 60C stale 10 rokov, tak mi to moze byt jedno. Cize Tvoje cisla mi nehovoria nic, rovnako ako ked by niekto ukazal, ze CPU vydrzi pri 40C 2x dlhsie ako pri 60C, akurat by nedodal, ze je to v jednom pripade 20 a v druhom 40 rokov. Rozne HDD prevadzkujem uz dost rokov, ziadny nechladim, ziadny z tohto dovodu neodisiel a len velmi mala cast z nich sa teplotou priblizuje k specifikacii vyrobcu. Ani v tychto pripadoch vsak tieto produkty nevyuzijem, lebo sa tam jednoducho nevojdu.



A uz vobec nie som presvedceny, ze tieto produkty vobec chladeniu HDD vyrazne pomozu, referencna teplota v tomto teste chyba, z vlastnej skusenosti ale typujem, ze bude identicka s testovanym Revoltec Silencerom a pravdepodobne lepsia ako u Scythe Stabilizera, kde gumy brania odvodu tepla. Takze v najlepsom pripade si polepsim o 5C. Snad si nemyslis, ze toto HDD zachrani, to vyvracia dokonca aj tvoj vlastny graf.
Odpovědět0  0
snajprik | 21.7.200610:08
No neviem či to vydrží tu teplotu či nie, ale mám račej chladič na HDD, mam kamarátov čo mali disky nechladené a odišli im HDD a už tiež majú na nich chladiče, kto vie či odišli kvôli teplote či nie, ale ja to račej neriskujem :­) už veľmi si nepamätám, ale dávnejšie som čítal test práve o tom ­(asi 3­-4r do zadu­) a skúšané tam boli HDD 5400ot­/min kde sa nevyžaduje chladič, potom 7200ot­/min kde sa už odporúčalo chladenie pri dobrej vetranej skrini a pri zlej už to bolo potrebné a pri 10000ot­/min už dochádzalo k značnému prehrievaniu a tam už by mal byť všade, na jednej strane je maximálna teplota čo by mal vydržať a na druhej strane kľud na srdci, že ak náhodou HDD disk porazí tak to nebude kvôli teplote, príklad: auto od výrobcu ma garantované že vydrží 6500ot­/min ale račej to zbytočne neskúšam :)
Odpovědět0  0
Kolyy | 21.7.200611:59
Ak bola rec o 10000RPM WD Raptoroch, tak tie nezeru viac ako normalne 7200RPM disky:



http:­/­/www.silentpcreview.com­/article622­-page2.html
http:­/­/www.silentpcreview.com­/article617­-page2.html



Novy 150GB Raptor: 8.2W idle, 12.2W load. Takze ich netreba nijako specialne chladit, je to mytus. Ina vec su samozrejme SCSI disky, tam by som bol opatrnejsi.
Odpovědět0  0
mishenko | 21.7.200616:20
Ja tu vobec neobhajujem spominane druhy chladenia. Ak si precitas znova moj prispevok, tak pochopis, ze tu spominam zavislost teploty­/mtbf a nie vplyv recenzovanych chladicov.
Bol to test na Raptore ­(je to mozne odvodit aj od toho vysokeho casu MTBF, klasicke disky maju aprox. polovicu­).
Ad. to, ze ti staci aj 10 rokov pri 60°C mozem dodat len tolko, ze MTBF urcuje daco ine ako smrt disku, treba nastudovat. Asi stretavam viac pokazenych diskov a preto mi to nie je az tak lahostajne.
Odpovědět0  0
Kolyy | 21.7.200619:13
MTBF=mean time between failure, t.j. priemerna doba po ktorej odide disk. Pocita sa obycajne statisticky, t.j. nejake mnozstvo diskov sa necha bezat znamu dobu a potom sa to vyhodnoti.



Problem je, ze na Tvojom grafe ziadne MTBF nie je, len akysi pomer ako sa MTBF meni s teplotou. Stale si neudal zdroj tohto grafu.



Ak je vsak autenticky a naozaj sa tyka Raptoru, tak z tohto mozme odvodit zaujimave skutocnosti. Raptor ma podla WD MTBF 1.2 milionov hodin:



http:­/­/www.westerndigital.com­/en­/products­/products.asp?driveid=65&language=en



co je asi 137 rokov nepretrziteho pouzivania ­(pocet cyklov zapnutie­/vypnutie ma podstatne mensi, to je ale teraz irelevantne­). Ak by to zodpovedalo hodnote 1.0 na Tvojom grafe, tak z toho vyplyva, ze pri 70C, ked je to asi 0.2, je to stale 27 rokov. Tak odteraz uz nemam strach prevadzkovat Raptory aj dost nad limit vyrobcu 55C ;o)
Odpovědět0  0
FilipZalud (101) | 22.7.200614:22
nevím pro jakou aplikaci HDD máte. Pokud je ve skříni jeden HDD a provozuje se na tom WORD tak asi chlazení nepotřebujete. Ale pokud máte v skříni 4 HDD a jsou v raidu tak hádejte co? To že, jste ve své praxi nenarazil na důvod proč chladit disky ještě neznamená, že takový důvod nemohou mít ostatní. Tento článek je o chlazení HDD. Z čehož jasně vyplývá, že my se chceme bavit o chlazení HDD nikoliv o nechlazení. BTW to, že Vám neodešel žádný HDD za patnáct let je dost divné, když nejlepší reklamační statistiky na poruchovost jsou kolem 2%.
Odpovědět0  0
Kolyy | 23.7.200617:16
Ved ja v podstate suhlasim, netvrdim, ze neexistuju pripady ked je nutne HDD chladit, ale ze pre velku vacsinu uzivatelov je to pseudoproblem. Clanok bol o chladeni A tlmeni, pointa prveho mojho prispevku adresovanemu autorovi ­(ktory bohuzial nepovazoval za nutne reagovat­) bola, ze tlmenie bolo uplne odsunute na vedlajsiu kolaj napriek tomu, ze je to podla mna dolezitejsia vec ako chladenie, ktore malokto potrebuje. A ja som netvrdil, ze za 15 rokov mi neodisiel disk, to bol niekto iny.
Odpovědět0  0
mishenko | 22.7.200619:53
Heh, stale to iste melies. Pozri si ten graf znova, ked si pozries os Y, tak tam vidis hodnotu MTBF v mil.
Tak to s tym MTBF si na omyle, nie je to o odideni disku, ale po prvy vyskyt chyby a to vobec nemusi byt odidenie disku. Je to statisticky udaj, ziadna konkretna hodnota pre konkretny disk.
Neverim, ze moze niekto nieco take pisat ­(s tymi rokmi­), bud nevies argumentovat, alebo az doteraz ­(pokial si neprecital moj prispevok­), si nevedel co MTBF naozaj znaci.
Vzhladom na to, ze MTBF je len statisticka hodnota, tak si to kludne mozes vysvetlit aj takto : Akurat tvoj disk vydrzi 5 rokov pri 26?C, ale keby mal 62?C tak vydrzi len 1 rok.
Som rad, ze to mame za sebou. Uz nemusis reagovat, kazdy si z toho vezme to svoje a som presvedceny, ze chapes o co ide. A ak nahodou nie, tak smolka ;)
Odpovědět0  0
Kolyy | 23.7.200617:19
Kedze arogantne pises, aby som nereagoval, tak len velmi strucne ­- mas v tom dost chaos, skus sa pozriet lepsie na svoj graf, zisti si nieco o statistike a precitaj si moje prispevky znova.
Odpovědět0  0
Pujda (8) | 29.7.200617:27
Mean Time Between Failures = průměrný čas mezi chybami. Aj ta angličtina....
Odpovědět0  0
FikusKukis | 29.7.200617:42
Keď už chceš robiť machra ako vieš super anglicky, tak failure = zlyhanie a vzhľadom na to, že je to v jednotnom čísle, MTBF = Priemerný čas do zlyhania. Takže inými slovami tak ako napisal Kolyy: priemerna doba po ktorej odide disk
Odpovědět0  0
Kolyy | 20.7.20069:38
Prepac, ale takejto anekdote tazko mozem verit a absolutne odporuje mojim skusenostiam. Ak chces byt presvedcivejsi, musis pisat konkretnejsie. Je tazko predstavitelne, ze ak by niekde ­(co je to CTP?­) odislo 30 pocitacov naraz, tak by to ostalo bez odozvy. To nie je nahoda a pravdpodobne by to skoncilo nejakym sudom, ak by financne straty boli velke. Ak robis spravcu a pod., tak uz by si asi nerobil. Ak by bola chyba konstrukcii casu, tak by to bol obrovsky problem pre dodavatela a vyrobcu. Par pocitacov na starosti mam, takze sorry, tomuto neverim.
Odpovědět0  0
Falco | 20.7.200610:57
No, musím bohužel souhlasit s názorem, že chlazení disků rozhodně význam má. Zároveň je nutno podotknout, že záleží na tom kterém disku, skříni, počtu disků a mnoha dalších faktorech ovlivňujících celkovou teplotu uvnitř case. Je­-li v normálním mini toweru nějaký MB ­"all­-in one­" ­(žádné další karty­), 1 disk a vypalovačka, je nesmysl dávat na disk nějaké chlazení. jiná situace je u mašiny ­(např. u mne­), kde jsou 4 HDD ve dvou polích, 2 vypalovačky, jedna DVD­-ROMka, šuplík na disk, slušně topíci ATIna a video střižna. Nepočítám nějaké další ­"mini kartičky­". Teplota ve skříni je dost vysoká a i za použití kvalitních ventilátorů a pokud nechci aby mi teplota disků brousila kolem limitní teploty výrobce, prostě tam ten ventilátor dát musím. Už jsem vyházel IBM disky které hřály jak radiátor a navíc rády při vyšších teplotách odcházely, ale stejně si netroufnu stávající provozovat při nějakých 55­-60 stupních. Proto říkám ­- chladit ano, ale není potřeba všude.
Odpovědět0  0
Kolyy | 20.7.200611:35
Ok, mozno som to napisal prilis radikalne, suhlasim, ze bezpochyby existuju situacie ked je preventivne lepsie HDD chladit. Treba ale povedat, ze ide naozaj o male percento aplikacii a aj v tychto pripadoch mam pocit, ze riesenie je v primeranom case, rozumnej montazi a dobrom prudeni vzduchu a nie v testovanych produktoch. Nevidim, ako mi pomozu viac ci menej rozmerne chladice v situacii, ked musim dat viacero HDD do stiesneneho priestoru.
Odpovědět0  0
ElKid | 20.7.200612:53
Nechtěl jsem se moc rozepisovat, ale dobrá.
CTP je callcentrum a používá se především v korporátních společnostech a u nás to je cca 200 pracovních stanic pro operátory.
K HDD. Výrobci samozřejmě mohou uvádět teploty jaké chtějí. Ten materiál to dozajista nějakou dobu vydrží.
Pokud ale plánuješ bezpečně používat disk déle jak půl roku, tak již z principu funkčnosti, a pak především ze zkušeností, plyne, že vysoká teplota disku příliš nesvědčí. Ono vysoké otáčky, vysoká teplota a několik málo mikrometrů mezi otáčející se plotnou a stojící hlavičkou udělá své. Proto například teď začali vyvíjet gel na plotny, aby prodloužili dobu umírání disku zhruba na 5 let.
K tomu konkrétnímu případu. Jednalo se o počítače e­-link a HDD samozřejmě neodešli najednou ale postupně, ale během jednoho roku. Zajímavé na tom je, že původní disky vydrželi o něco déle než nové co se tam dali jako náhradní. Problém tam byl, že disk byl uložen v podstatě v komůrce mezi šasím a zdrojem a odvod tepla od disku podstatě nebyl možný, jen přes dotykové plochy, což je nedostatečné.
Jinak pokud nevíš jak to chodí ve velkých společnostech, tak on technik – administrátor moc té odpovědnosti nenese. Na zakázky se dělá výběrové řízení a co se vybere to se použije a ty jsi odpovědný aby to fungovalo a případně to opravíš. Už z principu totiž nese za kvalitu odpovědnost výrobce ­(disku­), ale ten jak je obecně známo pouze za HW nikoliv za data – ta mě však v tomto případě zajímají nejvíce. A taky se ty počítače již znovu nekoupily.
A ještě si trochu rýpnu ;o­) … chtěl bych vidět co by se dělo v našem datovém centru, kdyby disky v poli měli teplotu 60°C :D ­(nic ve zlém – jen zkušenosti ;o­)
A proto já chladím a používám S.M.A.R.T. – mám svoje data rád … ;o­)

Tak s tím soudem nevím nevím
Odpovědět0  0
mkobylan (96) | 20.7.200613:02
60 stupnov je limit pre teplotu okolia. Disk moze mat aj 80.
:­-)
Odpovědět0  0
Kolyy | 20.7.200614:28
Dik, tak teraz uz to vyzera o nieco doveryhodnejsie. S velkymi spolocnostami skusenost naozaj nemam, mam na starost zhruba o rad menej pocitacov, ale s plnou zodpovednostou. To co popisujes vyzera ako chybna konstrukcia casu a ak takto naozaj odchadzalo velke percento HDD, tak mi pripada logicke ziadat od dodavatela nielen opravu ale aj odskodnenie. Nenapisal si ale, aka bola teplota tychto diskov. A opytam sa este, po tomto incidente bolo do vsetkych 200 PC namontovane obdobne chladenie HDD ako sa tu testovalo?



Iste uznas, ze bezna montaz HDD do 3.5­" pozicii v normalnych case­-och tymto problemom netrpi. Pokial viem tak takymto problemom netrpia ani SFF casy, kde je omnoho menej miesta a teploty podstatne vyssie. Taktiez nevidim ako pomozu pri tesnych podmienkach tu testovane produkty, bud je miesta dost a chladenie je nepotrebne, alebo je ho malo a rozmerny chladic sa tam nevojde.
Odpovědět0  0
Peter_cz (30) | 21.7.200610:25
Takze k tomuto vyrobku musim rict, ze je sice dost predrazeny, vzhledem k vyrobnim nakladum nejspise par korun, ale co se tyce vibraci a odhlucneni seekovani disku, tak svou funkci plni velmi dobre. Diky nemu se seekovani disku ztlumilo velmi podstatne na prijatelnou uroven a vibrace, ktere se prenasely na skrin zcela zmizely. Ted v nem mam Samsunga se zapnutym AAM a seekovani vubec neslysim ­(cele pc je odhlucneno­) a vibrace take zadne nejsou. Mam dobre vetranou skrin, takze teplota disku se pohybuje mezi 35­-42 stupni C. Tento vyrobek bych i za tuto podle me neprimerenou cenu klidne doporucil k odhlucneni disku.
Odpovědět0  0
Kolyy | 21.7.200611:23
Presne tak, aj ked je vyrobna cena evidentne nizka, stale je to ­(bohuzial­) v pomere cena­/vykon to najlepsie co sa tu da zohnat. Je to jednoduche, ale efektivne a cena zodpoveda trapnosti konkurencie.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 10.8.200616:50
Ani nevite, jak rad bych meril vse, co popisujete, ale musite si uvedomit, ze:

1­) pokud se budu snazit testovat v ­'laboratornich podminkach­', tedy s boxy vyndanymi ze skrine, pak test bude mit nulovou vypovidaci hodnotu a bude jeste spise zavadejici, v tomto pripade se to s vysledky pri pouziti ve skrini nemuze slucovat

2­) musim tedy testovat tak, ze boxy pouziju v praxi, tedy ve skrini, jenze tam existuji i dalsi zdroje hluku, bezvetrakovou skrin bohuzel nemam

3­) za takovychto podminek merit hluk je ukol spis pro vedecky tym a ne pro redaktora webmagazinu, jde o vibrace, vysoke otravne tony, hluboke huceni a opravdu nevim, jak bych toto mohl s dostupnymi nastroji zmerit, aniz by se jednalo o parodii

Na co se tedy muzu opravdu spolehnout, je vlastni sluch, coz je dost subjektivni nastroj, ale nelze jinak. Pokud mate navrh, jak objektivne zmerit hlucnost komponent v realnem provoze, prosim, podelte se. My se snazime vymyslet nejaky zpusob a doufam, ze brzo se veci pohnou k lepsimu.
Odpovědět0  0
Kolyy | 13.8.20069:49
Riesenie by mohlo byt skutocne v postaveni zostavy s nulovou alebo minimalnou hlucnostou. Tato by sa potom mohla pouzit nielen pri merani hlucnosti tychto chladicov a tlmicov HDD, ale aj pri merani hlucnosti pri roznych dalsich testoch SH, ako HDD, mechanik, zdrojov atd. ­(v poslednom pripade by ale zostava musela byt upravena tak, aby umoznovala menit zataz, napr. instalaciou ziaroviek do skrine­). Nie je to take zlozite ­- vyberte si reprezentativnu skrinu, odstrante vetraky, zaobstarajte si niektoru s pasivne chladenych dosiek EPIA od VIA ­(alebo postavte inu pasivne chladenu zostavu s velmi nizkym vydajom tepla­), pasivne chladeny alebo iny velmi tichy zdroj a postavte to do dobre odhlucnenej miestnosti. Ak potrebujete HDD, pouzite niektory z tichych 2.5­" 5400RPM diskov.
Odpovědět0  0
skokan (22) | 19.7.200614:02
­"Nevím sice, co mají znamenat ony šipky nahoru a dolů u jednotlivých teplot, leda že by výrobce přišel s nějakou revoluční technologií snižování teploty stiskem tlačítka myši.­"

Nema ten program nejku pamat na teploty a tam ­(tie sipky­) ukazuje, zlepsenie, ci zhorsenie oproti normalu ?
Odpovědět0  0
maaat2 | 19.7.20069:34
na HDD jsem dal boxovej zaplej chladic od celeronu D ­(jen sem ho na nej polozil­) a teplotu mi to shodilo na 33, pri pokojovy teplote cca 27. disk seagate ATA 160 GB 7200 ot.
Odpovědět0  0
mr.Petik | 19.7.200613:53
chlazeni mam reseno podbne jako ty viz obrazek http:­/­/screensweb.wz.cz­/chlazeni.jpg omlouvam se za spatne natocene lopatky u vetracku jiny obrazek jsem nemel....teplota klesla ze 40­-45 na 34­-37
Odpovědět0  0
maaat (22) | 19.7.200621:32
slusny :­), obrazek dobrej, jen teda ty lopatky.. mohl se to prevratit v ps bo tak neco
Odpovědět0  0
Pedrosadc | 19.7.20069:30
kdy jsem disk nechal v klasickém plastovém rámečku, kde se teplota vyšplhala až na 48°C a to disk v žádném případě nebyl zcela utopen ve vlastní šťávě.
Odpovědět0  0
petr3 (15) | 19.7.20069:27
existuji i ­"chladici boxy­" pro vic disku?
Dneska ma uz jenom malokdo ­"od fochu­" jenom jeden disk a porizovat si chlazeni pro kazdy zvlast mi prijde ... ujete.

Predstavuju si, ze takovy box by se pridelaval jako pridavny ram na disky nebo misto toho ­"defaultniho­" ­(ram na disk ­- takovy ten kus plechu, co se do nej upinaji disky nebo floppy­), nebo by lezel na dne skrine.
Pak by jeden 80mm vetrak dokazal v klidu ­"uvetrat­" dva disky naraz a 120mm mozna i ctyri kousky.
Odpovědět0  0
radista (3) | 19.7.200611:47
Daj si do Googla ­"Coolermaster Stacker HDD­-Modul­". Myslím, že by nemal byť problém namontovať tento HDD­-Modul aj do neoriginálnej skrinky. Je až pre 4 disky a chladený jedným 120 mm ventilátorom.
Odpovědět0  0
lockator | 19.7.200612:43
pre 3 disky som to vyriesil velmi jednoducho ­- dal som ich nad DVD mechaniku, vybral zaslepky, vysekal z plechu drziak na 12cm ventilator a dal pred neho este prachovy filter ­- ventilator tak priamo ofukuje vsetky 3 disky naraz. Teplota diskov ani pri zatazi neprekroci viac ako 4 stupne oproti teplote v miestnosti. mam na toto riesenie aj dobry big tower, ktory ma nad zdrojom prazdne miesto kde je umiestneny dalsi ventilator takze zohriaty vzduch je rovno vyfukovany na druhej strane skrinky von. cele ma to stalo cca 500 Sk ­- 2 ventilatory, prachovy filter a kus plechu.
Odpovědět0  0
ElKid | 19.7.200613:53
Nu, ja jsem to taky resil, mam 4x WD v poli nad sebou. Ale nakonec to udelal jednoduse. Pred disky jsem strcil 12 cm ventilator a razem bylo z 50­-55°C 32­-35°C. A to je jeste zpomalenej dvema odpory :D
Faktem ale je, ze se to asi neda udelat v kazde skrini ...
Odpovědět0  0
Danostajosky | 19.7.20068:38
Zajímalo by mě, jaká byla teplota disku bez chladiče, děkuji.
Odpovědět0  0
mkobylan (96) | 19.7.20069:33
To by ma zaujimalo tiez, odhadujem to na tych 42 :­-­).
Odpovědět0  0
Jostik | 19.7.200619:21
"Ten sice dopadl nejhůře s 42°C, avšak i tak daleko předčil test, kdy jsem disk nechal v klasickém plastovém rámečku, kde se teplota vyšplhala až na 48°C a to disk v žádném případě nebyl zcela utopen ve vlastní šťávě.­" Tato věta vám hodně napoví...
Odpovědět0  0
FikusKukis | 19.7.200621:16
No to ani nie, dôležitá ­"defaultná­" teplota je práve pri montáži do 3,5­" pozície, nie v plastovom rámčeku. Test z ktorého nie je jasný prínos jednotlivých chladičov oproti bežnj montáži je nekompletný.
Odpovědět0  0
3lack3aron2006 (2) | 19.7.20067:29
Prosim Vas mohl by mi nekdo poradit jak si mam vybrat chlazeni na HDD protoze z toho clanku jsem toho moc neochytil, rekneme ze bych do toho chlazeni vrazil kolem 1500 Kc, anebo se da sehnat kompletni vodni chlazeni ??? Ktere by mi uchladilo CPU, GPU a HDD. Dekuji predem za vsechny rady !!!
Odpovědět0  0
Yoshimitsu | 19.7.20069:15
Můžu ti doporučit toho Silentmaxe Je fakt dobrej a taky luxusne vypada:­) Ale musí kolem něj protékat vzduch, aby se to teplo mělo kam odvádět.
Jinak kompletní vodni chlazení se nedělá, leda tak,ze si pokoupíš jednotlivé věci sám a sám si to složíš. To ti pak doporučuji http:­/­/www.innovatek.de . Dělají vodní chlazení na VŠECHNO, tedy CPU, GPU, chipset, HDD, RAM.
Odpovědět0  0
Yoshimitsu | 19.7.20069:16
*Jinak kompletní vodni chlazení s chlazením HDD se nedělá. Sorry:(
Odpovědět0  0
pleva (67) | 19.7.200613:49
Sám jsem kdysi používal ultra low end. Samostatný ventilátor, v dírách na šrouby byly jako nožičky šrouby a aby se to nehýbalo, dal jsem na hlavičky šroubků oboustrannou lepenku. Možná to není vrchol elegance, ale na disk to fouká shora či zdola a směr fuku taky snadno upravíte ­(k disku od disku­). Cena od 60­-200Kč podle ventilátorku :­-)
Odpovědět0  0
Yoshimitsu | 19.7.20061:48
Když jsem včera zhlédl 1. část téhle recenze, byl jsem velmi potešen, že se konečně někdo rozhodl pro otestování chlazení pro HDD. Neboď jsem doufal, že se dočkám kvalitního srovnání boxů, chladící zavěšení a větráčkové chlazení. Kde bude zastoupeno hodně výrobků a vysledky budou zpracovány detailněji. Bohužel takové rozdělení jsem nenašel, což me zklamalo. Výběr produktů také nepovažuji za zdařily. Vynechat boxy od Scythe považuji za lehkomyslnost redaktora. Zavěrečné ­"vysledky­" radši komentovat nebudu, protože musel použít výrazy, ktere na forum nepatří...
P.S. : Milý autore, testy slouží k otestování a porovnání s konkurencí. Když nejsi schopen něco srovnat, tak nic NEPIŠ!
P.S. 2: Doma mám už přes rok Silentmaxx HD­-silencer a v něm Seagate Barracuda 7200.7 Plus. Hluk se citelně snižil, s vybracemi jsem předtim neměl problém takže tohle nemůžu posoudit. Jinak je v 5,25­" pozici dole a před nej je umístěn Silent Fan SF­-120­/12. Nemám s tim sebemenší problém. V klidu je na HDD teplota o 4­-5°C vyšší než v místnosti. Při zátěží 5­-6°C. teplota v CASU je sama o sobě nizká díky ZALMAN Reserator 1 plus ­(CPU,GPU,chipset­).
Odpovědět0  0
snajprik | 19.7.20066:58
Ja neviem čo máš za problém, čo by si chcel tam ešte testovať ­(máš tam cenu, teplotu, hlučnosť, otáčky...­).
Ja osobne používam 3 roky Sharkoon HDD Coolera a plná spokojnosť. Teplota je o 5­-6°C vyššia ako teplota okolia, vibrovať mi to nevibruje, prach mi tam na to nesadá, s prachom mam problém skôr pri CPU medzi mriežkami a HDD to chladí veľmi dobre.
Odpovědět0  0
Yoshimitsu | 19.7.20068:48
Problém mám ten, že člověk, který s chlazením HDD nemá zkušenosti a ví o nich jen základní informace bude z tohohle ­"testu­" tak akorát zmaten. Já zastávam názor, že testy mají i laikovi ukázat přednosti a slabiny testovaných produktů.
Odpovědět0  0
Miroslav Jindra (221) | 19.7.20061:40
1. Ty chladitka zespodu nemuzu vubec doporucit, protoze ackoliv teplotu snizi celkem pekne, zanesou elektroniku disku neuveritelnym mnozstvim prachu.

2. vibrujici disk dokaze obcas rozhucet bocnice i 16 kg chieftecu nebo AOpenu.

3. vylozene mi tam chybi referencni teplota disku v bezne pozici ve skrini. ­(pokud jsem ji prehlidl, tak se omlouvam­).
Odpovědět0  0
Yoshimitsu | 19.7.20061:50
Ta mi tam taky chybí, je tam jen teplota okolí.
Odpovědět0  0
Pavel X | 19.7.20065:27
Iceboss: na skříních se neshodneme :­-­), ale v tomto případě s tebou souhlasím.
Odpovědět0  0
wector (38) | 19.7.20061:30
"Dodává se v pevně zanýtovaném plastovém balení, takže máte jistotu, že se vám v něm nikdo předtím nehrabal­"

Do příštích recenzí bych v případě obdobného balení psal spíše něco takového: ­"Dodává se v pevně zanýtovaném plastovém balení, takže máte jistotu, že pokud vám nebude z nějakého důvodu po vyzkoušení vyhovovat, tak vám ho při nákupu z eshopu nevezmou zpět ­( tzv. odstoupení od smlouvy ­), protože obal nutně poškodíte."
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.